Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak se obléct na běžky

Abyste si mohli naplno užít jízdu sněhobílou krajinou, připravili jsme pro vás pár tipů, jak si vybrat oblečení na běžky. 


Obsah

Komfortně se obléknout při vytrvalostních sportech je občas pořádný oříšek. A co teprve u zimních sportů venku v přírodě? Správný výběr oblečení může mnohdy zlepšit i váš výkon. Zima konečně dorazila v plné síle, takže jsme si pro vás připravili pár tipů, jak se obléct na běžky tak, abyste si mohli jízdu zasněženou krajinou užít na maximum. 

 

Vrstvení 

Abyste se správně oblékli na běžky, měli byste se nejprve zamyslet nad tím, jak se teplo z vašeho těla ztrácí. Existují tři mechanismy, kvůli kterým k tepelným ztrátám dochází:

  • sálání
  • vlhkost
  • proudění 

   

 

Jak vybrat outdoorové oblečení?

Ať už vyrážíte na horskou túru, věnujete se halovým sportům, běháte, lezete po horách nebo se jen rádi procházíte, vždy byste měli být dobře oblečeni. Pokud se chcete obléct opravdu efektivně, měli byste se řídit správným vrstvením oblečení. Jsme tu s článkem, který vám vysvětlí, jak na to!

>>> ČÍST DÁL <<<

Správná volba vrstev zefektivní hospodaření těla s teplem. Jako první byste měli obléknout funkční oblečení. Termoprádlo musí dobře sedět, obepínat tělo a vytvořit vaši druhou kůži, která zamezí sálání tepla. Klíčovou vlastností je především jeho schopnost odvodu vlhkosti směrem od těla, chrání vás tedy i před vlhkostí.

Před prouděním vám pomůže v mrazech bunda a v teplejším počasí větrovka. Mezi tyto dvě hlavní vrstvy můžete běžně obléknout například fleecovou mikinu nebo další kus termoprádla, získáte tak izolující vrstvu navíc, takže i v minusových teplotách budete stále v teple. 

Při volbě oblečení zohledňujte vždy intenzitu pohybu, délku tratě a klimatické podmínky. Je důležité si také uvědomit, že při jízdě na běžkách vaše tělo konstantně pracuje a dochází průběžně k jeho zahřívání. Díky tomu byste měli vždy volit o jednu vrstvu méně tak, aby vám byla před rozjezdem trochu zima.

Tělo se při výkonu po pár minutách zahřeje a bude vám teplo tak akorát. Není na škodu zabalit si do batohu jednu vrstvu oblečení navíc, zvlášť v horských terénech se může počasí rychle měnit a v případě delší přestávky vám může být chladněji. 


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku merino oblečení. 

 

Termoprádlo 

Základem pro efektivní vrstvení je funkční prádlo. Materiály termoprádla můžete rozdělit na přírodní, syntetické a kombinaci syntetických a přírodních vláken. Všechny tři kategorie mají své plusy a minusy. Jako vždy záleží na individuálních potřebách v souvislosti s intenzitou pohybu a mírou pocení.

Běh na lyžích je vytrvalostní sport, který vyžaduje konstantní pohyb. V souvislosti s tímto zimním sportem vám doporučujeme funkční prádlo z merino vlny. Přírodní vlákna mají výbornou termoregulaci a velmi dobře odvádí pot, zároveň mají antibakteriální funkci, takže nedochází k množení bakterií a není nutné prádlo prát po každé aktivitě.

Merino vlna je ideálním materiálem pro vytrvalostní sporty, naopak poněkud hůř reaguje v případě příliš aktivního pohybu. Zpočátku může merino vlna mírně škrábat na těle, pokud ale budete prát merino vlnu v přípravku určeném pro typ vlákna, můžete slabinu tohoto materiálu výrazně eliminovat. 

 

 

Druh materiálu

 

Plusy

 

Minusy

Syntetika

+rychle saje pot

+rychle schne

+výborná elasticita

+vlákna se dobře obarvují

-snáze váže pachy

Přírodní vlákna

+přirozeně antibakteriální

+hřejí i mokrá

+nehořlavá

+neváží tolik pachy

-vysoká nasákavost je méně vhodná pro intenzivní aktivity

-vlákna se hůře barví

-můžou vyvolávat pocit "škrábání"

   

 

Ovce v tom mají jasno. Oblečou se do merina.

Merino je součástí testovaných ponožek, protože není lepšího materiálu, co by dodal tolik tepla a komfortu. Merino vlna pochází z vyšlechtěného druhu ovcí, které se v 18. století chovaly v horských oblastech Španělska.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout kompletní nabídku vybavení na běžky.

 

Bunda na běžky 

Ideální bunda by měla plnit funkci třetí vrstvy a nepropustit k tělu vnější chlad, zároveň by ale neměla zazdít práci již navrstveného oblečení, tedy měla by mít ve svých vlastnostech také prodyšnost a odvádět pot od těla směrem ven.

Dbát byste měli i na přilnavost k tělu a pružnost materiálu, ve kterém budete pohodlně hýbat rukama. Určitě se vám budou hodit kapsy na bedrech, můžete si do nich uložit klíče, telefon, energetickou tyčinku, v některých případech i menší lahev.

