Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat správnou velikost sportovní podprsenky

Jak si vybrat podprsenku na sport tak, aby vám zajistila maximální pohodlí? V tomto článku vám poradíme se správnou volbou velikosti i výběrem dokonalého střihu podprsenky.


Obsah


Dobře zvolená sportovní podprsenka zajistí nerušený požitek z pohybu. 

 

Úvod

Jak zjistit, jakou mám velikost sportovní podprsenky? Zásadní otázka. Dobře vybraná sportovní podprsenka totiž minimalizuje nežádoucí pohyb prsou při sportu, předchází bolesti prsů i zad a zároveň neodvádí pozornost od oblíbené aktivity. Velikost ale není jediný parametr. Jak tedy na to?

 

Vybírejte podle velikosti, kterou nosíte

Sportovní podprsenky mohou mít označení velikostí písmeny (např. S, M, L) nebo klasické číslování podprsenek (např. 70C, 85B), které označují obvod podprsenky a velikost košíčků podprsenky. Nejmenší velikost podprsenky je obvykle 70A či XS.

Většinou odpovídá velikost podprsenky na sport klasické konfekční velikosti, kterou běžně nosíte. Nicméně pokud si vybíráte sportovní podprsenku poprvé nebo jen chcete mít jistotu, že vám opravdu padne, doporučujeme nespoléhat se jen na velikost udávanou výrobcem.

 

Chcete mít jistotu? Změřte se. 

Potřebujete znát dvě míry – obvod hrudníku pod prsy a obvod přes prsa. Připravte si měkký, tzv. krejčovský, metr. Míry odebírejte s podprsenkou bez vycpávek nebo nejlépe úplně bez ní. Při měření se postavte rovně na obě chodidla.

  • Obvod hrudníku – Změřte si obvod hrudníku těsně pod poprsím. Míru odebírejte při výdechu, když metr dokonale obepíná váš hrudní koš. Metr by měl být vodorovně.
  • Obvod přes prsa – Druhý rozměr, který potřebujete je obvod hrudníku přes prsa. Měřte přes nejširší část prsou, obvykle je na úrovni prsních bradavek.
Tip: Nemáte doma krejčovský metr? Nevadí. Poslouží i jednoduchý provázek, který následně změříte pravítkem. Nebo si můžete vytisknout papírový metr

 

Jak správně vybrat podprsenku podle naměřených údajů?

Naměřené míry pak už jen stačí zadat na eshopu 4camping.cz po kliknutí na tlačítko “Doporučit velikost” u vybraného produktu, které vždy doporučí správnou velikost podprsenky. Je to nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak určit velikost sportovní podprsenky.


Nejste si jistá výběrem velikosti? Nechte si ji doporučit. 

Dalším řešením je samozřejmě převodní tabulka velikostí podprsenek, kde můžete s vámi naměřenými údaji najít vaši velikost podprsenky. Tyto tabulky se ale bohužel mohou u jednotlivých značek lehce lišit. Je proto potřeba hledat ve velikostní tabulce konkrétní značky.

 

Velikostní tabulky nejoblíbenějších značek sportovních podprsenek

 

Správná úroveň podpory 

Sportovní podprsenky obvykle poskytují některou ze tří úrovní opory – nízkou, střední a vysokou. To, jakou budete potřebovat, závisí na vámi zvolené sportovní aktivitě. Čím více poskoků, intenzivního pohybu a dopadů, tím větší potřebují vaše prsa oporu.

Tip: Máte větší velikost prsou či prsní implantáty? Doporučujeme zvážit sportovní podprsenky s větší oporou i na sportovní aktivity s nízkou nebo střední intenzitou pohybu. 

Jóga je o plynulosti pohybu bez intenzivních dopadů. Bude stačit podprsenka s nízkou mírou opory. 

 

Rozdělení podprsenek podle intenzity opory pro prsa

Sportovní trenéři doporučují vybírat podprsenku s ohledem na sportovní aktivity. A pokud provozujete několik sportů, je vhodné mít také několik podprsenek s odpovídající oporou pro prsa. Je to ochrana před bolestmi zad, odřeninami a nepříjemným diskomfortem.

 

Opora pro prsa

 

Aktivita

 

Vlastnosti podprsenek

Nízká 

•Nízká intenzita pohybu (chůze, jóga, silový trénink)

• užší ramínka a pásky, nízká hmotnost podprsenky

• často bez možnosti úpravy délky ramínek 

• kompresní podprsenka bez samostatných košíčků


Nízká 

• oblíbené podprsenky:

Craft Training Classic 
Kari Traa Var

Střední 

• aktivity se střední intenzitou pohybů (turistika, lyžování, tanec, silniční cyklistika)

• intenzivnější omezení nežádoucího pohybu prsou 

• širší ramínky

• podprsenka přes hlavu nebo zapínání

• kompresní podprsenka nebo podprsenka se samostatnými košíčky

Střední 

• oblíbené podprsenky:

MOOA Elja
Dare 2b Dont Sweat It Bra
Craft Motion

Vysoká 

• intenzivní sportovní aktivity (běh, jízda na horském kole, vysoce intenzivní cvičení s doskoky - aerobik) doporučené pro velikost poprsí D a vyšší 

• nejširší ramínka s možností nastavení délky 

• podprsenky se samostatnými košíčky

• zapínání na suchý zip 


Vysoká

• oblíbené podprsenky:

MOOA Bina
Dare 2b DontSweat It Strapy
Dare 2b Hi Impact Bra

 

5 tipů, jak najít dokonalý střih podprsenky

Když už znáte své míry, velikost, kterou potřebujete a dokonce i míru opory pro prsa, stačí jen najít dobře padnoucí střih. Pokud vám podprsenka napoprvé ideálně nesedla, nezoufejte. Není žádný optimální tvar ani ideální velikost prsou. Je jen dobře sedící podprsenka. Není to tato? Vyzkoušejte jinou značku nebo střih. Většina výrobců se snaží pokrýt nejen nejčastější velikost podprsenky, ale také méně standardní velikosti. Výběr je tak poměrně široký.

