Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

10 míst pro dokonalý piknik a tipy na super vychytávky

Chystáte se v létě na piknik s přáteli? Přečtěte si náš článek. Máme pro vás pár tipů na nejhezčí místa a vychytávky, které se vám možná budou hodit.


Obsah

 

Úvod

Také milujete ty chvilky, kdy se zastavíte a dáte si dobrý oběd s kamarády? Zůstanete hezky venku na dece a bez okázalého servisu. Nebo chcete oslnit romantickou snídaní s výhledem na probouzející se přírodu? Máme třeba tip, jak si vychutnáte vychlazené točené pivo daleko od výčepu a bez ledničky.

Hlavní trik perfektního pikniku je v přípravě. Protože na místě už si chcete užívat pohodu. Zásadní je výběr místa. Bude tam veřejný gril a budete grilovat? Nebo si dáte jen chuťovky z vlastní zásoby? Budete sedět na dece nebo využijete posezení piknikového místa? Důležitý je i výběr piknikového menu. A celou akci umí zpříjemnit drobné vychytávky.


Popis: Pikniková deka, taška s chuťovkami, rodina a skvělý výhled, co víc si přát pro skvělé odpoledne?

 

10 tipů na výborná pikniková místa

Kam na piknik v Praze či Brně? Ve velkých městech už urbanisté myslí i na volný čas strávený ve veřejném prostoru. Proto není problém najít veřejná pikniková místa. Často bývají vybavená posezením i venkovním grilem.

  1. Praha – Ďáblický háj

    Skvělé místo je v bývalém lomu v Ďáblickém háji. Doporučujeme i pro rodinné akce. Děti se mohou vyřádit na prolézačkách.
    https://mapy.cz/s/casuzuluda

  2. Praha - Kunratický les

    Milujete vyhlídky? Pak zamiřte do Kunratického lesa. Poblíž piknikového místa je také altánek, který se může hodit v případě proměnlivého počasí.
    https://mapy.cz/s/buhudufonu

  3. Praha - Prokopské údolí

    Romantika Prokopského údolí a 400 let starého mlýna dodá neopakovatelnou atmosféru. Vy si připravte skvělé menu a dobrou náladu.
    https://mapy.cz/s/famagutalu
    TIP: Praha nabízí celkem 9 piknikových míst s ohništěm a 8 s grilem.

  4. Brno – Wilsonův les

    V Brně doporučujeme navštívit Wilsonův les. Díky obrovské rozloze máte téměř jistotu, že si najdete klidné místečko.
    https://mapy.cz/s/dusuvelolo

  5. Brno - Petrov

    Dalším oblíbeným brněnským prostorem pro pikniky jsou kaskádové terasy Petrova. Téměř každé místečko tady nabízí úžasný výhled do okolí.
    https://mapy.cz/s/mevohamafa

  6. Piknik v městském parku

    Rychlý piknik můžete připravit v jakémkoli městském parku. Potřebujete k tomu jen piknikovou deku, chladící tašku s obědem a piknikovou sadu nádobí. V chladných dnech oceníte praktické termohrnky, které udrží čaj či kávu horké. V horkém létě nabídněte přátelům pití v ikonickém plecháčku. Ani v městských parcích se nemusíte vzdávat pikniku s grilováním. Pouze doporučujeme ověřit si pravidla pro grilování, která udává místní vyhláška. A pokud to dovolí, popadněte přenosný či jednorázový gril, grilovací nářadí, naložené maso a směle do toho.

