Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jaroslav Skalka: Život s 4campingem očima zakladatele

Stojíme za úspěšnými projekty jako je eshop 4camping.cz nebo tradiční outdoorová akce Výstava stanů. Ale víte, jak to všechno začalo? Popovídá vám o tom Jaroslav Skalka, spoluzakladatel firmy.

 

S Petrem (pozn. spolumajitelem 4camping) se známe už od roku 2005. Dělali jsme na několika společných projektech. Pracovní schůzky probíhaly v žižkovské hospodě Merenda a první kanceláře jsme později měli ve sklepních prostorách pod prodejnou Kodaku na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Chvíli jsme našli útočiště i v bytě jednoho z nás a následně se na mnoho dalších let přesunuli na Palmovku. Prostory příliš reprezentativní nebyly, ale budovali jsme firmu od nuly. Neměli jsme finance a po mnoho let jsme všechny vydělané peníze dál investovali do firmy. První roky se nám stávalo, že se zaplatil nájem, mzdy a na nás nezbylo. Výplatu jsme si mohli poslat třeba třikrát do roka.

 

V roce 2012 jsme se připojili k projektu Výstavy stanů, který funguje už od konce 90. let. E-shop vznikl z potřeby překlopit sezónní akci do celoročního podnikání a dát práci lidem, kteří se na organizaci Výstavy podíleli.

Výstava stanů a vybavení do přírody od našeho převzetí rostla, postupně se ztrojnásobila a stala se největší akcí svého druhu v Evropě. Od začátku jsme si ale uvědomovali její limity a věděli jsme, že budoucnost je v e-commerce. Brzy se tak naším cílem stalo vybudovat největší e-shop s turistickým, kempingovým a outdoorovým vybavením. Od začátku si zakládáme na široké nabídce, díky které jsme mohli rekreačním turistům nejlépe poradit s výběrem a zkušeným outdoorářům nabídnout vybavení a značky, které nikde jinde na jednom místě a v takovém rozsahu nenašli.

 

Většina z vás zná 4camping v současné velikosti, ale na začátku to bylo třeba o dvou, třech objednávkách denně. Pro ty jsme zaběhli přes ulici do stometrového skládku v sousedství centrály firmy Metrostav. Když bylo v objednávce něco těžšího, používali jsme malý červený vozíček. Objednávky se zapisovaly do běžného školního sešitu. Dnes je na místě našeho prvního skladu rezidenční zástavba, a tak už zůstaly jen vzpomínky, jak jsme při povodních 2013 odtud doslova za minutu dvanáct odváželi zboží a brodili se při tom ve vodě stoupající z Vltavy.

 

Začátky byly pozvolné, ale přesto od samotného vzniku firmy v roce 2012 bylo naším cílem a zároveň posláním dát zákazníkům maximální možný servis a komfort při výběru a pořízení vybavení do přírody, poskytovat kvalitní služby a poradenství, rychle dodat zboží a být vstřícní při řešení problémů a reklamací.

 

Že se nám to daří, o tom svědčí i řada ocenění, které jsme pro svůj prozákaznický přístup získali. V letech 2015 – 2017 jsme se v anketě Křišťálová lupa umístili mezi 10 nejlepšími českými e-shopy. V roce 2020 jsme byli Heurekou v anketě Shop roku vyhlášeni vůbec nejlepším e-shopem v Česku, nejlepším českým sportovním e-shopem jsme poslední 4 roky. Jsme i nejlepším maďarským e-shopem a 2. slovenským.

 

Když jsme v roce 2013 vyjednávali první provozní úvěr, museli jsme předložit plán rozvoje na dalších 10 let. Je až s podivem, kolik se toho za ty roky podařilo naplnit. Vedle pozice na trhu, finančních cílů a otevírání vlastních prodejen to byla i expanze do zahraničí, privátní výroba nebo vybudování kvalitního týmu profesionálů.

Za zmínku určitě stojí naše sklady, vystřídali jsme jich od začátku hned několik. Z již zmiňované Palmovky jsme se nastěhovali do areálu bývalé Kolbenky ve Vysočanech, kde jsme si pronajali prostor 300 m2. Další stěhování proběhlo v roce 2015, v rámci Vysočan jsme se přesunuli do areálu Auto Kelly, hned vedle lezecké stěny Bigwall. Tady jsme zabrali téměř 1000 m2 skladové plochy. V zimě tu bylo -10 °C a v létě +50 °C, jeden společný záchod a jako jídelní stůl sloužila paleta posazená na vidlici vysokozdvižného vozíku. Když jsme byli s tehdejším šéfem skladu na exkurzi v Amazonu, kde měli v zimě temperovanou teplotu 23 °C, týden s námi nemluvil. Pak už následoval sklad na Veselské ulici v Letňanech s 3500 m2 skladové plochy, ve kterém jsme vydrželi až do letošního roku. Novou etapou, od září 2023, pro nás je moderní logistické centrum v Pardubicích-Rosicích.

 

 

Takto to vypadá, že vše běželo jak na drátkách, ale zažili jsme i perné doby. Již zmiňované povodně v roce 2013 spláchly nejen náš první sklad, ale kvůli dopravním komplikacím ve městě, včetně zatopeného metra a prakticky nepřístupným Letňanům, ohrozily i Výstavu stanů a tím celou firmu. Těžkou zkouškou byla i pandemie COVID-19. Jednou z dalších zkoušek byla noc z 1. na 2. července 2021, kdy shořela hala č.1 v areálu Výstaviště v Praze Letňanech, v níž zrovna probíhala naše Výstava stanů. Během chvíle jsme přišli o polovinu veškerých zásob, a to před hlavní letní sezónou.

 

Naše situace není už dva roky jednoduchá, ale dokud budeme užiteční pro zákazníky a ti u nás budou chtít nakupovat, a zároveň pořád budeme “ta parta kamarádů”, kterou to spolu baví v práci i mimo ní, má smysl bojovat za to, aby tu 4camping ještě dlouho zanechával stopu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jaroslav Skalka

Zdroje: firemní fotoarchiv

Rozhovor: Sněžnice jsou sport pro každého

Rozhovory

Vše potřebné o sněžnicích se dozvíte v rozhovoru s instruktorem Honzou Mühldorfem.

O vlcích a Vlčích hlídkách v Krušných horách

Rozhovory

Jaká je pravděpodobnost potkat vlka při kempování? Kolik je aktuálně vlčích smeček na našem území? A co jsou to Vlčí hlídky? O tom všem nám v dnešním rozhovoru vyprávěla Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách. 

Lukáš Pollert: Do přírody vyrážím zásadně s dětmi.

Rozhovory

Olympijský vítěz z roku 1992, vodní slalomář a kanoista, Lukáš Pollert, je zvyklý trávit volný čas v přírodě. A jeho šest dětí má štěstí – tatínek je bere na výlety vždycky s sebou.

Vybíráme pro vás

Samonafukovací karimatka Regatta Napa 3 Mat

1 149  (29.59 %) 809 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Regatta Napa 5 Mat

1 429  (39.89 %) 859 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

1 790  (36.93 %) od 1 129 

Porovnat

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.77 %) od 1 489 

Porovnat