Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak se vybavit na dálkový běh

Běháte rádi a pohráváte si s myšlenkou vyzkoušet i delší tratě? Tak hurá do toho - vše, co budete potřebovat, najdete v tomto článku.


Obsah

Běh jako takový má obrovskou výhodu oproti jiným sportům v tom, že kromě kvalitních a padnoucích bot na něj nepotřebujete nic speciálního. Pokud se ovšem postupně propracujete k dlouhým, několikahodinovým až celodenním běhům, pak je dobré pořídit pár věcí navíc.

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

1. Batoh

Vybírejte pouze z batohů přímo určených na běh. Bývají velmi lehké, velikostně kolem 10 l, dobře sedí na zádech, mají promyšlenou konstrukci na přenos a konzumaci tekutin (komora na vak nebo kapsy na flašky na prsním popruhu), některé dokonce mají promyšlený systém na uchycení trekových holí za běhu, aniž byste batoh museli sundávat. To oceníte zejména na ultramaratonských závodech v terénu, kde víte, že budete střídavě hole používat a nést, a kde nechcete manipulací s holemi ztratit ani minutu.

 

2. Lahve na vodu / hydrovak

Jestli vak nebo lahve volíte již při koupi batohu. Buď vyberete batoh s kapsami na flašky na prsních popruzích nebo s komorou na hydrovak. Obojí má své výhody i nevýhody. Osobně mám radši hydrovak. Nemusím s ním při pití manipulovat, vejdou se do něj rovnou 2 litry vody a voda v něm neposkakuje (pokud po naplnění z hydrovaku odsajete vzduch). Jeho nevýhodou je ovšem to, že nemůžete průběžně kontrolovat, jak jste na tom s vodou. Najednou prostě dojde a vy jste nepříjemně překvapeni. Další nevýhodou je zdlouhavé znovunaplnění. Rozhodně doporučuji systémy vyzkoušet před koupí batohu a podle toho pak batoh vybírat, pro mě je to jedno ze základních kritérií.

 

3. Lékárnička

Moje běžecká lékárnička obsahuje pouze dvě náplasti na puchýře a jodisol na desinfekci ran. V rámci úspory místa a gramů nechávám speciální lékárničkový obal doma a náplasti s jodisolem balím jen do pytlíku.

   

 

Lékárnička a jak ji sestavit v 10 minutách

Bezmoc. To je jediný pocit, který vámi rezonuje ve chvíli, když přiběhnete k zraněnému člověku a máte pouze holé ruce. V tomto případě platí více než jindy - štěstí přeje připraveným.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

4. Trekové hole

Trekové hole jsem při běhu použila pouze jednou, při 107km závodě. Jejich původní účel byl pomoci mi do prudkých kopců a odlehčit nohám při prudkém klesání. Nakonec jsem je nejvíce ocenila v závěrečné fázi závodu, kdy mi pomáhaly udržet rovnováhu. Je na vás, abyste si určili, v čem konkrétně by vám mohly pomoc a nakolik se vám vyplatí se s nimi tahat. Nejde jen o váhu, ale i o to, že se vám budou plést pokaždé, když budete chtít manipulovat s batohem. Vybírejte ty nejlehčí trekové hole. Běžecké hole jsou určeny na nordic running a to je úplně jiná kategorie. Za sebe můžu doporučit karbonové trekové hole Camp backcountry.

 

5. Čelovka

Běžecká čelovka by měla být lehká, dobře sedět na hlavě a za běhu neskákat. Také by měla svítit tak, abyste dokázali bez namáhání číst terén za běhu několik metrů před vámi, příp. pokud se ve tmě občas ocitáte v neznámém terénu, abyste dobře viděli na turistické značky. Můj čelovkový favorit je jednoznačně Fenix HL26R.

