Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Povinná výbava kola: Máte těchto 5 věcí?

Také jste si mysleli, že není žádná vyhláškou daná povinná výbava kola? A věděli jste, že za nedostatky ve výbavě hrozí pokuta? Pojďme se mrknout, co na kole musí být, co je dobrovolné i jaké vybavení doporučují zkušení bikeři.


Obsah

 

Úvod

Povinná výbava cyklisty není nikde stanovena. Tedy pokud je cyklista starší 18 let. Jiné už je to u kola. Tady je povinná výbava upravena vyhláškou. Až si přečtete, co všechno má vaše kolo mít, možná budete překvapeni. Běžně totiž na cestách potkáte kola, která nesplňují ani půlku předepsaných věcí.

 

Jaká je povinná výbava kola v silničním provozu

Chcete-li s kolem vyrazit do provozu, je potřeba mít kolo v pořádku. Všechno, co je totiž v povinné výbavě kola, na něm má být pro naše bezpečí. Příloha č. 13 vyhlášky č. 341/2002 Sb. stanovuje, co je obecně povinná výbava kola, co má mít kolo za snížené viditelnosti, a co je pouze doporučeno. Provozem se rozumí jízda po pozemních komunikacích. Tedy nejen po silnicích, ale také po cyklostezkách nebo v cyklopruzích.

 

 

Povinná výbava kola

 

  • přední a zadní brzdy
  • zadní odrazky (červené)
  • přední odrazky (bílé) 
  • oranžové (na pedálech a v paprscích kol)
  • bezpečná řídítka (zaslepené konce řídítek, ovládací páčky obalené bezpečným materiálem)

 

Povinná výbava při snížené
viditelnosti

 

 

Doporučené doplňky

 

 

Sníženou viditelnost definuje zákon č. 361/2000 Sb. v § 32. Jde o situaci, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci. Nastává například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

TIP: Pokud je u kola uvedeno, že není určeno pro provoz na silnicích, nemusí mít výše uvedenou výbavu. S takovým kolem ale můžete opravdu pouze do terénu a nikdy do běžného provozu. I tak by bezpečné kolo základní výbavu mělo mít. Jde o naši bezpečnost.

Vyhláška nám ukládá základní odrazky, které na nás upozorní řidiče. Pokud ale milujete večerní projížďky nebo sedáte na kolo doslova za každého počasí, je potřeba být hodně dobře viděn. Pohlídejte si, že reflexní prvky má i váš batoh, oblečení i obuv. Tady platí, že čím více, tím lépe.

Pozor: Za nekompletní výbavu kola můžete dostat od policie pokutu. Hodnotí se to jako špatný technický stav vozidla a hrozí pokuta až 2000 Kč.

 

Je povinná helma na kolo? A pro koho?

Povinnost helmy na kole je zavedena pro děti do 18 let věku a určuje ji tzv. zákon o nošení helmy na kole. 2023 se žádná změna nechystá, takže u dospělých zůstane helma dobrovolná. V posledních letech ale častěji potkáte cyklistu s helmou než bez. Při nehodě a nárazu je lepší, když to odnese helma než lebka.


Všimněte si, že nezbytnou výbavou jsou především na jaře návleky na kolena. 

Helmy jsou navíc dneska opravdu vychytané. Výborně chrání hlavu, mají příjemné větrání a často elegantní design. Doporučujeme vybírat cyklistickou helmu s ohledem na terén, ve kterém se budete prohánět. Pro jízdu na silnici se hodí silniční helmy, do terénu jsou lepší MBT helmy se štítkem proti slunci a na sjezd nebo freeride speciální helmy s maximální ochranou celé hlavy.

 

Pokuta za jízdu bez helmy na kole

U pokuty za jízdu bez přilby je situace trošku složitější. Dítě do 15 let je zákonem nepostižitelné. A protože není určena žádná odpovědná osoba za nošení helmy u dětí, nemůže být pokuta uložena. Policie sice zahájí řízení, ale vzhledem k věku vše odloží. Mladí cyklisté, 15 až 18 let, ale pokutu mohou dostat. Může to být až 1000 Kč.

V každém případě helmu na kolo dětem nedáváme kvůli pokutě. Jde především o jejich bezpečí. A jak zajistit, aby ji opravdu nosili? Zaprvé je dobré jít příkladem a nesedat na kolo bez helmy. A zadruhé bychom jim měli vysvětlit, jak je helma na kole ochrání a co jim při pádu bez helmy může hrozit.

