Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co proti komárům? Tipy na cesty i na doma

Chcete si užít léto bez svědivých štípanců? Přečtěte si naše rady!


Obsah

 

Úvod

Komár patří mezi hmyz, který nás nejen na cestách dokáže velice potrápit. Není ale jen obtěžující, může být také velice nebezpečný. A to především, pokud se nacházíte v oblasti, kde může být komár přenašečem některé z vážných nemocí.

Po celém světě žije více než 3 500 druhů komárů. Nepříjemného létajícího hmyzu, jehož kousnutí zanechává svědící pupínky. Na území České republiky pak žije asi 50 druhů komárů ze šesti rodů. Nejčastěji je to komár pisklavý, tygrovaný, záplavový nebo obtížný.


Popisek: Bzučivého otravu nezajímá, že se potřebujete vyspat. Moskytiéra mu k vám zamezí přístup.  


Bohužel to není jediné minus komárů, mohou být i přenašeči nemocí a parazitů. Na území ČR je přenos nebezpečných nemocí spíše vzácný. Jiná situace nastává, pokud vycestujete do zahraničí. Nejčastěji přenáší různé druhy encefalitidy, západonilské horečky, žluté zimnice, malárie i horečky denge. Výjimkou není přenos viru zika. Prokázán je také přenos lymské boreliózy.

 

Jak odpudit komáry? Uvědomte si, co mají rádi

Komáři žijí venku, ale také uvnitř budov. Koušou pouze komáří samičky a nevybírají si, kdy vás kousnou. Koušou přes den i v noci. Všechny druhy komárů mají rády vodu. Někdy vyhledávají okolí vodních nádrží, řek a potoků, jindy jim stačí lesní vlhkost. Velice nepříjemní a nebezpeční jsou tzv. záplavoví komáři, kteří se rodí v zatopených oblastech. A nemusí to být hned po povodních, stačí jen rozlité koryto řeky či větší kaluže po vydatných deštích.

 

Pečlivě vybírejte, kde budete spát

Jak se zbavit komárů v noci? Jak jsme psali výše, komáři milují vodu. Proto čím dál od vody postavíte svůj tábor, tím lépe uděláte. Podobně doporučujeme vyhnout se vyšší trávě, bahnité půdě nebo příliš husté vegetaci.


Podobně jako dým z táboráku, pomůže otravné komáry zahnat i kouř z grilu. A ještě si uděláte večeři. 

 

Co odpuzuje komáry? Oheň pomáhá

Večer u ohně je nejen romantický, ale pomůže také zahnat obtížný hmyz. Pokud je to povoleno a oheň přes noc uhlídáte, nechte ho zapálený celou noc. Nezapomeňte proto přibalit křesadlo, podpalovač, sekerku, nebo aspoň multifunkční nůž.

 

Stan, tarp nebo jen síť?

U dvouvrstvého stanu je ochranou opřed komáry a dalším obtížným hmyzem vnitřní část stanu. Podobně lze použít moskytiéru při spaní v bivaku pod širákem. U jednovrstvého stanu dbejte na uzavření vchodů, dokud máte rozsvícenou svítilnu. Na noc otevřete větrací otvory a případně i vchod. Zároveň tím zajistíte, aby se vám nesrážela vlhost ve stanu.

TIP: Je krásně a nevypadá to na noční deštík? Nechte tropiko stanu schované a postavte si pouze vnitřní část stanu. Bude fungovat stejně jako moskytiéra.

 

Moskytiéry pro spaní uvnitř budov

Moskytiéra je vlastně hustě tkaná síť, která má oka tak malá, že jimi neproleze komár ani jiný podobně velký hmyz. Zavěšují se ke stropu a zakrývají celou postel. Musí být dostatečně dlouhé, aby se daly zasunout pod matraci a poskytovaly tak ochranu ze všech stran. V nabídce jsou také outdoorové moskytiéry, které můžete zavěsit na větev stromu a zasunout pod karimatku.


Černá působí, podle vědců, na komáry jako magnet. Možná je na čase obměnit šatník výpravy.

 

Jak na komáry venku? Vsaďte na barvy

Podle vědců přitahují komáry tmavší odstíny modré a černá barva. Pokud se vypravujete do oblasti s vyšším výskytem komárů, doporučujeme se těmto barvám vyhnout. Pomoci by mělo oblečení světlých barev.

Ideální je nosit dlouhé kalhoty i trika a mikiny s dlouhými rukávy. Minimalizujete tak množství kůže, které komárům nabídnete. Skvělým pomocníkem jsou klobouky se sítí, které ochrání váš obličej a krk před obtížným hmyzem.

TIP: Na trhu je i outdoorové oblečení, které už je napuštěné repelentem proti hmyzu.

 

Některé aktivity přitahují komáry více než jiné

Komáry přitahuje oxid uhličitý, který vydechujete, pohyb a pot. Takže pokud venku provozujete nějakou aktivitu, při které se hodně potíte, jste pro komáry jako chodící magnet.


Repelent ve spreji je výborným řešením. Dlouhé nohavice vás ale před komáry ukryjí. 

