Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

7 nejdůležitějších věcí pro přežití v přírodě

Nejdůležitější věci pro přežití v přírodě ve 3 různých variantách - od minimalisty přes zlatý střed až po high-tech.


Obsah

Člověk v přírodě vždy zvládl přežít s minimem vybavení a někteří tento minimalistický přístup praktikují i nadále. Doba je dnes ale jiná a většina z nás s sebou do lesa i na hory nosí solární panely, nesfouknutelné sirky, téměř laboratorní filtry na vodu a spoustu dalších high-tech vychytávek. Jelikož nejde říct, která cesta je správná, rozhodli jsme se v tomto článku ukázat extrémy 7 vychytávek pro přežití. Zajímá vás, jak přežít v divočině? Pojďme se podívat, jak může každá věc vypadat v high-tech verzi, co je zlatý střed a jak se s tím mohou poprat zarytí minimalisté. 

1. Rozdělání ohně

Oheň jde rozdělat mnoha způsoby od křesání dvěma křemeny přes nesfouknutelné sirky až po tryskové zapalovače. V outdoorovém vybavení velkou popularitu získala magnéziová křesadla, která nemohou navlhnout jako sirky, nedojde jim plyn jako zapalovačům, potřebujete jen hrst suchého troudu. 

  • High-tech

Tryskový zapalovač PowerLighter III od renomované značky Primus nabízí neuvěřitelný výkon a plamen o teplotě 1300 °C, se kterým bude rozdělání ohně úplná hračka za každého počasí.

  • Zlatý střed

Light My Fire je švédská firma proslulá kvalitními křesadly, která nabízí 12 000 škrtnutí a jiskry o teplotě 2980 °C.

  • Minimalista

K čemu se snažit škrábat nějaké tyčinky? Stačí mi najít si dva křemeny a praštit s nimi o sebe! Při nejhorším to prostě zvládnu bez ohně.

 

2. Filtrace vody

Kvalita vody v přírodě se zhoršila. V české kotlině nikdy nevíte, co chataři do bystřin vypouští, o řekách a rybnících ani nemluvě. Střevním potížím se většina z nás chce vyhnout za každou cenu, a proto vznikla široká nabídka filtrů na vodu. Ty se v posledních letech staly extrémně populárními a můžeme je zařadit mezi vybavení pro přežití.

  • High-tech

Pumpičkový filtr, který napojí skupinu žíznivých horalů. MSR Miniworks s keramickým filtrem z vody odstraní bakterie a nečistoty rychlostí 1 litr za minutu a aktivní uhlí naváže nebezpečné chemikálie.

  • Zlatý střed

Pro jednoho zcela dostatečný Sawyer Mini. Stačí našroubovat na PET lahev a mačkat vodu zbavenou bakterií s účinností 99,9999 %.

  • Minimalista

Naši předci si vodu nefiltrovali a já s tím rozhodně nebudu začínat. Budu si vybírat kvalitní vodní zdroje jako studánky a rychle tekoucí potoky nebo si vodu převařím. Však on si to žaludek přebere!

   

 

90 % turistů neumí používat filtr na vodu. Jak jste na tom vy?

Filtr není hračka, ale laboratorní vybavení. Nehazardujte se svým zdravím a dodržujte tyto zásady.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

3. Zdroje energie

Doba se změnila a dnes je prakticky nemyslitelné vyrazit do lesa bez mobilu, chytrých hodinek, foťáku nebo dronu. Jak ale všechnu tu elektroniku udržet při životě v divočině, kde zásuvky na stromech nerostou? Už i na tuto otázku lidstvo našlo odpověď.

  • High-tech

Výstřel moderní technologie CampStove 2 od BioLite vytváří energii z tepla uvolňovaného hořením. Stačí nalámat pár klacíků a dobít svou elektroniku bez závislosti na slunci.

  • Zlatý střed

Solární panely jsou dostupnější než kdy jindy. Goal Zero Nomad s výkonem 7 wattů je ideální pro všechny turisty, kteří si bez Mapy.cz a několika selfíček nedokáží představit žádný výlet.

  • Minimalista

Ehm a teď vážně. Co bych s tou elektřinou jako asi dělal?

 

4. Světlo

Posvítit si potřebujeme na štrachání ve stanu stejně jako při nočním výběhu. Od plechových svítilen na 2 buřtíky jsme ušli pořádný kus cesty. Dnes tu máme úsporné LED diody Cree s několikanásobnou svítivostí a dobíjecí akumulátory.

  • High-tech

Petzl NAO+ je technologickou špičkou mezi čelovkami. Detailní ovládání režimů a informace o výdrži v mobilní aplikaci, rozsah 320 - 750 lumenů s dobou provozu až 20 hodin.

  • Zlatý střed

Čelovka Ledlenser MH6 za tisícovku s výkonem 20 - 200 lumenů v drtivé většině případů úplně postačí. Možnost ostření kuželu světla pomocí čočky a IPx6 ochrana proti vodě jsou už jen příjemným bonusem.