 

  1. Přiléhavá, ale ne těsná! Sportovní podprsenka by měla být opravdu těsnější než ta klasická. Nesmí však svírat tak, že nebudete moci dobře dýchat.
    TIP: Pod spodní pruh a ramínka byste měla dát maximálně dva prsty. Ne více, ne méně.
  2. Hladká podprsenka bez vrásek. Látka by měla být všude hladká a dobře obepínat vaše prsa. Vrásky znamenají, že košíčky jsou příliš velké.
  3. Schovaná prsa. Ani podprsenka, ze které vám doslova přetékají prsa, není v pořádku. Chce to zvolit větší košíčky.
  4. Dobře nastavené zapínání. U podprsenek se zapínáním je potřeba najít správné utažení podprsenky. Pokud při pohybu rukou nahoru jde i podprsenka nahoru, je zapnuta příliš volně. Doporučujeme zapínání upravit.
  5. Vyzkoušejte si pohyb. Než vyrazíte s novou podprsenkou do akce, vyzkoušejte si trochu pohybu nanečisto. Skákejte, mávejte rukama, zkuste pár cviků. Pokud vás už teď někde nepříjemně tlačí nebo dře, nebude to při sportu lepší.

TIP: Funkční podprsenku nezapomeňte doplnit sportovními kalhotami a tričkem z funkčních materiálů. A v chladných dnech se budou hodit také funkční termolegíny nebo mikina

Velikost i střih si u mnoha prodejců vyzkoušejte přímo v kabince výdejny. Platí to i pro náš e-shop. Funguje to tak, že si objednáte třeba 5 podprsenek včetně více velikostí na výdejnu a zaplatíte jen ty, které vám padnou.


Správnou funkčnost sportovní podprsenky prodloužíte praním podle cedulky. 

 

Jak prodloužit životnost podprsenky?

Sportovní podprsenky jsou z moderních materiálů, které umí dobře odvádět pot, dovolují kůži dýchat a zbytečně nezahřívají. Díky příměsím v materiálu jsou elastické a vysoce komfortní. Jsou ale také vystavené častému praní a celkové únavě materiálu při sportovní zátěži. Pokud chcete prodloužit životnost podprsenky, doporučujeme prát ji při nízkých teplotách a rozhodně nesušit v sušičce. Doporučujeme řídit se značkami na cedulce sportovní podprsenky. Ideální je vyhnout se také avivážím a bělidlům.

 

Ideální materiál pro sportovní podprsenku

Sportovní podprsenky se vyrábí z materiálů, které musí být pružné, dobře odvádět pot a poskytnout oporu ve správných partiích.

 

Funkční syntetické materiály 

Poskytují vysokou prodyšnost, dobře odvádí pot a rychle schnou. Užijete si pohyb bez nadměrného pocení a pocitu ulepenosti. Některé modely mají antibakteriální úpravu. Poskytují oporu pro maximální pohodlí a neomezený pohyb.

Oblíbené podprsenky: MOOA Elja, Dare 2b Dont Sweat It Bra

 

Bavlna s příměsí 

Bavlna zajišťuje maximální pohodlí i pro ženy s citlivou pokožkou. Příměs elastanu dodává podprsence potřebnou pružnost pro aktivity s nižší mírou intenzity pohybu. Počítejte ale s nižší schopností odvádět pot a pomalejším schnutím.

Oblíbené podprsenky: E9 Mery 2.2

 

Merino 

Vlna merino pomáhá efektivně regulovat tělesnou teplotu a odvádět pot. Je schopná absorbovat vlhkost až do 30 % své váhy, aniž by nepříjemně studila. Je přirozeně antibakteriální, takže se ani po velké námaze nemusíte obávat nepříjemného zápachu. Podprsenky z merino jsou pohodlné, pružné a příjemně hebké. Přírodní duté vlákno skvěle izoluje a jeho povrch je vodoodpudivý, což oceníte při pohybu v chladných dnech, dešti a náročních povětrnostních podmínkách.

Oblíbené podprsenky: Ortovox 185 Rock´N´Wool Sport Top, Devold Kvitegga Woman Top

 

Merino s příměsí

Podprsenky z merino vlny s příměsí syntetiky efektivně odvádí pot, jsou přirozeně antibakteriální a efektivně regulují tělesnou teplotu. Příměs lycry jim propůjčuje zvýšenou odolnost a pevnost i pro aktivity s vyšší mírou intenzity pohybu.

Oblíbené podprsenky: Icebreaker Women Sprite Racerback Bra, Devold Double Woman Bra

 

 

Užitečné odkazy

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: pixabay.comunsplash.com, archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Sportovní podprsenka Ocún Misty Bra

890  (24.83 %) od 669 

Porovnat

749  (65.42 %) od 259 

Porovnat

Podprsenka MOOA Bina

650  (47.85 %) 339 

Porovnat

Podprsenka MOOA Elja

590  (45.93 %) 319 

Porovnat

Sportovní podprsenka Dare 2b Mantra Bra

899  (64.52 %) 319 

Porovnat

1 399  (65.05 %) 489 

Porovnat

Sportovní podprsenka Regatta Asana Bra Top

779  (65.47 %) 269 

Porovnat

Sportovní podprsenka Dare 2b Dont Sweat It Top

949  (65.33 %) 329 

Porovnat