Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat správnou velikost kalhot

Vybrat si správnou velikost kalhot z pohodlí domova nemusí být vždy tak jednoduché. Díky naší outdoorové poradně to ale zvládnete levou zadní.


Obsah

 

Úvod

Na horní část těla nakupujeme častěji a zkoušíme různé vrstvy. Kalhoty si však vybíráme jen jediné a chceme od nich dlouhodobou kvalitu. Proto není prostor na omyly. Kalhoty musí perfektně sedět na první dobrou. V našem článku se zaměříme na nejčastější starost při jejich nákupu - správnou velikost kalhot.

Poradíme vám, jak na nákup padnoucích kalhot online. Pomocník se jmenuje SizeID. S ním už nebude nákup oblečení přes internet loterií.

 

Kreativita v označování 

Standardní postup vypadá asi tak, že si na vyzkoušení do kabinky nebo z e-shopu objednáte velikost, kterou berete vždy. Obvykle kupujete L, zkusíte v e-shopu u nové značky velikost L. Jedny kalhoty nedopnete v pase, do druhých byste mohli přibrat své pětileté dítě, třetí se vám zařezávají. Jak je to možné ptáte se a hledáte na štítku číslování kalhot. Každý výrobce totiž skrývá pod jednotným označením trochu jiné údaje.

Kromě označení S, M, L potkáte i mnohé další údaje. Zatímco někdo volí M, jiní píší 42, další výrobce napíše 175 a nebo 104. Přitom může jít o označení stejného oblečení, které rozměrově sedne stejnému člověku. Některé společnosti mají míry v centimetrech, jiné v palcích. Někdo jede evropské číslování, někdo francouzské, britské. A do toho se mísí výrazy jako prodloužená délka, slim fit. Pojďme si raději ukázat, jak takový nákup hravě zvládnout.

 

Tabulka velikostí kalhot - must have

V obchodě potřebujete k ruce parťáka, který vám po prvních nezdařených pokusech nosí oblečení, které už padne lépe. V e-shopu je vaším největším kámošem tabulka velikostí kalhot. V našem článku si ukážeme, jak s ní pracovat. S ní si vyberete správnou velikost kalhot bez zkoušení na první pokus. Online přes internet.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/cs/photos/mu%C5%BE-ch%C5%AFze-kalhoty-obuv-boty-d%C5%99evo-2628706/&sa=D&source=docs&ust=1693217325986258&usg=AOvVaw0jJTGv_Yf918jBbvprICMn
Popis: Ohrnování nohavic při nesprávné velikosti oblečení není řešení. Kalhoty mají padnout jako ulité. 

Výrobce neovlivníte. I nadále budou vyrábět se svým označením, vlastní metodikou a podle vlastních střihů. Prakticky jde o jejich know-how. U nás na webu najdete tabulku velikostí kalhot ke každému výrobci. Typicky jsou různé velikostní tabulky pro dětské, dámské i pánské kalhoty. Pohlídejte si, že se díváte správným směrem.

Tip: Objednejte si u nás několik velikostí k osobnímu odběru. Na místě si je vyzkoušejte a vyberte ty, které vám sedí. Zbytek s klidem vraťte.

 

SizeID - online pomocník

Při nákupech přes internet využijte funkci SizeID. Jde o nástroj, který vám přímo kontrolou tabulky velikostí a vámi zadaných údajů doporučí vhodnou značku a správnou velikost oblečení. 

Algoritmus informace přepočítá za vás. Najdete ho i u nás v e-shopu. Zadané údaje si můžete uložit pro další nákupy. Do budoucna máte rovnou informaci o již objednaných modelech a o tom, zda vám seděly, nebo jste je vraceli. Výrazně si zjednodušíte výběr outdoorového oblečení.

 

Metr do ruky - jak zjistit velikost kalhot

Prvním vaším úkolem je měření. Vezměte do rukou krejčovský metr, tužku, papír. Pusťte se do práce a nezapomeňte stát zpříma. Poznamenejte si zjištěné údaje v centimetrech. Neměli byste vynechat:

  • obvod pasu,
  • obvod boků,
  • obvod stehen,
  • vnitřní délka nohavic od rozkroku,
  • celková délka od pasu,
  • obvod kolem kotníků.

Postup můžete zopakovat i s kalhotami, které už doma máte a stoprocentně vám padnou.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/cs/photos/svinovac%C3%AD-metr-zm%C4%9B%C5%99it-m%C4%9B%C5%99en%C3%AD-%C4%8D%C3%ADslo-218415/&sa=D&source=docs&ust=1693217571139259&usg=AOvVaw1wtQXPb5Bdw5f85WcSAYlj
Popis: Bez metru se při zjišťování správné velikosti kalhot neobejdete. Krejčovský metr je jistota. Vystačíte si i s provázkem a pravítkem nebo svinovacím metrem. 