  • Minimalista

Stačí mi půl hodiny ve tmě a moje oči si zvyknou natolik, že svítilnu vůbec nepotřebuji. Vždyť člověk se narodil s nočním viděním, tak proč utrácet?

   

 

Jak vybrat čelovku?

Nevíte, jak vybrat tu správnou čelovku? Potřebujete se zorientovat v lumenech, dosvitu a dalších parametrech čelovek? Poradíme jak na to.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

5. Nůž

Už od pravěku zcela nezbytná pomůcka pro přežití. S ostrou čepelí a trochou cviku si zvládnete obstarat vše potřebné - teplo, jídlo, vodu i přístřešek. Rostoucí kvalita oceli a technologický rozvoj nožířského řemesla dnes umožňuje vyrábět skutečně univerzální nástroje.

  • High-tech

Není to vždycky tak, že čím našlapanější, tím lepší. Česká značka Acta Non Verba vyrábí nože s dokonalým dílenským zpracování a od začátku navržené k hrubému používání po dlouhé roky. Nůž P200 s kydexovým pouzdrem a doživotní zárukou je toho důkazem.

  • Zlatý střed

Legenda mezi survival noži vytvořená ve spolupráci s Bearem Gryllsem nadchne všechny zálesáky. Nůž Gerber BG Ultimate SE s kombinovaným ostřím z nerezové oceli je základem, ale hodit se může i kladivo, kopí, píšťalka, brousek nebo kus paracordu.

  • Minimalista

Nůž na výpravách obvykle nepotřebuji, na ukrojení chleba mi stačí rybička. A když jdu tábořit, beru lovecký tesák po dědovi s rukojetí z paroží. S ním zvládám opravdu všechno.

   

 

Jak vybrat ten správný nůž v 10 krocích

Až dočtete následujících 1200 slov, zvládnete si vybrat nůž přesně podle vašich potřeb.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

6. Lékárnička

Často podceňovaná součást vybavení při výletu do přírody. Nikdy nevíte, co se může přihodit a pomoc je často několik hodin daleko. Ale kdo z nás je lékárník, aby si nakoupil a poskládal vše potřebné pro první pomoc?

  • High-tech

První pomoc LifeSystem Mountain Leader pro horské vůdce obsahuje vše, co můžete na vrcholcích hor k ošetření až 14 členné skupinky potřebovat. Vše bylo navíc konzultováno se zkušeným expedičním lékařem.

  • Zlatý střed

K základnímu ošetření v české "divočině" postačí kapesní lékárnička Pocket s pár obvazy a náplastmi. V obale se najde trocha místa i na léky či vybavení, bez kterého se neobejdete.

  • Minimalista

Všechno, co bych mohl potřebovat, mám v kápézetce - dvě náplasti, jeden aspirin, sáček se Smectou, obvaz, kapku jodisolu a jehlu.

   

 

Lékárnička a jak ji sestavit v 10 minutách

Bezmoc. To je jediný pocit, který vámi rezonuje ve chvíli, když přiběhnete k zraněnému člověku a máte pouze holé ruce. V tomto případě platí více než jindy - štěstí přeje připraveným.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

7. Ponožky

Jak říkal poručík Dan mladému Forestovi: „Ponožky jsou základ. Chce to pořádnej tlustej erár.” Eráru už sice odzvonilo, ale ponožky jsou i nadále základem pro každého turistu. A věřte nám, že o dnešních možnostech se nám dříve ani nesnilo.

  • High-tech

Nepromokavé ponožky Sealskinz se skládají ze 3 vrstev - vnitřní vrstva s merino vlnou zajistí maximální pohodlí, ve středu je nepromokavá leč prodyšná membrána a zvenku najdete odolný úplet z polycotonu a nylonu. 

  • Zlatý střed

S merinovými ponožkami vedle nešlápnete. Zulu Merino Men nabízí maximální pohodlí díky rychlému odvodu vlhkosti, plochým švům na prstech a propracovanému lemu je oceníte na každém výletě.

  • Minimalista

Nosím bavlňáče z tržnice a nikdy jsem puchýře neměl. Stačí si je při pochodu pravidelně měnit. Jo a ještě k těm nepromokavejm fuskám - mně v dešti stačej mikrotenový sáčky. Navlíknu je přes suchý ponožky a strčím do bot. Nic to nestojí a poslouží to stejně!

 

Ať už si rádi připlatíte za kvalitní vybavení našlapané technologiemi pro maximální komfort nebo se spokojíte s málem a často improvizujete, děláte to správně! Každá z cest má své výhody i drobná úskalí, ale to nejdůležitější je, že vám přináší radost!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: unsplash.com, pixabay.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Dámské šaty Warg M-Boo 190 W

1 699  (23.54 %) 1 299 

Porovnat

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

6 599  (20 %) od 5 279 

Porovnat

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

449  (35.63 %) od 289 

Porovnat