Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat podložku na cvičení a jak na jógu?

Rozdíly mezi podložkami na cvičení mohou být velké. Dobře zvolená podložka na cvičení nejen zpříjemní chvilku, kdy pečujete o svou kondici, ale také zajistí bezpečný pohyb. Prozradíme, na co se máte při výběru soustředit?

 
Popis: Dobře zvolená položka na jógu poskytne tepelný komfort i záruku bezpečného provedení pozic. 

 


Obsah

 

Podložka na cvičení není zbytečnost

Možná vás napadlo, že se klidně můžete protáhnout jen tak na zemi. Vždyť, o co jde? Tak si to pojďme shrnout. Bez podložky chybí na zemi tepelná izolace. Svaly zbytečně prochládají a při protahování, nebo jógových pozicích si snadno můžete přivodit zbytečný úraz či se obyčejně nachladit.

Při cvičení bez podložky vám mohou podkluzovat nohy. V pozicích si nebudete jistí a opět je možnost, že se zbytečně zraníte. Tvrdý povrch navíc netlumí dopady. V kombinaci s nevhodnou obuví, nebo při cvičení naboso, dochází k nadměrné zátěži kloubů. Při cvičení venku navíc dokáže vhodně zvolená položka vyrovnat i nějakou tu nerovnost povrchu a zvýšit tak váš komfort.


Popisek: I při venkovní praxi je dobrá podložka skvělým parťákem.

 

Jógová praxe v lůně přírody

Kdo někdy zkusil vyměnit cvičební sál za venkovní prostranství, mi určitě dá za pravdu. Jóga na čerstvém vzduchu je skvělá. Má ale svá úskalí. Je totiž velice pravděpodobné, že kolem vás bude spousta čumilů, rušivých zvuků a pachů. Navíc povrch v přírodě nebývá zrovna rovný. Musíme se venkovní praxe tedy vzdát? Rozhodně ne.

Vyrazte brzy ráno a najděte si příjemné místo mimo největší pohyb lidí. Vlastní zahrada je top. Rušivé zvuky pomohou eliminovat sluchátka s meditační hudbou. Nerovnosti, chlad a nepříjemné kamínky pomůže vyřešit dobrá podložka. A pokud zvolíte příjemné místo uprostřed zahrady, měla by vás obklopovat spíše vůně rostlin, než pachy z ulice.

 

9 tipů, na co se ve výběru zaměřit

Při výběru podložky na cvičení je důležité zaměřit se na následující body. Pomohou vám vybrat ideální podložku pro pohyb, který máte nejraději. A možná přijdete na to, že někdy je lepší mít podložky třeba dvě.

  1. Druh cvičení - Potřebujete podložku na fitness, gymnastiku, posilování nebo jógu? Podložka na jemnou jógu, posilování nebo pilates má dobře izolovat a poskytovat dostatečnou stabilitu. Pokud procvičujete gymnastiku nebo je vaší vášní dynamické cvičení, potřebujete tlumit dopady a mít jistotu, že neuklouznete.

  2. Tloušťka podložkySilnější podložky výrazněji tlumí došlapy. Tenké jsou vhodné na jógu a pilates, protože umožňují lepší kontakt končetin se zemí v jednotlivých pozicích.

  3. Materiál - Na výběr jsou podložky z umělých materiálů, které vynikají vysokou odolností, i z přírodního kaučuku, které jsou zase šetrnější k přírodě.

  4. Povrch - Zpracování povrchu cvičební podložky má zajistit dobrou přilnavost a pohodlí při cvičení.

  5. Velikost - Podložku vždy vybírejte dostatečně dlouhou a širokou, abyste na ní mohli pohodlně zvládnout všechny pozice. Pro rehabilitační cvičení jsou lepší širší podložky, pro klasické cvičení je obvyklý rozměr 180 na 60 cm. Kratší podložky se hodí pro posilování. Zajímavou variantou jsou podložky ve formě puzzle (tatami), které vyskládáte do rozměru, který potřebujete. Skvěle se hodí na cvičení s dětmi i jako podložka při cvičení na strojích.

  6. Váha a snadnost transportu - Pokud vybíráte podložku, která bude stabilně na jednom místě, můžete zvolit materiál, který je tužší, odolnější a také těžší. Má-li to být podložka, kterou budete nosit na cvičení, oceníte nízkou váhu a snadné skládání.

  7. Design - Barva podložky nemá vliv na její vlastnosti. Může mít ale vliv na to, jak příjemně se vám bude cvičit. Je to drobnost, ale určitě doporučujeme vybírat si barevný odstín, který vám už na pohled udělá lepší náladu. Pokud chcete cvičit venku, doporučujeme volit světlejší barvy. Tmavé se mohou na slunci zahřívat a cvičení nemusí být příjemné. Křiklavé jásavé barvy zase přitahují hmyz a na světlém podkladu je vidět každé ušpinění. A pak si vyberte, že?

  8. Údržba - Protože se při cvičení potíme, je důležité, aby se podložka dala dobře čistit.

  9. Cena - Zde záleží na osobních preferencích. Určitě ale myslete na to, že podezřele levné podložky nemusí být kvalitní - nevydrží tedy tak dlouho.

Popisek: Funkční podprsenky poskytují ideální oporu a zároveň volnost pohybu. 

 

Čím vynikají speciální jógamatky

Podložky na jógu by měly být přilnavé a protiskluzové. A tyto vlastnosti by měly mít, i když se na nich zpotíme, nebo cvičíme venku či v místnosti, kde je vyšší vzdušná vlhkost. Je to zásadní pro bezpečné provádění náročných pozic. Pro dynamickou jógu potřebujeme stabilitu a přilnavost, pro jemnou jógu si můžeme dovolit i silnější podložky, které zajišťují vyšší komfort.

 

Karimatka není podložka na cvičení 

Karimatka je podložka určená na spaní ve stanu, nebo venku, a jejím hlavní cílem je poskytnout tepelnou izolaci a pohodlí při spánku. Bývá tužší, nemá protiskluzovou úpravu, ani vyšší přilnavost. Navíc klasická karimatka je objemná a špatně se přenáší. Tu do tašky na cvičení neposkládáte. A cvičit se vám na ní nebude dobře.


Popisek: Činky pomáhají postupně zvyšovat zátěž při cvičení. 

 

Co by se vám na cvičení ještě mohlo hodit?

Určitě to chce pohodlné oblečení na jógu, které umožňuje volný pohyb, dobře odvádí pot a poskytuje maximální komfort. Základem je funkční sportovní prádlo, pohodlné legíny a funkční tričko. Po cvičení se hodí mikina, která udrží svaly v teple. Relaxační hudbu si můžete pustit do bezdrátových sluchátek.

A pokud chcete cvičení trochu obměnit, podívejte se na gymnastické míče, které jsou skvělé při cvičení na záda, balanční podložky na zpevnění celého pohybového aparátu, nebo švihadla na zvýšení kondice.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

579  (41.45 %) 339 

Porovnat

Balanční podložka Dare 2b Balance Board

999  (68.07 %) 319 

Porovnat

129  (38.76 %) 79 

Porovnat

Pomůcka na cvičení Dare 2b Yoga Brick

449  (64.59 %) 159 

Porovnat

Pomůcka na cvičení Dare 2b Sit Up Bar

1 099  (68.24 %) 349 

Porovnat

Gymnastický míč Dare 2b Fitness Ball

1 299  (71.59 %) 369 

Porovnat

1 399  (67.19 %) 459 

Porovnat

1 799  (68.37 %) 569 

Porovnat