 

Znáte povinnosti cyklisty?

Existují nějaké nové povinnosti či pravidla pro cyklisty? 2023 žádné změny nepřinese. Nadále budou povinnosti cyklisty podobné jako povinnosti řidiče motorového vozidla. Cyklista si musí před jízdou zkontrolovat stav svého kola. Musí na silnici vidět a být viděn, jezdit bezpečně a dbát pravidel silničního provozu. A především před jízdou ani během jízdy nesmí pít alkoholické nápoje nebo užívat návykové látky.

Za porušení těchto pravide hrozí pokuta. Tady už je to 2500 až 20 000 Kč. A je-li hodně opilý, může být horní hranice až 50 000 Kč.


Prohlédněte si kompletní nabídku vybavení pro cyklisty. 

I když nemáte v plánu jezdit po silnicích a chcete si udělat jen vyjížďku terénem, pravidlo o čisté hlavě je dobré respektovat. Už kvůli vlastnímu bezpečí. Nebo alespoň kvůli zhoršené vyjednávací pozici při jednání s pojišťovnou v případě úrazu.

Pozor u elektrokol: Elektrokola s výkonem nad 1 kW a možnou maximální rychlostí ad 25 km/h už nejsou brána jako jízdní kola. Platí to pro tzv. odčipovaná elektrokola. Zákon je vnímá jako vozidla. Měly by tedy podléhat technickým kontrolám i evidenci vozidel. Za jízdu bez SPZ hrozí pokuta 5 000 až 10 000 Kč, za jízdu bez technické kontroly je pokuta 2 000 Kč. Pokud by ale elektrokolo bylo ve špatném technickém stavu, může se pokuta vyšplhat až na 10 000 Kč.

 

Tipy na cyklistické vybavení od zkušených

I když následující vychytávky povinná výbava na kolo neobsahuje, cyklistické vybavení správného bikera by je mělo zahrnovat.

  1. Základem je pumpička, náhradní duše nebo sprej na opravu menších defektů.
  2. Delší vyjížďky hodně zpříjemní kvalitní láhev na kolo či hydrovak, dobrý držák na telefon nebo powerbanka na jeho dobití.
  3. Do lesa, ale i proti poletujícímu hmyzu, jsou ideálním řešením cyklistické brýle.
  4. Pokud plánujete dlouhý trip tzv. na těžko, podívejte se na odlehčené cyklospacáky. Každý gram dolů se totiž počítá.

 

Cyklistika na Slovensku a v Rakousku 

Při plánování zahraničního cyklistického výletu si nezapomeňte zkontrolovat, jaké zde máte povinnosti. A protože Češi nejčastěji vyráží na Slovensko a do Rakouska, zaměřili jsme se na tyto dvě sousední země.

Povinná výbava kola a cyklisty na Slovensku

Cyklistická helma je zde povinná pro všechny cyklisty jedoucí mimo obec. Děti do 15 let ji musí mít vždy a všude. Za snížené viditelnosti jsou povinné reflexní prvky na oděvu. Kolo musí mít přední a zadní světlo, zvonek a odrazky.

Povinná výbava kola a cyklisty v Rakousku

Helma je povinná pro děti do 12 let. Pokud povezete dítě v cyklosedačce, musí mít zadní kolo blatník. Dále má mít kolo přední světlomet bílé nebo žluté barvy a zadní červené světlo. Povinné je červená odrazka v zadu, oranžové odrazky na pedálech a ve výpletech kol (zde mohou být i bílé). Součástí povinné výbavy jsou i funkční přední a zadní brzdy a zvonek.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

1 399  (41.46 %) 819 

Porovnat

Dětská cyklistická helma Uvex Kid 3

1 399  (16.44 %) od 1 169 

Porovnat

Dětská cyklistická helma Hamax Skydive

929  (47.26 %) od 490 

Porovnat

Cyklistická helma Uvex Active

2 399  (13.76 %) od 2 069 

Porovnat

Dámská přilba Etape Venus

699  (22.89 %) od 539 

Porovnat

399  (40.1 %) 239 

Porovnat

Dámské cyklistické tretry Giro Cylinder W II

3 599  (10 %) 3 239 

Porovnat

Cyklistické tretry Giro Rincon

4 099  (10 %) 3 689 

Porovnat