Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Bavlněné stany - retro, nebo hit současného kempování?

Retro "Áčko" - to se vybaví asi každému, když slyší pojem bavlněný stan. O tom, že moderní bavlněné stany jsou již dávno o něčem jiném, vás jistě přesvědčí další článek z naší Poradny.


Obsah

Mnozí v současnosti věří, že moderní technologie a syntetické materiály překonaly materiály přírodní. V některých odvětvích tomu tak skutečně je. Nicméně v oblasti outdoorového vybavení, jistě velmi pokrokového, můžeme dodnes najít příklady ukazující, že příroda je stále chytřejší než člověk.

Proč právě bavlněný stan?

Mimo mnoha moderních látek, zhotovených například z jemné vlny australských ovcí Merino nebo tkanin z bambusových vláken, neřekla své poslední slovo ani bavlna. Příkladem budiž rodinné stany s bavlněným tropikem. Mnozí je jistě znají z dob dávno minulých v podobě klasického "Áčka" nebo garážových stanů z okolí Máchova jezera a Balatonu. Od té doby však vývoj pokročil mílovými kroky, a hlavně díky oblíbenosti pohodlného kempování v zemích Beneluxu vytáhl bavlněné stany na přední pozici.

Co se tedy za ty roky změnilo? Předně se už nepoužívá běžně bavlna 100%, nýbrž její směsi - často s polyesterem. Tento kombinovaný materiál si naštěstí zachovává prakticky jen pozitivní vlastnosti obou svých složek. Naopak ony záporné jsou díky druhému materiálu potlačeny. Bavlna tak přispívá k prodyšnosti a odolnosti proti UV záření, o kterých se polyesteru "ani nezdálo". Naopak polyester značně redukuje hmotnost materiálu a vylepšuje voděodolnost

Bavlna a její vlastnosti

Bavlna je přírodní prodyšný materiál, který vás při správné péči odmění svou dlouhověkostí. Stany z této tkaniny jsou za sucha velice dobře prodyšné a za deště nepromokavé. Vodní pára se z vnitřních prostorů snadno odpařuje, udržuje je bez kondenzace a s příjemným mikroklimatem.

Weathering - slovníček pojmů

Po koupi musí nový stan nejdříve projít procesem zvaným Weathering, jelikož není ještě zcela nepromokavý. Je tedy třeba jej poprvé namočit a nechat pořádně uschnout. K namočení vám poslouží déšť i zahradní hadice. Tím dojde ke stažení vláken v místech šití. Opětovným navlhnutím pak dochází k nabobtnání vláken a tím se stan stává nepromokavým. Někdy je třeba proces opakovat několikrát. Jelikož je bavlna přírodní materiál, může dojít k částečné změně barvy.

Souhrn kladů a záporů bavlněných stanů

+

  • nesrovnatelně vyšší prodyšnost = zamezení skleníkovému efektu
  • vyšší životnost na slunci = možnost dlouhodobějšího používání
  • materiál pruží a sám se šponuje = stan je vypnutější a "bez faldů"
  • houževnatost materiálu = materiál je pevný a i na omak je z něj cítit kvalita

-

  • o zhruba 30-40% vyšší hmotnost oproti stanům z umělých tkanin
  • vyšší cena

Závěr

Pokud cestujete autem a máte při kempování rádi svůj komfort, tak pro vás bude bavlněný stan správnou volbou.

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Poradna 4camping.cz nabízí i další zajímavé články:

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

27 300  (0 %) 27 299 

Porovnat

20 800  (0 %) 20 799 

Porovnat

26 000  (0 %) 25 999 

Porovnat

33 800  (0 %) 33 799 

Porovnat

34 180  (27.97 %) 24 619 

Porovnat

499  (12.02 %) 439 

Porovnat

4 360  (25.71 %) 3 239 

Porovnat

3 590  (10.06 %) 3 229 

Porovnat