  7. Romantika v zámecké zahradě

    Možná vás to překvapí, ale zámecké zahrady jsou často přístupné i pro posezení na travnatých plochách. Jsou úžasnými místy, kde si vychutnat svačinku s výhledem na architektonické umění našich předků. Stačí si na výlet přibalit piknikovou deku a svačinku do praktického boxu.
    TIP: U zámků bývají často rybníky nebo jiné vodní nádrže. A ty přitahují otravný hmyz. Nezapomeňte si přibalit repelent.
  8. Piknik s vyhlídkou na Karlštejn

    Vydejte se stezkou z obce Karlštejn směrem na vyhlídku pod Plešivcem. Po cestě dojdete k rozlehlé louce, ze které je krásný výhled na celý hrad. Ikoničtější místo v ČR těžko najdete. Je to náš tajný tip pro piknik se zahraniční návštěvou.
    https://mapy.cz/s/kemovazogu

  9. Naučná stezka Vrbno

    Na Mělnicku najdete naučnou stezku, která vás provede místním krajem. Po cestě je několik piknikových stolů, které můžete využít k občerstvení v přírodě.
    https://mapy.cz/s/mupudusapo

  10. S dětmi na piknik do zábavních parků

    Po celé republice už nejdete spousty zábavních parků. A ve většině z nich jsou příjemné loučky, kde můžete roztáhnout piknikovou výbavu, ale také veřejná grilovací místa. Děti nechte pobíhat po atrakcích a vy můžete v klidu naplánovat další výpravu.
    TIP: Pokud plánujete celodenní akci s malými dětmi, může se hodit přenosný přístřešek, který je ochrání před palčivým sluncem, větrem i lehkým deštíkem.

 

Jaké chuťovky na piknik vybrat?

Všechno co je barevné, dobře se jí na dece či u venkovního posezení a hlavně se dá jíst rukama. Rozhodně doporučujeme nepodcenit přípravu a maximum věcí si nachystat už doma. S následujícími osvědčenými tipy, co vzít na piknik, rozhodně zabodujete.

 

  1. Grilované maso, špízy nebo třeba křidélka – Doporučujeme naložit si věci na grilování do marinády už doma. Na místě už můžete pouze kouzlit s ohněm a dýmem.

  2. Sendviče a wrapy – Typické jídlo na piknik můžete připravit na stovky způsobů. Mezi oblíbené piknikové recepty patří wrapy v mexickém stylu, tuňákový a se španělským chorizem.

  3. Exotické jarní rolky – Mezi recepty na piknik rozhodně patří i typické vietnamské jarní závitky.

  4. Saláty – Do menu na piknik přinesou osvěžení, ale třeba i sladkou ovocnou tečku na závěr.

  5. Quiche, koláře nebo buchty – Domácí pečené jídlo patří mezi naše tipy na piknik. Vydrží i delší přenášení, dobře se dělí a skvěle zasytí.

Tipy na piknik v přírodě pro odvážné - Vezměte přátele na ochutnávku jídlo budoucnosti. Připravte jim piknik se sušeným hmyzem. Může to být lehká chuťovka k vínu, čokoládový dezert nebo trošku ostřejší zpestření pikniku.


Popis: Naložené maso na grilovačku doporučujeme vložit do chladícího boxu. Předejdete tak nemilým zdravotním problémům, pokud by maso zůstalo příliš dlouho v teple. 

 

V čem převážet jídlo na piknik?

Máte strach, že připravené chuťovky na piknik nedopravíte v pořádku? Máme pro vás dva typy - krabičky a dobré chlazení. V krabičkách se připravené jídlo dobře přepravuje. A to, co potřebuje během cesty chlad, můžete uložit do chladící tašky nebo chladícího boxu.

 

 

 

Výhody

Nevýhody

Chladící tašky

Patří mezi top vychytávky na pohodový piknik
v přírodě. 

  • Nízká váha
  • Snadná manipulace
  • Praktické popruhy pro přenášení 
  • Skvělé na svačinu, oběd nebo chlazené nápoje
  • Relativně krátká doba, po kterou udrží jídlo v chladu

Chladící boxy

Super na piknik, na který budete převážet věci autem

  • Kompromisní řešení s lepší izolací
  • Praktická manipulace
  • Často možnost připojit do zásuvky v autě a spustit tak chladící kompresor
  • Delší doba, po kterou udrží vychlazené potraviny v chladu
  • Některé umí i mrazit
  • Vyšší váha zařízení, která není uzpůsobená na dlouhé přenášení pěšky
  • Vyšší cena

Kompresorové chladničky

Výborné na pikniky pro mnoho hostů a delší pobyty v přírodě. Nutná doprava autem. 