   

 

Test: Nabíjecí čelovka Fenix HL26R

Kvalitní čelovku je vždy dobré mít po ruce, a to nejen na vašich výletech do přírody, skvěle totiž poslouží třeba i v domácnosti při každodenních činnostech. V dnešním testu se podíváme na čelovku značky Fenix.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

6. Mapa off-line

Zkontrolujte si, zda máte v telefonu dostupnou mapu v offline-režimu. Ne všude je signál a bloudění v neznámém terénu vám může běh zbytečně znepříjemnit. Papírovou mapu beru na turistiku, kde pár gramů navíc nevadí, při běhu se spoléhám v rámci šetření místa a váhy na moderní technologie. Pokud bych ale vyrážela někam do naprosto neznámého a těžko dostupného terénu, případně na dlouho plánovanou běžeckou akci, na jejímž dokončení mi obzvláště záleží (posledně to byl třídenní běh z domu na Sněžku), papírovou mapu bych určitě přibalila. Podrží vás, když vám telefon vypoví službu.

   

 

Základní orientace v mapě

Je klasická papírová mapa přežitek nebo má své místo i v dnešním světě chytré elektroniky vybavené GPS navigací?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

7. Jídlo

U jídla těžko radit, každý máme rád něco jiného. Proto je důležité si jídlo během běhu průběžně zkoušet. Já mám pravidlo, že do dvou hodin neberu s sebou nic (pouze v létě flašku vody), nad dvě hodiny pak každých 15 minut piji pár loků vody. Každou půlhodinu sním cca 3 sušené datle, každou hodinu půlku raw tyčky. Pokud běžím nad 4 hodiny, tak každé tři hodiny dám do žaludku něco většího (v případě restaurací po cestě rýži/brambory/polévku, pokud nejsou restaurace, pak mám připravené namazané chleby). Tělo by to bez většího jídla určitě zvládlo, pro mě je ale nepříjemný pocit prázdného žaludku. Proto sami zkoušejte, co vám vyhovuje a na to vsaďte. Pro jistotu s sebou beru ještě 1-2 energetické gely jako záchranu pro případ, že by mi jídlo došlo.

 

8. Sportovní hodinky

I když jsem si v poslední době oblíbila běhat bez hodinek a měření a jen si užívám pohyb, při dlouhých bězích jsou sportovní hodinky skvělý pomocník. Pomáhají mi dobře zvolit tempo, zbytečně nehnat, na druhou stranu zbytečně nepauzovat, průběžně si propočítávat tempo, abych stihla autobus, doběhla před setměním apod.

Samozřejmě můžete na měření využít i aplikace na telefonu, pak ale počítejte s tím, že se vám bude velmi rychle vybíjet baterka. Můžete tak nečekaně přijít o mapu i o možnost telefonního spojení.

Při koupi hodinek pro účely dlouhých běhů dávejte zvláštní pozor na výdrž baterie. 

 

9. Doklady, telefon

Z peněženky vybírám to nejnutnější, tedy in-kartu, kartu do bankomatu a nějakou tu bankovku. Vkládám do malé kapsičky a peněženku nechám doma. Další gramy ušetřeny. U telefonu si vždy zkontrolujte, zda je dobře nabitý. Časté lokalizování a pohyb v místě se špatným signálem vybíjí baterku více, než jste zvyklí.

 

10. Náhradní oblečení

Ani s oblečením to nepřehánějte. Náhradní oblečení beru pouze v případě, že je zima (tzn. pod 5 °C) a na trase je v plánu zastávka v hospodě nebo mě po doběhu čeká ještě cesta vlakem či autobusem domů. V tom případě beru náhradní spodní prádlo, ponožky, tričko, legíny. V případě větrné nebo deštivé předpovědi počasí pak přibaluji ještě běžeckou ultralehkou membránovou bundu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (43.03 %) od 2 279 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (33.72 %) od 3 049 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Wander Gore-Tex

2 890  (34.98 %) od 1 879 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Spectur M

3 390  (25.1 %) 2 539 

Porovnat

2 499  (43.62 %) od 1 409 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat

3 590  (42.65 %) 2 059 

Porovnat