 

Jak změřit velikost kalhot? Z uvedených údajů jsou pro první rozlišení nejdůležitější obvod pasu a délka nohavic. Porovnejte naměřené míry s tabulkou velikostí. Podle kombinace všech těchto údajů výrobci přiřazují produktu označení S, M, L, XL, které najdete jako hlavní identifikátor při nákupu v e-shopech. Podíváme se ještě na některá specifika měření.

U riflí se setkáte s označením v palcích. Toto označení převzali i někteří výrobci kalhot do terénu. Pokud je na štítku údaj 36/34, máte jistotu, že je to právě tento případ. První označuje obvod pasu 36 palců a druhý rozměr za lomítkem označuje délku nohavice od rozkroku, tedy 34 palců. K centimetrům se dopočítáte vynásobením 2,54.

 

Pas - regulérní chyták při nákupech

Obvod pasu změříte na kalhotách těsně nad opaskem. Pokud nemáte žádné padnoucí kalhoty, změřte si obvod mezi pupkem a kyčlemi. U žen se v některých případech doporučuje měřit nejužší místo břicha. Pokud ale v nejužším místě pasu normálně kalhoty nenosíte, jde o nerelevantní informaci. Využijete ji jen při nákupu vysokých kalhot. Pro kalhoty s nízkým pasem měřte obvod pasu jednoduše tam, kde nejčastěji nosíte kalhoty.

A teď slibovaný chyták. Do velikostí kalhot se zamotáme ve chvíli, kdy výrobce ve svých tabulkách uvádí také údaj „sed“. Sed se měří cca 5 centimetrů pod pupíkem. Na sed narazíte ve velikostních tabulkách např. výrobce sportovního oblečení Craft. Právě tímto rozměrem je myšleno ono pohodlné zapínání kalhot v pase. Takže prakticky jde o dříve uvedený obvod pasu.

Závěrem tedy platí:

  • Pokud výrobce uvádí oba rozměry, pak pasem opravdu myslí nejužší místo břicha. Sed označuje obvod místa, kde kalhoty pohodlně zapínáme.
  • Pokud výrobce uvádí pouze rozměr obvodu pasu, pak jde o místo, kde obvykle kalhoty zapínáte a je vám to pohodlné.

 

Výška postavy a délka nohavic

Změřte vnitřní délku nohavic od rozkroku podél vnitřního stehna k patě. U rozkroku si dejte dostatek prostoru, aby vám kalhoty byly pohodlné. Zvažte, jak dlouhé nosíte kalhoty. Standardně se měří délka k patě. V takovém případě vám kalhoty pohodlně sednou a budou sahat až k pevné kotníkové obuvi.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/cs/photos/b%C4%9Bh-sportovn%C3%AD-vej%C3%ADt-se-zdatnost-1944798/&sa=D&source=docs&ust=1693217692913372&usg=AOvVaw2ARPnRHFg2DjonvIH-APYJ
Popis: Na první pohled je výběr správných kalhot složitý. S tabulkou velikostí a metrem to zvládnete. 

 

Pokud hledáte správnou velikost kalhot, kterou přetáhnete přes pohory, mrkněte i na šířku nohavice ve spodní části. Někdy narazíte na doporučení změřit délku nohavic ke kotníkům. Jde o módní trend kratších kalhot do měst. Outdoorové oblečení podle něj nevybírejte.

Jsou výrobci, kteří se nikde nevypisují s délkou nohavic a mají pouze rozlišení regular, short a long. A nebo rozlišují standardní délku, zkrácenou a prodlouženou. Na toto členění narazíte např. u oblíbené značky Columbia.

  • Standardní délka u mužů sedí na na výšku 182 centimetrů.
  • Prodloužená je na výšku 194 centimetrů a případně výše.
  • Zkrácená je vhodná pro výšku 170 centimetrů.

U žen jsou hranice:

  • Standardní výška ženy je 170 centimetrů.
  • Prodloužená délka sedne ženám o výšce 176 centimetrů.
  • Zkrácená délka je pro výšku 158 centimetrů.

Můžete narazit také na kalhoty s neukončenou délkou nohavic. Pokud vám obvykle u kalhot sedí střih a zápasíte s délkou, jsou přímo pro vás. Nohavice jsou vyrobeny dostatečně dlouhé a zákazník si je po koupi ještě nechá na míru zkrátit. Najdete je např. v nabídce výrobce Warmpeace a Humi.

Vybrat správnou velikosti kalhot je rozhodně oříšek. Každopádně velikost není jediné kritérium, které zohledňujete při výběru kalhot. Zajímejte se o materiál, voděodolnost, odolnost proti větru a další parametry. Zásadní jsou podmínky, v jakých budete kalhoty nosit nejčastěji.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat

(7.82 %) 589 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trail Low Wool

169  (41.42 %) 99 

Porovnat