Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vařit v přírodě

Nechcete už na výletech jíst jen studené sendviče? Uvařte si teplé jídlo i v přírodě! Co si vzít s sebou a na co si dát pozor, to vše najdete v dnešním článku. 


Obsah

 

Úvod

Krizstián Vadovszky je již od dětství vášnivým rybářem. Před dvěma lety objevil kouzlo outdoorové kuchyně, když chodil pravidelně s přáteli na dlouhé rybářské výpravy k břehům potoků, jezer a řek. V přírodě člověku vyhládne a pár studených sendvičů ho nikdy nezasytilo. Během jednoho odpoledne na rybách se tedy rozhodl, že si uvaří něco teplého, a tak započala Krizstiánova záliba ve vaření v přírodě. Příprava jídla na ohni nebo vařiči okouzlila i všechny jeho kamarády jedinečnou a příjemnou atmosférou. Vaření v outdoorové kuchyni má jednoduše své kouzlo a z této aktivity se tak stala Krizstiánova tradice při všech aktivitách v přírodě.  

 

Zkoušení nových receptů a způsobů vaření se stalo novým koníčkem nejen Krisztiána, ale i jeho přátel. Během rybářských výprav a dalších výletů se ve vaření střídají a obvykle se snaží skloubit nejchutnější ingredience a inovovat jednoduché recepty. Někdy však musí zápasit i s nepřízní počasí, to k vaření v přírodě přirozeně patří. Výzvy, zkušenosti a rady o vaření venku sdílí na jejich instagramovém profilu Rabbit Chef's, který má za cíl především inspirovat všechny ty, kteří chtějí poznat krásu outdoorové kuchyně. Rady, jak vařit venku vám Krizstián přináší i v našem dnešním článku. 

 

O autorovi

o autora_1.jpg

Krisztián Vadovszky

Krisztián tráví většinu svého volného času v přírodě, testuje rybářské vybavení (Fox Rage, Deeper Sonar, Rabbit Dam Crew) a věnuje se vaření (Rabbit Chef's). Již 11 let pracuje v bance a žije v bezprostřední blízkosti Bakony a Balatonu v Maďarsku. Rybařit se učil už jako dítě a vaření v přírodě se začal věnovat právě díky rybářským výpravám. 

 

Jak se připravit na vaření v přírodě

Pokud plánujete vařit v přírodě, určitě se vám vyplatí udělat si seznam všeho, co budete na vybraný recept potřebovat. I nám se někdy stalo, že jsme si doma zapomněli sůl, vodu nebo housky na hamburgery. Když vyšplháte po několika hodinách na vyhlídku a zjistíte, že vám chybí základní ingredience, je to trochu k vzteku. Sepsat si tedy seznam surovin a pomůcek na vaření se určitě vyplatí. 

Na cesty si vždy zabalte jen to nejnutnější a stále pamatujte, že v jednoduchosti je krása. U vaření v přírodě to platí dvojnásob. V dnešní době si můžete koupit vybavení z velmi lehkých materiálů, které se vejde i do menšího batohu. Tyto produkty vám zajistí komfort a zároveň teplé jídlo na cestách. Další důležitou věcí při přípravě je vybrat si dostatečně pohodlný a praktický batoh, do kterého se vám vejde vše, co si plánujete vzít sebou. Batoh samozřejmě noste na zádech co nejvýš, aby se váha správně rozložila. 

   

 

Jak správně sbalit batoh?

Každý má svůj specifický styl, každému vyhovuje něco jiného. Ale co vyhovuje našemu tělu? Je vůbec nějaký správný postup při balení batohu?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Co si vzít s sebou

Seznam nejdůležitějších věcí, které byste neměli nechat doma, pokud si plánujete připravovat jídlo na cestách: 

Pokud budete vařit na otevřeném ohni, můžete si vyzkoušet několik způsobů rozdělávání ohně. Jak na to, se dozvíte v našem článku ZDE.

 

Počasí

Před cestou je důležité zkontrolovat povětrnostní podmínky. Pokud hrozí silný déšť, cestu odložte. V případě, že je předpověď silného větru, zvolte si jako cíl cesty spíš les než vrcholek hor s panoramatickým výhledem. V létě je určitě důležité zjistit si informace o zákazech rozdělávání otevřeného ohně na území, kam máte namířeno. Pokud jste v zóně, kde platí zákaz rozdělávat otevřený oheň, potom můžete při vaření použít plynový vařič, jehož použití je zcela bezpečně. 

Pokud budete vařit na otevřeném ohni, myslete na počasí i v předchozích dnech. Dřevo v lese může být díky dešti mokré. Při vaření v silném větru je zase dobré myslet na výběr vařiče a vzít si sebou ideálně vařič turistický, který výborně funguje i v horších povětrnostních podmínkách. Další preventivní možností je použít ochranu proti větru. 

Plynové kartuše můžete nakupovat podle sezóny. V zimě nebo ve vyšších nadmořských výškách je také třeba počítat s tím, že spotřeba plynu bude větší. 

 

Na čem vařit?

Při přípravách na vaření v přírodě je důležité myslet také na to, pro kolik lidí budete vařit. Záleží potom zcela na vás, které vybavení a způsob vaření vám vyhovuje nejvíc a bude pro vás nejpohodlnější. Připravili jsme si pro vás několik tipů, které jsme sami vyzkoušeli a pro úplné nováčky mohou být inspirací:

  • plynový nebo benzínový vařič
  • hobo stove (obvykle vyroben z oceli nebo plechu a umístěn na desce)
  • lihový vařič (skladný a lehký vařič, který je ideální pro použití v letních měsících)
  • speciální plynové sporáky s uzavřeným systémem pro drsnější podmínky
  • gril
  • u otevřeného ohně můžete zvolit pekáč, špíz, kotouč, litinový hrnec či pánev

 

Pro náročnější pokrmy, u kterých je důležitá regulace tepla, se doporučuje vařič plynový. Používáte-li plynový vařič, vystačí vám středně velká kartuš o hmotnosti 225-250 g na přibližně 3 dny vaření pro dvě osoby na průměrně výkonném spotřebiči v letních dnech. Při větrném počasí nebo chladu je spotřeba paliva větší. Pokud potřebujete vařit pro více osob, je vhodné zvolit vařič se stabilnější konstrukcí, protože pojme i větší hrnce. Pro větší počet strávníků je ideálním pokrmem například klasický guláš, který je jednoduchým a chutným jídlem k táboráku i pro větší skupinu a dobře se vaří ve větším množství. 

Co vařit?

Pokud zatím nemáte s vařením venku zkušenosti, je lepší začít s jednoduššími pokrmy. Začátečníkům doporučuji nejprve vyzkoušet například klobásky na grilu nebo na ohni, chilli fazole, lečo, hamburgery, marinované maso, míchaná vajíčka nebo klasický špíz či slaninu. Jednoduše vyzkoušejte to, co znáte z domova a není náročné na přípravu.

V případě, že se chystáte na delší túru, můžete si koupit i hotová jídla, která se snadno připraví pouhým přidáním horké vody, navíc jsou velmi skladná a lehká. Tuto možnost si můžete zpestřit šálkem horkého čaje nebo lahodné kávy, v chladnějším období se skvěle hodí i svařené víno.

Až tedy budete vyrážet do přírody, nebojte se využít možnosti outdoorové kuchyně a pochutnat si na dobrém jídle nejen doma, ale i na čerstvém vzduchu. 

 

 

 

Užitečné odkazy

Autor: Krisztián Vadovszky, Rabbit Chef's

Zdroje: archiv autora, Rabbit Chef's

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 099  (25.48 %) 819 

Porovnat

1 180  (26.36 %) 869 

Porovnat

1 125  (1.42 %) 1 109 

Porovnat

2 230  (26.05 %) 1 649 

Porovnat

1 749  (16.01 %) 1 469 

Porovnat

1 320  (26.59 %) 969 

Porovnat