Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat čelovku (nejen) na běh

Dny se nám povážlivě krátí a při ranním i popracovním bě hu se tak čím dál tím častěji budete nořit do tmy. Aby se vůbec dalo pomýšlet na běhání za šera nebo dokonce potmě, je třeba vybavit se čelovou svítilnou, takzvanou čelovkou.

       

Obsah

 

V záplavě nabízených produktů se však lajk jen těžko zorientuje a rozličné parametry čelovek pak při výběru dokonají vaši úplnou ztrátu. Pokusili jsme se proto sestavit krátkého průvodce výběrem běžecké čelovky, díky němuž by pro vás měla být koupě čelovky hračkou.

Ať už běháte ve městě, v parku nebo v přírodě, bez světla se při večerním výběhu neobejdete. Jeho dostatečně výkonný zdroj totiž zajistí vaši dobrou orientaci v prostoru, ve kterém se pohybujete i možnost včasné reakce na případné překážky, změny směru a terénu.

 

 

Světelný tok

Nejčastěji je světlo u čelovek charakterizováno parametrem SVĚTELNÝ TOK v jednotkou jeden lumen (lm). Světelný tok nebo také světelný výkon, nám přímo říká, jak moc bude zdroj svítit. Pro lepší představu o tom, v jakých hodnotách se pohybujeme, uveďme příklad světelného toku u běžných wolframových žárovek. 40 W žárovka má světelný výkon 400 lm, 60 W žárovka je už na výkonu 700 lm. Vhodná běžecká čelovka by měla mít výkon alespoň 100 lm.

Reálný výsledek, tedy kvalitu osvětlení však ovlivňuje i možnost regulace světelného toku. Ta probíhá automaticky uvnitř přístroje za pomoci mikročipu a jejím výsledkem je stálý světelný tok po celou délku životnosti baterie. Zvláště levnějším noname čelovkám z obchoďáků taková funkce chybí a i když výrobce uvádí stejný výkon jako u renomovaných značek, již po pár minutách používání se projeví, s tím, jak se snižuje kapacita baterie, postupně snižující se světelný tok a s tím i snižující se viditelnost.

 

Regulace šířky světelného kužele

Šíře světelného kužele přímo určuje jak moc velký prostor jste kolem sebe schopni osvítit. Tedy, jak moc se světlo z čelovky rozptyluje do okolí. Čím užší budete mít kužel světla, tím dál dosvítíte, ale světlo bude mnohem ostřejší a zvláště u více výkonných čelovek může být až nepříjemné.

Naopak široký kužel vám sice poskytne větší přehled nejen o terénu před vámi, ale i prostoru kolem vás. Někdy je však takto rozptýlené světlo nedostatečné včasnou reakci na změnu terénu při běhu.

 

 

Červené světlo

Některé přístroje jsou vybaveny kromě standardních led diod i červeným světlem. Jeho výhodou je to, že neoslňuje a nepůsobí ostré světelné odrazy od lesklých a hladkých ploch (led, sníh, sklo, voda). Uvítáte ho, pokud běháte s více lidmi a nechcete je při posvícení do jejich obličeje oslepit.

Červené světlo na čelovce může také dobře posloužit v mlze. Pokud chcete vaši viditelnost v mlze zvýšit ještě více, změňte uchycení čelovky. Sejměte ji z hlavy a připněte ji na pás, či hrudní přezku. Světlo tolik nenasvítí jemné kapičky před vašima očima a vy uvidíte o poznání lépe a dál.

 

Napájení a výdrž baterií

Naprosto stěžejní parametr. Bez energie vám čelovka svítit nebude. Bohužel jsou mezi údaji výrobců obrovské rozdíly. U levných „noname“ produktů často uvádějí hodnoty, které říkají, jak dlouho to trvá, než čelovka úplně zhasne, ale nezohledňují vůbec fakt, že už daleko dříve je viditelnost z důvodu sníženého výkonu čelovky (vybitá baterie) tak nízká, že je přístroj fakticky nepoužitelný. Renomovaní výrobci čelovek (např. Petzl, Led Lenser, Beal)  většinou uvádějí hodnoty reflektující zkutečnou užitnou dobu čelovky, tedy čas, po který bude její světlo tak silné, že vám ještě poskytne dostatečný přehled o okolním terénu.

Typ zvoleného napájení je závislý především na míře a způsobu užívání.

Na běžné užívání vám skvěle postačí čelovky s bateriemi AA nebo AAA. Tento typ napájení je nejrozšířenější a proto jsou také baterie snadno dostupné.

Nejlepší poměr cena/výkon, respektive hmotnost/kapacita, je nejlepší volbou čelovka napájená li-ion akumulátory 18650. Tyto akumulátory téměř netrpí „samovybíjením“, mají dlouhou životnost, ale jsou hůře sehnatelné, musíte mít speciální nabíječku a jsou méně odolné k účinkům mrazu.

 

Komfort

Někdo je na pohodlí náročnější, někdo méně, ale když vás z čelovky bolí hlava, je něco v nepořádku.

Pro běžce je velmi podstatné, aby čelovka perfektně držela na svém místě, neměla při běhu tendenci nadskakovat nebo se sesouvat do čela atd. Čím lehčí a menší čelovka, tím lépe. Pokud chcete výkonnou a přitom kompaktní čelovku s dobrým rozložením hmotnosti a těžiště, doporučujeme vybrat přístroj s akumulátorem umístěným vzadu na hlavě. Nevýhodou však pro někoho může být o trošku vyšší váha než u čelovky s napájením v těle.

Osobně dáváme přednost pásku před gumičkou, nebo šňůrkou, protože zvláště při delším běhání má taková čelovka tendenci se zařezávat. Opět je to ale vykoupeno trochu vyšší váhou.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: tým 4camping.cz

Zdroje: unsplash.com

 

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

179  (39.11 %) 109 

Porovnat

240  (12.92 %) 209 

Porovnat

420  (16.9 %) 349 

Porovnat

2 119  (24.54 %) od 1 599 

Porovnat

179  (33.52 %) 119 

Porovnat

2 850  (26.67 %) 2 090 

Porovnat