Obecně je na běžky často doporučovaný softshell, který vyniká prodyšností a zároveň dobrými izolačními vlastnostmi. Nezbytností při běhu na lyžích je také elastický materiál, který vám tkaný softshell jednoznačně nabízí. Mezi jeho další přednosti můžete zařadit i poměrně slušnou nepromokavost, takže menší sněhovou přeháňku určitě bez problému zvládnete, na delší jízdu v dešti je potom lepší zvolit softshell v kombinaci s membránou. Membránový softshell zajišťuje kvalitnější odolnost vůči větru a vodě.

Naprosto perfektní ochranu do extrémního počasí vám poskytne membrána typu windstopper, která blokuje studený vítr, a zároveň dokáže v celku dobře pracovat s vlhkostí zevnitř. V teplejším počasí se bude hodit větrovka. Větrovka sice není ideální do deště, ale je lehká a skladná, takže ji pohodlně zabalíte do menšího batohu. 

   

 

Vše, co jste chtěli vědět o softshellu

Co vás napadne, když se řekne univerzální outdoorový materiál? Většina lidí se zkušenostmi s turistikou řekne softshell. S tím se dá jenom souhlasit. V čem je jeho kouzlo a má nějaké nedostatky?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Kalhoty 

Při výběru kalhot dbejte na maximální přiléhavost a elasticitu, která vám zajistí pohyb bez omezení. Stejně jako u bund jsou univerzálním materiálem softshell, nebo do nepříznivých podmínek membránový softshell. Podle intenzity pohybu a délky tratě volte stupeň zateplení kalhot.

Na závody nebo intenzivní tréninky budete potřebovat nižší stupeň zateplení a větší elasticitu, naopak v případě klidné vyjížďky zvolte zateplení vyššího stupně.

Při vysoké intenzitě pohybu jsou u kalhot praktickým pomocníkem ventilační panely ze síťoviny. Většinou je najdete v oblasti kolen zezadu a jejich úkolem je odvést přebytečné teplo. Kalhoty by vám měly perfektně padnout a umožnit volný pohyb, při ohýbání by neměly nikde tlačit. Hodit se můžou i kapsy se zipem. 

V sortimentu pro ženy najdete také varianty zimních sukní, jež jsou v poslední době stále oblíbenějším funkčním doplňkem. V první řadě mají velmi nízkou hmotnost a dají se snadno rozepnout a sundat, takže je můžete dát do batohu a upotřebit až v případě, že se chcete zahřát. Sukně dopřávají pohybu volnost a přitom dobře zahřejí tělo v oblasti stehen a hýždí. Sukni navíc můžete doplnit libovolnými kalhotami na běžky nebo zateplenými legínami. 

 

Hlava, ruce a nohy v teple 

Ponožky vyberte vyšší, abyste chránili nohy před rozedřením o vnitřní polstrování bot. Taktéž se zaměřte na materiály, jelikož pot potřebujete odvést od těla i na nohou. Nohy by rovněž měly zůstat v suchu a teple. Skvělou volbou můžou být ponožky z merino vlny, protože mají schopnost hřát i v mírném vlhku. 

Při výběru rukavic na běžky byste měli dbát na hřejivost a voděodolnost. Dobrou volbou jsou prstové rukavice s dobrou úchopností a poutky na přichycení běžkařských hůlek.

Nesmíte zapomenout ani na pokrývku hlavy. V případě odhaleného čela a uší vám hrozí nepříjemné nachlazení nebo zánět dutin. Využít můžete čepici na běžky nebo zimní čelenku taktéž z funkčních materiálů, které rychle schnou. Důležité je také dobré přilnutí k hlavě. 

   

 

Pár triků, jak porazit chlad

Je jedno, jestli čekáte na tramvaj, zapínáte vázání na snowboardu před nádherným polem prašanu nebo zatloukáte poslední kolík před nocí pod zasněženým vrcholem, v teple chcete být kdykoliv.

>>> ČÍST DÁL <<<


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout širokou nabídku vybavení na běžky.

 

Čím doplnit set na běžky?

Výbavu na běžky můžete rozšířit o běžkařské brýle, které budou chránit vaše oči před větrem, sněhem, UV zářením, a udrží oči v teple. Brýle by se neměly mlžit, takže při výběru zohledňujte kvalitu odvětrávání. 

Na běžky se určitě hodí také batoh či ledvinka. U batohu berte v potaz míru odvětrávání, jinak by mohla být potlačena funkčnost bundy. Dále dbejte na váhu batohu, aby vás při pohybu příliš nezatěžoval. Využít můžete také ledvinku, jejíž největší výhodou je minimální plocha při kontaktu s tělem. 

Stejně jako při běhu nebo jiných vytrvalostních sportech může dobře posloužit vodní vak s náustkem pro doplnění tekutin přímo na trati, hadička se však stává nepraktická, pokud teplota klesne pod bod mrazu.

 

Jak si tedy vybrat?

Při výběru oblečení musíte zohledňovat individuální potřeby, klimatické podmínky, intenzitu pohybu a délku tras, které běháte. Někdo mrzne ve chvíli, kdy se teplota blíží nule, jiný se cítí komfortně i v teplotách hluboko pod bodem mrazu. Další se potí hodně, jiný zase vůbec. Když si uvědomíte všechny individuální potřeby, už vám nic nebrání si vybrat oblečení, ve kterém bude radost vyrazit na trať. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: pixabay.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat

(9.39 %) od 579 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat