Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Rozhovor: Sněžnice jsou sport pro každého

Vše potřebné o sněžnicích se dozvíte v rozhovoru s instruktorem Honzou Mühldorfem.

Chůze na sněžnicích nabírá v současné době na popularitě. Před deseti lety se podobně začínal chytat Nordic Walking nebo Skialpinismus, a my věříme, že i sněžnice mají potenciál najít si své skalní vyznavače. O tom, jak s chůzí na sněhu začít, jsme se bavili s Honzou Mühldorfem, který pořádá každoroční víkendový kurz Chůze na sněžnicích pro začátečníkyPro odvážlivce, kteří se do toho chtějí vrhnout na vlastní pěst, doporučujeme tento rozhovor dočíst do konce! A ne jednou :)

 

     

Stručně o Honzovi

Honza Mühldorf

Honza je nadšený sportovec a dobrodruh. Věnuje se všem možným druhům sportu od kajakování, přes běžkování po hřebenech hor až k přechodu Slovenska v doprovodu 2 oslů. Navštívil mnoho zajímavých zemí, za zmínku stojí Maroko, kam jezdí jako průvodce. Každou zimu pořádá kurz chůze na sněžnicích, letos to bude již 5. ročník. Mimo to je vystudovaný geolog, takže má v kapse hromady zajímavostí o každé krajinné anomálii.

 

 

Honzo, děkuji, že sis udělal chvilku, i když vím, že zrovna balíš na zimní přechod Broumovska. Na začátku bych rád zjistil, proč bych měl s chůzí na sněžnicích vlastně začínat?

Chůze je pro člověka maximálně přirozený pohyb, a to se týká i sněžnic. Nemusíš se učit žádnou šílenou techniku, prostě si zapneš vázání a vyrazíš objevovat jinak nedostupná místa ve volné divoké přírodě. Kromě toho, že je šlapání ve sněhu skvělá zábava a radost, může to být i docela náročné aerobní cvičení. Já jsem si tuhle kombinaci zamiloval a fakt si různé přechody a víkendové procházky užívám. K tomu se dá objevit spousta míst, kam v zimě chodí třeba jen divoká zvěř a je tam pouze absolutní ticho a klid.

 

Už mít jen flintu přes rameno…

Jasně, přesně takhle ten "sport" totiž vzniknul. Před 6-8 tisíci lety se našly první sněžnice u několika kmenů - od amerických indiánů, přes nordické kmeny až k sibiřským lovcům kožešin. Lidé už tenkrát využívali tichý pohyb v neproniknutelném hlubokém sněhu ke stopování zvěře a lovu. Dokonce si myslím, že se jim to v zimě dařilo lépe než po zbytek roku. A jsou teda místa, kde sněžnice využívají dodnes.

   

 

Test: Sněžnice TSL 325 Ride

Dnes testujeme velmi pružné a pevné sněžnice od značky TSL, které jsou vhodné i pro začátečníky.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

To ale asi nebude nejrozšířenější důvod, proč lidé dnes chodí na sněžnicích.

V současnosti bych řekl, že jde hlavně o tu zábavu, která nám v kancelářích chybí. Všichni už vyzkoušeli sjezdovky, běžky, někdo si oblíbil technicky náročné skialpy, ale pořád je tu skupina lidí, kteří by rádi poznali něco nového a přesně pro ně sněžnice budou ideální. Nemusí chodit po vymetených silnicích, ale vyrazí do terénu, kde si užijí skvělé výhledy, zasněžené scenérie. A po návratu budou mít pocit aktivně stráveného dne.

 

No dobře, nalákal jsi mě, jak s tímto sportem začít?

Nejjednodušší varianta je rozhodně přes půjčovnu. V Praze je možné navštívit třeba půjčovnu 4camping, kde si může kdokoliv jednoduše zapůjčit nejen sněžnice, ale také kompletní skialpové vybavení. Pokud se mu to zalíbí, určitě se vyplatí zainvestovat do svých, jsou různé varianty.

Nejlevnější sněžnice se dají koupit za pár stovek, akorát od nich nesmíš chtít moc. Půjde o konstrukci s pásky, ke kterým je ve středu upevněno vázání a vše je nataženo k plastovému nebo dřevěnému rámu. Není to moc pevné a rám se volně pohybuje, takže na těchto sněžnicích se ti obtížně půjde třeba traverz po šikmém svahu nebo stoupání do kopce po tvrdém ledovatém sněhu.

Lepší variantou jsou potom pevné sněžnice, ty se pohybují od 2 500 do 5 000 Kč. Můžeš je správně zakopávat do tvrdého sněhu při stoupání nebo traverzu a kombinují v sobě i mačky, takže se krásně vydrápeš třeba i do prudké sjezdovky či svahu. Ke stoupání slouží další vychytávka - nastavitelná platforma pro patu, které se někdy říká hrazdička. Tím si ulehčíš stoupání, protože chodidlo zůstane hezky vodorovně a sněžnice bude kopírovat terén. Je to jako na schůdkách.

Vázání bylo původně na kožené řemínky, ale to už se moc nenosí, víc se osvědčilo vázání s ráčnou jako na snowboardu.

 

Tak to je hlavně o pohodlí. Co třeba velikosti, váha a materiály?

Rozhodně vybírej sněžnice pro svou postavu. Obvykle se udává nosnost v určitém rozpětí a já doporučuji vždycky brát takovou velikost, kdy mám dostatečnou rezervu pro případ, že půjdu třeba s 20kg batohem. Ty jsi chlap s 90 kg, tak rozhodně koukej po sněžnicích s nosností do 110-115 kg. Někteří výrobci to řeší i nástavcem na patku, s tím by ti ale měl poradit prodejce. A ženám doporučuju koukat po dámských variantách, ale hlavně ať si to vyzkouší na konkrétní pohorky.

Platí taky, že čím lehčí sněžnice, tím lepší, především ti však pomohou dražší modely s pevnou konstrukcí. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někomu sněžnice praskla nebo se nějak poškodila, jen je potřeba dávat pozor, aby se netupily nebo neulomily hroty na spodku.

Vázání na sněžnicích je jako na snowboardu

 

Čeho bych si měl všímat při zkoušení?

Tak sněžnice je potřeba určitě vyzkoušet s pohorkami, které budeš používat. Do sněžnic vždycky doporučuju pevné kotníkové pohorky, které nosíte normálně na turistiku. Vázání na ně musí sedět, utahuje se tak akorát, aby nebylo volné a zároveň nedrtilo nohu.

   

 

Test: Sněžnice TSL Symbioz Motion 2 L

Sněžnice od značky TSL podrobil zátěžovému testu ve Vysokých Tatrách horolezec Radek Moravec.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

A když budu mít sněžnice, můžu vyrazit?

Ještě bych doporučil na sněžnicích vždy chodit v kombinaci s trekovými holemi. Ty jsou k nezaplacení v hlubokém sněhu, kdy člověk ztrácí rovnováhu a pomůže si holemi, nebo při stoupání, kdy se dobře rozloží námaha i na vrchní polovinu těla. Je fajn, když je na holích ostrý hrot a mají vyměnitelný talířek za menší. Jen upozorňuji, že hole na běžky jsou v principu příliš dlouhé, ty nejsou vůbec vhodné.

Užitečné jsou i návleky proti sněhu (tzv. gaitery), ty oceníš hlavně v hlubokém sněhu, kdy by ti jinak všechen sníh napadal do bot.

A pak už jen nějaké zimní funkční oblečení, které se nosí na běžky. Mně se osvědčilo merino triko nebo Moira v kombinaci s fleecovou mikinou a tenkou membránovkou. Do batohu pak nějakou teplejší vrstvu, kdyby se nějak zkazilo počasí. Dvoje rukavice, kulich, sluneční brýle - podle toho, jak jste zvyklí.

 

Než vyrazím do terénu, na co si mám dát pozor?

Tak první věc bude kontrola sněžnic. Čas od času je dobré dotáhnout šroubky na vázání, zkontrolovat, že nic není poškozené. Sbalíš si oblečení a vybavení, které by se ti mohlo hodit, ale pokud jdeš jen odpoledne na procházku, tak ti stačí v principu svačina a suché oblečení.

Důležité je nepodcenit přípravu. Člověk potřebuje mít trochu fyzičku a já vždycky říkám, že když ujdu za den bez větších problémů 20 km, tak na sněžnicích zvládnu klidně 10-15 km. Záleží na terénu a sněhu. Takže vždycky plánuju trasu tak, abych věděl, co mě čeká, a případně mám i nějakou záložní kratší trasu, kdyby se něco pokazilo. Vyhýbám se lavinovým svahům a nikdy zbytečně neriskuji. Taky je dobrý dát o svém plánu někomu vědět a do telefonu si stáhnout aplikaci Horská služba. Taková klasika.

   

 

Pár triků, jak porazit chlad

Je jedno, jestli čekáte na tramvaj, zapínáte vázání na snowboardu před nádherným polem prašanu nebo zatloukáte poslední kolík před nocí pod zasněženým vrcholem, v teple chcete být kdykoliv.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Kolik by mělo být sněhu, aby to bylo na sněžnice?

Chce to souvislou vrstvu pevnýho sněhu, ta může být třeba jen 5 cm. Prašanu potom aspoň 20 cm.

 

Když už teda stojím před chatou a obouvám sněžnice, jak na první krok?

Většina lidí má pocit, že musí zvedat nohy strašně vysoko a chodí spíš jako čápi. Není to ale úplně potřeba, je nutný přirozeně šlapat, není na tom ve finále nic těžkýho. Prostě chůze, nejpřirozenější pohyb pro člověka. I proto mám sněžnice rád, jsem tak trochu vyznavačem bosé turistiky a tahle přirozenost je pro mě důležitá. Sněžnice jsou vlastně takovou nástavbou.

Do svahu potom nezapomeň nastavit hrazdičky pod paty regulující výšku došlapu. Ze svahu v prašanu můžeš využít skluz a prodloužit si tak krok. Jinak je rychlost chůze na sněžnicích podobná rychlosti chůze lesem bez sněhu.

Chůze na sněžnicích je nejpřirozenější pohyb

Na kurzech už první den jdeme s celou skupinkou na 10 km dlouhý okruh, v drtivé většině případů si to všichni užijí a druhý den už můžeme dát o něco delší trasu. Na té se dostaneme k mému oblíbenému Bukovci, což je jediný vulkanický kužel v Jizerkách :-). Základ zvládne prostě každý, jsou to potom detaily, které člověku pomohou pošetřit síly a vyhnout se problémům.

 

A jaké problémy mě na sněžnicích můžou potkat?

Úplně nejhorší je, když stoupneš do schovaných větví pod prachovým sněhem. Tam se sněžnice obvykle nějak zasekne a ty jí nemůžeš vymotat, protože po hmatu v rukavicích jsi strašně neohrabaný. Takže je lepší ke spadlým stromům moc blízko nechodit.

Můžeš taky málo dotáhnout vázání a sněžnice ti spadne, což nechceš na ledovatém svahu, tam pak jen v pohorce obvykle hodíš tlamu.

No a pak je riziko, že někde dojde sníh. Můžeš v pohodě jít i po trávě, kratší úsek i přes kameny, jen pozor, ať zbytečně netupíš hroty na mačce. Obvykle se to řeší tím, že suché úseky přejdeš normálně v botách, sněžnice připneš zvenku na batoh.

SNěžnice připnuté na batohu

 

Dá se na sněžnicích chodit úplně všude? Nebo jsou na to nějaká pravidla?

Zatím jsem se nikdy nesetkal s nějakými zákazy, ale pro pohyb na sněžnicích platí stejná pravidla jako pro skialpy. V národních parcích jen po vyznačených stezkách nebo se souhlasem, v CHKO potom volně. Sněžnice žádným způsobem neničí přírodu, i malé stromky pod sněhem to přežijí.

   

 

Test: Nepromokavé ponožky SealSkinz WF Warm Weather Mid

Test ponožek od SealSkinz pro ty s vás, kteří běžecké boty po celý rok nechcete sundat z nohou a hledáte řešení, jak být v suchu a teple.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Co je tvůj nejlepší zážitek na sněžnicích?

Já jsem si zamiloval přechody Velké Fatry koncem zimy. Už jsou delší dny, krásně svítí slunce, do toho je pořád dost sněhu a je to prostě nádhera.

A pak mám rád svoje zimní kurzy, to je vždycky podařená akce se zajímavými lidmi a spoustou legrace. Ostatně pokud bych měl doporučit, jak se sněžnicemi začít, tak rozhodně u mě na kurzu. Za 1 000 Kč se naučíš všechno potřebné a strávíš zábavný víkend s partou nadšenců do outdooru na krásném místě v srdci Jizerek. Naučíš se chodit, řekneme si něco o historii, teorii, o pohybu v zimních horách a nakonec dostaneš certifikát. Tak rozhodně napiš ;-)

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: foto z kurzů a akcí Honzy Mühldorfa, unsplash.com, pixabay.com

O vlcích a Vlčích hlídkách v Krušných horách

Rozhovory

Jaká je pravděpodobnost potkat vlka při kempování? Kolik je aktuálně vlčích smeček na našem území? A co jsou to Vlčí hlídky? O tom všem nám v dnešním rozhovoru vyprávěla Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách. 

Lukáš Pollert: Do přírody vyrážím zásadně s dětmi.

Rozhovory

Olympijský vítěz z roku 1992, vodní slalomář a kanoista, Lukáš Pollert, je zvyklý trávit volný čas v přírodě. A jeho šest dětí má štěstí – tatínek je bere na výlety vždycky s sebou.

Jaroslav Skalka: Život s 4campingem očima zakladatele

Rozhovory

Stojíme za úspěšnými projekty jako je eshop 4camping.cz nebo tradiční outdoorová akce Výstava stanů. Ale víte, jak to všechno začalo? Popovídá vám o tom Jaroslav Skalka, spoluzakladatel firmy.

Vybíráme pro vás

3 590  (33.45 %) od 2 389 

Porovnat

2 690  (39.07 %) 1 639 

Porovnat

3 399  (55.9 %) 1 499 

Porovnat

Dětské sněžnice Warg Yetti

1 299  (53.89 %) 599 

Porovnat

3 490  (38.14 %) 2 159 

Porovnat

Dětské sněžnice Inook Junior Ado

2 090  (38.33 %) 1 289 

Porovnat

4 390  (38.06 %) 2 719 

Porovnat

6 999  (46.86 %) 3 719 

Porovnat