 

Spreje proti komárům

Ideální variantou jsou repelenty, které komáry odpuzují. Na trhu je jich široká paleta. Můžete vybírat repelenty na chemické, nebo přírodní bázi. Chemické fungují tak, že pomocí chemické látky ukrývají lidský pach. Přírodní repelenty obsahují většinou esenciální oleje, které komárům prostě nevoní. V účinnosti vyhrávají chemické repelenty. Takže pokud míříte do oblastí, kde je komárů hodně, sáhněte po nich.

TIP: Doporučujeme dobře prozkoumat informace o spreji. Některé jsou určené k použití přímo na kůži, jiné můžete aplikovat i na textil. U těch je skvělé, že jimi můžete postříkat nejen oblečení, ale třeba i spacák, batoh nebo stan.

V uzavřených místnostech můžete použít insekticid, který komáry prostě zabije dřív, než na vás dosednou.

 

Náramky a přívěsky

Repelenty nemusí mít jen podobu spreje, ale můžete si zakoupit speciální náramky nebo přívěsky, které jsou napuštěné esenciální látkou. Nemusíte si tak nic stříkat na kůži.

 

Přírodní odpuzovače komárů 

Skvělým zcela přírodním pomocníkem jsou esenciální oleje. Můžete si namíchat vlastní kombinaci, nebo vyzkoušet použití samostatných olejů. Komáry odpuzuje máta, eukalyptus, šalvěj, citronel a citronová tráva. Olej si natřete na několik míst na těle. Doporučuje se vybrat místa, pod kterými tepe krev. Vypařování esenciálních látek tak bude účinnější.

TIP: Vyrazili jste na cestu a až při prvním střetu s komárem vám došlo, že repelent zůstal doma? Rozhlédněte se okolo. Repelentní účinky mají i některé bylinky. Stačí jen rozmačkat jejich listy a potřít si s nimi kůži. Neroste okolo někde máta, rozmarýn, levandule nebo měsíček?

Můžete také vyzkoušet pojídat tablety se zvýšeným obsahem vitamínu B1. Podle zkušených cestovatelů udrží od těla komáry a dokonce i klíšťata. Vitamíny B jsou totiž rozpustné ve vodě a z těla se vylučují močí a potem. Na komáry a klíšťata pak působí jako přírodní repelent.

 

Lapače hmyzu

Pokud chcete otravný hmyz vyhubit v okruhu místa, kde kempujete nebo máte chatu, je super pomocníkem lapač hmyzu. Elektrické, které musíte zapojit do zásuvky, jsou odpovědí na otázku jak se zbavit komárů v místnosti. Lapače na baterky jsou super věcička, která zlikviduje komáří osazenstvo kolem vašeho tábořiště. Jak fungují? Hmyz naláká UV lampa do pasti a o jejich rychlý konec se postará elektrický proud.

 

Svíčky

Pro venkovní užití u kempingového stolu se skvěle hodí velké citronelové svíčky. Komáry odpuzuje jak citronelový olej, který obsahují a který se po zapálení uvolňuje do okolí, tak i dým ze svíček.

 

Spirály

Na terase, balkonu nebo piknikovém místě můžete zapálit spirálu na komáry. Jakmile začne hořet, uvolňuje se z ní insekticid, který zahání veškerý otravný hmyz.


V blízkosti bažin se to komáry jen hemží. Moderní silné repelenty obsahují DEET i látku, která repelent uzamkne na povrchu kůže. 

 

Zjistěte si, do jaké lokality cestujete

Na naše domácí komáry jsme si už docela zvykli. Podíváme-li se, ale za hranice naší země, můžeme narazit na jiný druh komárů. V tropických a oblastech je to nejčastěji komár egyptský (tropický), který může být přenašečem tropických nemocí, jako je malárie nebo horečka dengue.

Jak se můžete bránit případné nákaze? Dodržujte všechna výše uvedená opatření, včetně používání moskytiér, vhodného oblečení a kvalitních repelentů s vysokým obsahem DEET. S lékařem projednejte, jak získat preventivní dávku antimalarik, které léčí, ale také pomáhají preventivně, ale jsou na předpis.

TIP: Do tropických zemí vybírejte repelenty s obsahem DEET více než 30%.

 

Co na štípnutí od komára

V lékárně můžete zakoupit gely, pěny i krémy, které jsou určené přímo na komáří štípnutí. Mají složku, která uklidňuje podrážděnou pokožku a zmírňuje otok. Velmi praktické jsou aplikátory, které umí jed hmyzu uzavřít v malé oblasti a snížit produkci histaminu. Mírní se tak svědění, otok i zánět. V přírodě můžete zkusit přiložit rozmačkaný list jitrocele nebo sedmikrásky.

 

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

299  (23.41 %) 229 

Porovnat

199  (10.05 %) 179 

Porovnat

279  (21.51 %) 219 

Porovnat

359  (22.28 %) 279 

Porovnat

179  (27.93 %) 129 

Porovnat

Pinzeta na klíšťata Lifesystems Tick Remover

149  (20.13 %) 119 

Porovnat