Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat lezečky

Začínáte s lezením a vybíráte si svoje první lezečky? Možná se vám bude hodit náš článek, který se výběru lezeček věnuje.


Obsah

 

Úvod

Lezečka je to zásadní z celého lezeckého vybavení, co může mít velký vliv na váš výkon. Vše ostatní slouží především k zajištění bezpečnosti. Lezečka spolu se správnou technikou určí, jak dobře a jistě budete stát na stupu a pošetříte tak ruce na další lezení. Správný výběr velikosti zase zajistí, že vás nebude lezečka tlačit víc, než je nutné. 

 

Části lezečky 

Nejprve si pojďme rozebrat jednotlivé části lezečky. Už samotný rozbor vám dost možná napoví, na co se při výběru soustředit.

 

Kopyto 

Kopyto je tvar lezečky. V nabídce najdete rovná kopyta i ty s maximálním prohnutím. Zatímco začátečníci, kteří používají při lezení především větší stupy, ocení pohodlné rovné kopyto, výkonnostní lezci zase oželí pohodlí a zvolí prohnuté kopyto, které umožní sílu plně přenést do špičky a postavit se tak miniaturní stupy. Volit můžete kdekoli mezi těmito dvěma extrémy podle svých preferencí, výkonnosti nebo terénu, ve kterém lezete.

 

Lepička (podešev)

Lezečky s měkčí a slabší podešví rychle prolezete, na druhou stranu budou pěkně držet. Čím silnější a tvrdší podešev, tím menší budete mít cit na malých vstupech, za to vám ale bude dlouho sloužit. 

 

Svrchní materiál

Svršek lezečky se vyrábí buď z kůže nebo syntetického mikrovlákna. Kůže je prodyšnější a noha se v ní tolik nepotí, po zapocení ale nedrží tak dobře tvar a časem se roztáhne. Lezečka ze syntetického mikrovlákna není příliš prodyšná, noha se v ní lehce zapotí, drží ale dobře tvar a téměř, někdy dokonce vůbec, se neroztáhne.

 

Mezipodešev

Mezipodešev je část boty mezi lepičkou a svrchním materiálem a určuje tvrdost boty. Čím je tvrdší, tím více se hodí na lezení na pevných materiálech s malými stupy (např. vápno, žula), čím je měkčí, tím více lezečku užijete na měkkých materiálech (písek) nebo v položeném profilu.

 

Zapínání 

Rozlišujeme tři druhy zapínání. Druh zapínání bývá pro lepší orientaci v nabídce velmi často součástí názvu typu lezečky. Nazouvací lezečky (slip on) jsou nejpohodlnější na nazouvání, protože však nemáte možnost stažení, musí vám lezečka výborně sedět. V případě, že se vytáhne, už jí nijak neupravíte a nohu nezafixujete. Skvělým kompromisem je zapínání na suchý zip (velcro), lezečku velmi snadno nazujete a stáhnete a zároveň vám zajistí velmi dobrou fixaci. Nejpřesněji lezečku upevníte pomocí šněrování (lace up), nazouvání a vyzouvání je ale oproti předcházejícím způsobům poměrně zdlouhavé.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout nabídku karabin. 

 

Velikost 

Vybrat správnou velikost není u lezeček úplně jednoduché. Bota by měla být těsnější, abyste mohli dobře zatížit stup, zároveň by vás ale neměla tlačit. Zejména pokud začínáte, soustřeďte se na to, aby bota byla pohodlná při zajištění optimálního zpevnění. Potřebujete nejdříve posílit chodidlo, zvyknout si na těsnější typ boty a bez bolesti pilovat techniku nohou. Teprve po nějaké době pak můžete zkusit vybrat menší botu na úkor pohodlí.

Číslování různých výrobců se velice liší, rozdíl může být při stejné velikosti až 3 čísla, přičemž vy se potřebujete trefit přesně do své velikosti, ne +- půl čísla. Proto je potřeba každou lezečku opravdu vyzkoušet a zjistit, jak vám sedí.

 

Jak lezečky zkoušet 

  • Lezečky je ideální zkoušet v silonce nebo naboso.
  • Lezečka by neměla nikde výrazně tlačit.
  • Pata by měla v botě sedět pevně.
  • Pokud je v obchodě stěna se stupy, vyzkoušejte se postavil na stup.
  • Zkoušejte všechny možné druhy lezeček v různých velikostech. Existuje spousta druhů kopyt a jedině zkoušením zjistíte, která zrovna vaší noze sedí nejlépe.

Lezečky si můžete pohodlně vyzkoušet v naší lezecké speciálce v Praze, která se nachází přímo v areálu Sport parku Jungle. Lezečky a další vybavení si tak můžete vyzkoušet přímo na stěně!


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku horolezeckého vybavení. 

 

Lezečky pro ženy 

Dámské lezečky renomovaných značek se od pánských neliší jen barevným provedením, ale také tvarem, který respektuje stavbu ženského chodidla. Obecně se dá říci, že dámské boty bývají o poznání měkčí, tedy v některých případech i trochu pohodlnější než stejné modely v provedení pro muže. 

 

Lezečky pro děti 

Dětem určitě nekupujte příliš těsné lezečky. Je to nezdravé pro vývoj jejich nohou. Spíše zvolte naopak až o číslo větší velikost. Pro začátek pomůže zaplnit prostor ponožka, postupem času budou ovšem boty sedět stále lépe.

 

Jaký typ vybrat

Pokud s lezením začínáte, určitě doporučujeme pohodlné lezečky s rovnější kopytem. 

Pokud už nějakou dobu lezete a máte nohu zpevněnější, pak můžete volit prohnutější kopyta podle lezecké disciplíny a výkonnosti. Jakmile budete mít s lezením dostatek zkušeností, budete už velmi dobře sami vědět, co vlastně chcete. 

Na kolmé a mírně převislé stěny jsou dobré tvrdší lezečky, které ustojí malé stupy.

Na lezení na měkčích materiálech (např. písek) nebo položeném profilu jsou lepší měkčí lezečky.

Do hor a na vícedélkové lezení je důležitá hlavně pohodlná lezečka.

Na bouldering volte měkké, asymetrické lezečky s více pogumovanou patou a špičkou.

Časem možná přijdete na to, že je dobré mít doma několik párů lezeček a jejich použití si zvolíte podle toho, kam zrovna vyrážíte. Často beru na jedno místo i dva páry. Na těžší cesty s malými stupy volím prohnutější lezečky, které mi pomohou stupy ustát. Protože v nich ale nevydržím lézt moc dlouho, na snadnějších cestách se nazouvám do pohodlných lezeček s rovnějším kopytem a nohu si tak šetřím na další těžší cesty.

Přejeme vám správný výběr!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Katka Balcarová 

Zdroje: archiv 4camping

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

2 990  (10.07 %) od 2 689 

Porovnat

6 710  (13.28 %) 5 819 

Porovnat

2 749  (5.82 %) 2 589 

Porovnat

5 690  (21.11 %) 4 489 

Porovnat

6 710  (13.28 %) 5 819 

Porovnat

4 500  (14.47 %) 3 849 

Porovnat

1 900  (5.84 %) od 1 789 

Porovnat