Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.


Obsah

Běh je jeden ze sportů velmi nenáročných na vybavení. Kromě bot a oblečení k němu nic dalšího nepotřebujete. A právě výběr oblečení i obuvi velmi často rozhodne o tom, jaký si z běhu odnesete pocit. Jak se nesplést? Základem je, se při nakupování i oblékání řídit několika kritérii, na která se v dnešním článku podíváme.

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Pohodlí

Vybírejte pouze oblečení přímo určené na běh. Běžecké oblečení je lehké, mívá minimum švů, které by vás mohly dřít, spodní vrstvy dobře odvádí pot a nechávají vás v suchu.

Běžecké oblečení si pokud možno vždy vyzkoušejte a při zkoušení se v první řadě soustřeďte na to, jestli vás nikde neškrtí, neomezuje vás v pohybu nebo vám naopak nepadá. Zvlášť obezřetně zkoušejte spodní vrstvy, které vám musí padnout dokonale.

Už jsem si užila své s přiléhavými tričky, která se s každým krokem posunovala nahoru a já je tak každý třetí krok musela stahovat dolů. Nebo s padající běžeckou sukní, kterou jsem naopak každých pár kroků musela táhnout na horu. Nebo se samovolně se vytahujícími elastickými nohavičkami u sukně, takže jejich ochrana proti odřeninám byla nulová. Kamarádka by vám mohla povídat o odřených zádech z podprsenky. A tak bych mohla pokračovat.

Proto pořádně zkoušejte, nenechte se omámit tím, že vám daný kus sluší. Udělejte pár dřepů, proběhněte se, projděte se po obchodě, uvědomte si, zda vás oblečení fakt nikde neškrtí nebo není nikde větší. Při každém běhání uděláte tisíce kroků a každá sebemenší nedokonalost se bude s každým dalším krokem znásobovat a ve finále to poslední, na co se budete při běhu soustředit, bude běh.

   

 

Přeběh Králického Sněžníku

Katku Balcarovou vám jistě představovat nemusíme, publikuje u nás pravidelně a tentokrát nás s sebou vezme na Králický Sněžník.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Roční období

Z hlediska ročního období se dá běžecké oblečení rozdělit na tři skupiny:

Léto

  • Tílka, trička s krátkým rukávem

Skvělá běžecká tílka a trička nabízí např. značky Kilpi, Kari TraaAlpine Pro nebo Icebreaker. V létě si bohatě vystačíte s umělými materiály (např. polyester, polypropylen), které mají tu výhodu, že rychle schnou a netěžknou. 

 

  • Kraťasy, sukně

Pěkné běžecké kraťasy i sukně naleznete i v naší nabídce. Ženám můžeme doporučit např. lehoučkou sukni výrobce Craft nebo pohodlné kraťasy od Kilpi, muži jistě ocení maximálně prodyšné a rychleschnoucí kraťasy od téže značky.

Pokud se vám při delších bězích odírají stehna, pak si pod oblíbené kraťasy nebo sukni pořiďte ještě elastické kraťasy s nohavičkami, které drží a neposouvají se při běhu vzhůru.

 

  • Kšilt, sluneční brýle

Sluneční brýle nejsou jen doménou letní sezóny, kromě běhů ve slunečném počasí je oceníte i v extrémním chladu nebo větru, kdy pro slzy nevidíte na cestu před sebou.

 

  • Spodní prádlo

Běžet samozřejmě zvládnete v jakémkoli spodním prádle, pokud chcete mít ale pohodlí se vším všudy, vybírejte pro teplé počasí prádlo určené pro letní sezónu.

   

 

Jak se vybavit na dálkový běh

Běháte rádi a pohráváte si s myšlenkou vyzkoušet i delší tratě? Tak hurá do toho - vše, co budete potřebovat, najdete v tomto článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jaro, podzim

  • Lehké tričko s dlouhým rukávem

U triček s dlouhým rukávem už volte spíše přírodní materiály. Budete si je brát do chladnějšího počasí, a tak u nich více oceníte tepelný komfort. Oblíbená jsou trička z merino vlny, pro muže např. ta od českého výrobce Sensor, pro ženy zas velmi dobře padnoucí i vypadající trička Icebreaker.

 

  • Lehká běžecká mikina

Volte opět tenčí materiál, pokud bude opravdu zima, můžete na mikinu obléci ještě bundu a pak vrstvy upravovat aktuálně podle pocitu. Doporučujeme oblíbené mikiny od Alpine Pro nebo Progress.

 

  • Lehká větrovka

Orientujte se podle váhy a velikosti. Pokud plánujete delší výběhy, větrovku pravděpodobně budete muset občas sbalit i do běžeckého batohu. A v něm se každý ušetřený gram a centimetr počítá. Ženy nezklamou větrovky od Axon, muži zase jistě vyberou u značky Progress

 

  • Lehká membránová bunda (pro případ dlouhého běhu v opravdu sychravém větrném a deštivém podzimním počasí)

Bez této vychytávky se sice obejdete, ale pokud už běhání berete opravdu vážně, vyrážíte často a za každého počasí na celodenní běžecké výlety, pak je to neocenitelný pomocník a vyplatí se připlatit si. Bunda vás ochrání proti dešti i větru, zahřejete se v ní, ale zároveň je prodyšná, takže pokud máte správně navrstvené oblečení, umožní vašemu potu odejít ven. Běžecké membránové bundy nabízí třeba Kilpi nebo Outdoor Research.

