Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Přeběh Králického Sněžníku

Katku Balcarovou vám jistě představovat nemusíme, publikuje u nás pravidelně a tentokrát nás s sebou vezme na Králický Sněžník.

 

Obsah

Běžecké výlety jsou mojí oblíbenou alternativou turistiky. Díky rychlejšímu pohybu stihnete za stejný čas i dvojnásobně delší trasu, vyplavené endorfiny znásobují pocit štěstí a naučíte se i celodenní výlety pojímat opravdu minimalisticky, jen s pár nezbytnostmi v batůžku.

 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Změna plánu

Na Králický Sněžník jsme se s Darčou a Léňou dostaly úplnou náhodou. Ráno jsme totiž vyrazily na nádraží na vlak, který nás měl dovézt na Ramzovou, ze které bychom přeběhly celé Jeseníky. České dráhy ovšem mají poruchu a nejezdí žádné vlaky od Prahy. A tak narychlo vymýšlíme odjezd autem na Dolní Moravu a okruh vedoucí přes Králický Sněžník. Trasu plánujeme podle aplikace na mobilu, změřit se na dané aplikaci nedá, takže jen odhadujeme, že bude mít něco přes 30 km s velkým převýšením.

   

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Vyrážíme

Auto parkujeme pod penzionem Na Rozcestí. Vydáváme se po modré turistické značce na rozcestí Pod Klepáčem. Cesta vede po silnici prudce nahoru, takže nohy začínáme cítit už po pár metrech. Na rozcestí Pod Klepáčem asfaltku vystřídá prudký terén vedoucí po červené turistické značce. Stromy jsou popadané, a tak značení místy chybí, nelekejte se a běžte pořád přímo nahoru. Narazíte na širokou cestu. Na ní konečně z chůze přecházíme do běhu.

 

Přes Klepáč na vrchol

Na čtvrtém kilometru se ocitnete u rozhledny Klepáč. Pokud je dobrá viditelnost, tak určitě běžte nahoru, čeká vás tam krásný výhled do Polska a na celý masiv Králického Sněžníku. Od Klepáče následuje 6 krásně běhatelných km. Poslední dva kilometry k vrcholu už jsou opět strmější, tam šetříme síly a přecházíme opět do chůze. Na závěrečné části hřebene si za hezkého počasí užijete nádherné výhledy, za ošklivého počasí si zase budete připadat drsně, vítr a mlha tam umí pěkně potrápit.

   

 

Běžecká abeceda

Co to vlastně je ta běžecká abeceda? A proč byste ji měli zařadit do svého tréninkového plánu? Odpovědi na tyto otázky pro vás má Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Občerstvení s sebou

My máme tentokrát na počasí štěstí, možná trochu moc teplo, už od Dolní Moravy se koupeme ve vlastní šťávě. Na Králickém Sněžníku žádnou restauraci ani občerstvení nenajdete, proto si nezapomeňte svačinu s sebou, chutná tam opravdu luxusně. S pitím je to lepší, necelých 0,5 km pod vrcholem se nachází pramen Moravy, tam si můžete nabrat vody, kolik jen unesete a vypijete.

 

Hřebeny, výhledy a horská samota

Od pramene pokračujeme po červené turistické značce k chatě HS Francisca a dále na sedlo pod Sušinou. Cesta je z kopce, konečně si zase popoběhnete, ale nečekejte žádné závratné tempo. Na to si budete muset ještě pár kilometrů počkat, až se profil trati trochu srovná. Na sedle odbočuje červená doleva, my pokračujeme dále po modré krásnou hřebenovkou přes vrcholy Stříbrnická, Černá Kupa, Sušina a Podbělka. I za krásného počasí zde téměř nikoho nepotkáte, lidé se vesměs pohybují po červené a žluté turistické.

Modré značení vás dovede až k lovecké chatě Babuše. Zde to můžete vzít po zelené na rozcestí Pod Babuší a odtud po modré na Slamněnku – Stezku v oblacích (celá trasa vám tak bude měřit cca 28 km) nebo pokud se vám, stejně jako nám, z hřebene ještě nechce a chcete si užít opravdovou horskou samotu a další kus úžasných trailů po hřebeni, pokračujte po modré dále na vrchol Souš a následně na rozcestí U sedmi vrcholů.

   

 

Jak se vybavit na dálkový běh

Běháte rádi a pohráváte si s myšlenkou vyzkoušet i delší tratě? Tak hurá do toho - vše, co budete potřebovat, najdete v tomto článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Po odměně do cíle

Odsud se pak vydáváme vracečkou (cyklotrasa 6267) k rozcestí Pod Babuší a dále pak na Slaměnku na zasloužené pivo. S pivem to ale nepřežeňte, čekají vás ještě 3 km k autu. Kilometry jsou to ale rychlé, po široké zpevněné cestě. Až vám bude dole u parkoviště líto, že to končí.

Souhrn

  • Délka trasy: 32 km
  • Převýšení: 1 400 m
  • Občerstvení na trase: Až ke konci Slaměnka, příp. Dolní Morava, vodu možno nabrat pod vrcholem Králického Sněžníku (13. km)
  • Profil: kopce, náročný terén

 

Video - Přeběh Králického Sněžníku

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová, unsplash.com

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

3 990  (35.11 %) 2 589 

Porovnat

Dámské běžecké boty Dynafit Feline SL W

3 900  (46.44 %) od 2 089 

Porovnat

2 499  (43.62 %) od 1 409 

Porovnat

3 899  (24.88 %) 2 929 

Porovnat

1 799  (42.25 %) 1 039 

Porovnat

2 199  (47.75 %) od 1 149 

Porovnat

3 390  (42.8 %) 1 939 

Porovnat

1 949  (40.02 %) 1 169 

Porovnat