Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Regenerace po fyzické zátěži

Tak často opomíjená, a přesto tak důležitá. Na ní stojí výborné výsledky sportovců, ale má také vliv na jejich nezdary a neúspěchy. Zanedbáváme-li ji dlouhodobě, může vést k dlouhodobým či chronickým onemocněním. O čem je řeč? O regeneraci. Proč je tak důležitá? Jak správně regenerovat a co k tomu použít?


Obsah

Tělo ve své podstatě pracuje na jednoduchém principu. Čím lépe se o něj staráme, tím lépe funguje. Toto tvrzení má ale tolik protiargumentů, že docílit ideální starostlivosti není vůbec jednoduché. Pomineme-li věci, které nemůžeme přímo sami ovlivnit (jako například vzduch, co dýcháme, přesnou historii vyprodukovaného a vypěstovaného jídla atd.), máme poměrně velké šance, jak se o své tělo starat co nejlépe.

Fyzická zátěž, se kterou se tělo musí při jakékoliv aktivitě vypořádat, je pro tělo stresem. Je proto důležité najít vhodné způsoby, jak tento stres minimalizovat, respektive zmírnit jeho dopad. Uveďme si to na konkrétním příkladu.

 

Aktivní regenerace

Velmi oblíbený a rozšířený je běh. Jakákoliv běžecká aktivita je pro tělo zátěží. Zapojují se při ní dolní končetiny, trup a horní končetiny. De facto veškeré velké svalové partie. Je asi zřejmé, že dolní končetiny jsou zatěžovány nejvíce, a tedy si zaslouží největší starostlivost. Obecně je doporučováno se nejen před během, ale před jakoukoliv aktivitou tzv. zahřát. Aktivovat svalstvo, připravit tělo na zátěž.

Je to stejné, jako s autem. Vytáčet motor hned za studena, je rychlý způsob, jak jít do servisu. Stejné je to s tělem, to je jako stroj. Budete-li běhávat, jezdit na kole či sportovat jakkoliv, a to jinak bez rozumného zahřátí, koledujete si o malér. Ještě důležitější je ale protažení po samotné aktivitě. Dopřejete tím svalům vhodnou míru protažení, důsledného prokrvení a celkového uvolnění. Takovou regeneraci označujeme jako aktivní. Je to způsob, jak se naučit myslet a chovat tak, že tělo vyžaduje pro svou práci určité "postupy".

   

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Spánek = nejlepší regenerace

Pravděpodobně nejlepší regenerací je spánek. Určitě to znáte. Jste unavení, něco na vás leze, necítíte se dobře, pokud si jdete lehnout, dopřejete tělu příležitost nastartovat procesy, které odbourají únavu, mohou potlačit začínající nemoc nebo jednoduše pomůžou CNS se zregenerovat. Dostatek spánku je poslední dobou velmi často připomínán jak odborníky, tak laickou veřejností. Regenerujte spánkem. Uděláte pro sebe více, než si dokážete představit.

 

Nicnedělání je důležité

Mnozí v rámci regenerace stále sportují, sice jinou formou a v jiné intenzitě, ale pořád jsou v pohybu. Ne vždy je ale tento způsob odpočinku vhodný. Tělo je neustále vystaveno zátěži a kladou se na něj nároky. Je to stejné jako s autem, jestli jedete 130 km/h 5 hodin v kuse, je to sice jiné než stejnou dobu rychlostí 50 km/h, ale pořád je to zátěž. S tělem je to podobné.

Dejte si proto někdy den volna. Den, kdy nebudete vůbec nijak sportovat. Pokud se cítíte dlouhodobě unavení, dejte si takových dní více. Uvidíte, jak to vašemu tělu prospěje. Budete-li to ignorovat, hrozí vám chronické záněty, únavové zlomeniny nebo syndrom vyhoření.

   

 

Jak podpořit imunitní systém

Imunita je vlastně "štít", který chrání naše zdraví. Rady, jak ho neoslabovat, ale naopak posílit, vám přinášíme v následujícím článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Další tipy

Pamatujte na to, že regenerace je klíčová pro dlouhodobý, radostný a spokojený aktivní život. Nebraňte se proto jakýmkoliv způsobům, jak své tělo uvolnit. Dobře vám poslouží třeba masáž, sauna, kryo-komora nebo i poslech hudby a určitě se najdou i mnohé další způsoby.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: unsplash.compixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 390  (22.37 %) 1 079 

Porovnat

380  (5.53 %) 359 

Porovnat

446  (15.02 %) 379 

Porovnat

264  (5.68 %) 249 

Porovnat

1 690  (21.36 %) 1 329 

Porovnat

919  (20.67 %) 729 

Porovnat

2 890  (20.1 %) 2 309 

Porovnat

Sada na doplnění lékárničky Lifesystems Dressings Refill Pack

369  (18.97 %) 299 

Porovnat