  • Udrží potraviny dlouho v chladu
  • Některé umí i mrazit
  • Připojené na zásuvku v autě fungují jako auto lednička
  • Vysoká cena
  • Vyšší váha a horší manipulace
TIP: Dobu chladu u chladících tašek můžete prodloužit vložením vychlazené chladící vložky.

 

Co na piknik v přírodě?

Fantastickou vychytávkou je přenosný gril. A protože se bavíme o pikniku v přírodě, zásadnímy parametry pro výběr bude mobilita a způsob, kterým se v grilu rozdělává oheň.

Jednorázový gril

Top varianta pro jednu událost

Super řešení, pokud chcete vykouzlit rychlou překvapivou večeři v přírodě pro menší počet lidí.

Gril na dřevěné uhlí

Výborná varianta

Jsou lehké, skladné a relativně levné

Nezapomeňte přibalit uhlí, sirky a podpalovač

Plynový gril

Bývají dostupné na některých veřejných piknikových místech

Pokud na piknikovém grilu trváte, pohlédněte se po kompaktní velikosti s možností připojit malou plynovou bombu.

Objemný gril, který je sice pohodlný na obsluhu, ale na přenášení se nehodí. Je výborný na pikniky na chatě nebo garden party.

Elektrický gril

Může být relativně malý a tedy i dobře přenosný, ale bez přípojky na elektriku nebude fungovat. Výborné řešení na převážení grilu z bytu na chatu, ale mezi věci na piknik v přírodě bychom ho asi nedoporučili.
TIP: Pokud máte v plánu grilovat, přihoďte mezi věci na piknik i grilovací náčiní.

 

Ultimátní návrat do dětství

Chcete zažít pravou romantiku? Tu nejjednodušší možnou verzi dětských pikniků? Sbalte chleba, špekáčky a hořčici a vyrazte na cesty. Piknik u ohně, praskající tuk v plamenech a vůni klasického špekáčku nic nepřekoná. Nezapomeňte si ale přibalit sekyrku nebo alespoň multifunkční nůž a zapalovač. Budou se hodit na dřevo i nakrájení špekáčkových ježků. Na opékání můžete v okolí hledat rovné klacky, ale teleskopické opékací vidlice jsou jistota.

 

A co budeme pít?

Můžete cokoliv. Vodu udrží v chladu, čaj zase v teple, praktické outdoorové láhve. Ale k jídlu, zvlášť pokud máte v plánu grilovat, se hodí pivo. Romantický piknik si zase žádá sklenku vínka a v chladnějším počasí můžete ocenit něco ostřejšího. Do výbavy pak přihoďte nerezové panáky. Naším tajným tipem jsou ale cestovní kávovary. Čerstvé voňavé kafíčko vám dokáží připravit kdekoliv i bez přístupu k elektřině.

TIP: V této nádobě vydrží točené pivo chladné až 24 hodin.

A teď už jen stačí vybrat si, kam vyrazíte. Přejeme dobrou chuť a přívětivé počasí.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: pixabay.comunsplash.com, archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

530  (15.28 %) 449 

Porovnat

Pikniková deka Hi-Tec Pico

729  (15.09 %) 619 

Porovnat

1 350  (0.07 %) 1 349 

Porovnat

Pikniková deka Hi-Tec Battani

679  (14.73 %) 579 

Porovnat

959  (20.86 %) od 759 

Porovnat

599  (16.69 %) 499 

Porovnat

Pikniková deka Hi-Tec Nico

489  (14.31 %) 419 

Porovnat

690  (14.64 %) 589 

Porovnat