 

  • Dlouhé lehké legíny

Úplně vám postačí lehké legíny z polyesteru, v zateplených by vám bylo při běhu zbytečně teplo. Za chladného a deštivého počasí beru na převlečení do hospody, do vlaku apod. do batohu bavlněné legíny, zahřejí a nejsou o tolik těžší nebo objemnější.

 

  • Čelenka

Běžecké čelenky nejenže vypadají dobře, navíc zkrotí vlasy padající do obličeje a zahřejí vás, zároveň však nepřehřejí jako třeba čepice, kterou je lepší si schovat až na zimní sezónu.

 

  • Lehký nákrčník

Pokud teploty padají k nule nebo dokonce pod, pak doporučuji nákrčník. Stačí nezateplený, lehký. Je to skvělá prevence proti podzimním a zimním nachlazením z běhání.

   

 

Regenerace po fyzické zátěži

Tak často opomíjená, a přesto tak důležitá. Na ní stojí výborné výsledky sportovců, ale má také vliv na jejich nezdary a neúspěchy. Zanedbáváme-li ji dlouhodobě, může vést k dlouhodobým či chronickým onemocněním. O čem je řeč? O regeneraci. Proč je tak důležitá? Jak správně regenerovat a co k tomu použít?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zima

V zimě spíše, než s nákupem nového zimního oblečení, experimentujte v horní polovině těla s vrstvením podzimního oblečení. Tzn., že zatímco na podzim si na sebe vezmete jen tričko, tričko a mikinu nebo tričko a bundu, v zimě sáhnete po tričku, mikině a bundě najednou. Navíc ale pořiďte následující:

  • Zateplené legíny

V chladnějších zimních dnech se mi nejvíce osvědčily zimní legíny, které mají vnitřní stranu z hřejivého materiálu. Dalším řešením je obléknout funkční spodní vrstvu (např. merino), buď jako samostatnou nebo v kombinaci se svrchními volnějšími kalhotami.

 

  • Běžecké ponožky

Určené do chladnější počasí. Pokud nemáte kvalitní boty určené pro běhání v zimě, tak doporučuji pořídit neoprenové ponožky.

 

  • Rukavice

Při mírné zimě lehké běžecké, pokud je hlášená pocitová teplota pod -10 stupňů, beru na sebe rukavice běžkařské, které jsou zateplené.

 

  • Lehká běžecká čepice

Zapomeňte na teplé huňaté lyžařské čepice. Vystačíte si s tenkými čepicemi, vybírat můžete z přírodních i umělých materiálů. Důležité je, aby vám čepice dobře seděla, při běhu se neposouvala a nikde vás netlačila.

 

  • Teplý nákrčník

Nákrčník vám ochrání krk, možná ho (zejména zpočátku zimy, než si zvyknete na studený vzduch nebo pak při extrémně nízkých teplotách) využijete i při dýchání. Na dlouhé běhy v hlubších mrazech doporučuji vzít do batohu náhradní, z původního se vám totiž po čase stane kus ledu.

 

  • Spodní prádlo určené na zimu

Na delší běhy v zimě si komfort zajistíte spodním prádlem z merina s plochými švy.

   

 

Test: Nepromokavé ponožky SealSkinz WF Warm Weather Mid

Test ponožek od SealSkinz pro ty s vás, kteří běžecké boty po celý rok nechcete sundat z nohou a hledáte řešení, jak být v suchu a teple.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Počasí

  • Teplota

Vždy se oblékejte tak, jako by bylo o 10 stupňů více. Ze začátku vám logicky bude zima, ale do pár minut se zahřejete na provozní teplotu a bude vám příjemně. Pokud je venku chladno, pak se okamžitě po doběhu převlékněte do suchého. Pokud při zimním běhu plánujeme zastávku v hospodě nebo nekončíme doma a musíme se domu ještě nějak přepravit, bereme si do batohu kompletní spodní vrstvu na převlečení včetně spodního prádla a ponožek. Je to nejlepší prevence vypadnutí z tréninku kvůli nachlazení.

  • Déšť

V létě déšť nemusíte oblečením nijak řešit. Když zmoknete, tak zase uschnete. Navíc je příjemnější koupat se v dešťové vodě než ve vlastní šťávě pod nepromokavou bundou. V chladném deštivém počasí se chráním běžeckou membránovou bundou.

Nakonec si ale stejně budete muset přijít na to, co sedí vám. Každý snášíme nízké a vysoké teploty jinak, co jednomu vyhovuje, může být druhému nepříjemné. Proto berte článek jako odrazový můstek, inspirujte se, ale pokaždé se ptejte sami sebe, jestli je to to, co vyhovuje zrovna vám a nebojte se vrstvu ubrat/přidat.

Běhu zdar!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat

2 499  (24.81 %) 1 879 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Spectur M

3 390  (25.1 %) 2 539 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (41.28 %) od 2 349 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (33.72 %) od 3 049 

Porovnat

3 899  (39.5 %) od 2 359 

Porovnat

3 590  (42.65 %) 2 059 

Porovnat