Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Sněžnice TSL Symbioz Motion 2 L

Sněžnice od značky TSL podrobil zátěžovému testu ve Vysokých Tatrách horolezec Radek Moravec.


Obsah

Padá rozhodnutí a i přesto, že není dobré počasí odjíždíme do Vysokých Tater na Zbojnickou chatu. Samozřejmě s sebou beru i sněžnice, kterými jsem si letos udělal radost, ale bohužel ani v Orlických horách, kde jsem doma, nebyly sněhové podmínky takové, abych je mohl vyzkoušet. 

Charakteristika

 

Název:

 

Symbioz Motion 2 L

Výrobce: TSL
Určení: Pánské / Dámské
Rozměry: 69 x 22,5 cm
Nosnost: 70 - 140 kg
Hmotnost (pár): 2,23 kg
Velikost boty: 41 - 50

 

  • pružné a pohodlné
  • ocelové hroty a přední drapák
  • pohodlné vázání se systémem Lateral Adjust
  • pružný strukturovaný rám Hyperflex Concept
  • tvar přesýpacích hodin pro snadnější chůzi
  • upínací systém Flex
  • rychlonastavitelné pásky s ráčnou
  • zvedání paty Easy Ascent
  • lze upravit i v rukavicích
  • Bi-Material Strap
  • komfortní zapínání rychloupínací přezkou
  • absorpční vrstva na patě (SSAS)
  • mrazuvdorný plast

První nasazení

Ráno vyrážíme z Hrebienku směr Velká Studená dolina. Stále chumelí a sněhu viditelně přibývá každou hodinou i metrem. Zanedlouho sundaváme batohy a nasazujeme sněžnice - já svoje TSL Symbioz Motion 2 L. Chvíli mi to trvá, protože jsem si doma nastavil jenom jednu a druhou ladím až nyní. Jde to jednoduše a rychle, což v počasí jaké je teď oceňuji, poněvadž stále chumelí a vítr zesiluje. Koukám na nastavenou sněžnici a podle měřítka s číslicemi nastavuji délku boty na druhou.

Vázání

Upnutí na špičce boty má dvě volby, na širokou nebo úzkou obuv. To umožňuje pevné stáhnutí jakékoli boty. Další vázání kolem kotníku je opravdu skvělé. Nejenom, že je ohebné, ale je také celé z pružné gumy a nehrozí (aspoň doufám) popraskání vázání mrazem a používáním. Už jsem to na některých typech viděl a sněžnice, které ho měly z plastu, jsou prakticky neopravitelné. Dotáhnutí se provádí snadno, posunem páčkou-ráčnou dopředu a zpět, zoubky do sebe zapadají a bota se utahuje velice rychle a pevně. Myslím, že na sněžnice se hodí měkčí boty, ale měl jsem tvrdé horolezecké boty a žádný problém jsem při chůzi neměl.

Rozepínání

Rovněž rozepínání je snadné. Sice jsem na to přišel až druhý den, že to jde jen jednou rukou a velice lehce, přece jen to je poprvé, co mám tyhle sněžnice na noze a nikdo mi manipulaci neukazoval. Ale není to nic složitého a každý si na to určitě přijde sám.

Patka

Dobrá je také patka, která se dá při stoupání do kopce zvednout. Jde to udělat hůlkou, takže není potřeba se s těžkým batohem ohýbat nebo ho dokonce sundávat. Je to podobné jako u lyží-skialpů.

Ozubení

Samozřejmě nesmím opomenout ani ozubení zespodu sněžnic, které umožňuje chůzi po firnu nebo ledu. V horách to vidím jako velkou výhodu, protože se terén často mění. Chvílemi je sněhu po stehna a poté jsou vyfoukané místa, kde je to zmrzlé a bylo by potřeba nasazovat mačky. Tímto způsobem člověk dojde až k nástupu, kde sněžnice sundá, pokud jde lézt, ponechá a bere si horolezecké vybavení.

Další užitečné vlastnosti

Pružnost, ohebnost a schopnost sněžnic přizpůsobit se terénu je absolutní pecka. Neskutečná je jejich pevnost a lehkost. Váhu pouhých 1,15 kg na jeden kus oceníte hlavně v hlubokém prašanu při zvedání nohou i se sněhem nebo při nesení sněžnic na batohu.

Malý nedostatek

Jedinou nevýhodou sněžnic, co jsem zjistil, je to, že nemají velkou došlapnou plochu a při hlubokém prašanu se stejně boří. Tento typ je prostě dělaný do členitého terénu a do vysokých hor. Do nízkých hor a rovin se hodí klasické prašanky. Je to jako u lyží, kdo chce jezdit na sjezdovce, tak si nebere běžky. Ještě musím dodat, že pořizovací cena přes 6000 Kč je opravdu vysoká a při dnešní konkurenci může spoustu lidí odradit, i když se jedná o špičku mezi sněžnicemi.

Video - představení sněžnic TSL Symbioz Motion

Hodnocení: 85 %

+

  • snadné nastavení na velikost boty
  • pružné vázání na širokou i úzkou obuv
  • jdou lehce rozepnout
  • patku lze ovládat hůlkou
  • usnadňují chůzi po firnu i ledu
  • pevné a lehké

-

  • vysoká pořizovací cen
  • v hlubokém prašanu se boří

Závěr

Sněžnice TSL Symbioz Motion 2 L doporučuji všem, kteří mají rádi pohyb v horách a chtějí ušetřit čas i sílu. Jsem maximálně spokojený a věřím, že při dobrém zacházení mi budou dlouho a dobře sloužit.

Užitečné odkazy:

Další zajímavé články:

Autor: Radek Moravec

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 590  (33.45 %) od 2 389 

Porovnat

2 690  (39.07 %) 1 639 

Porovnat

3 399  (55.9 %) 1 499 

Porovnat

Dětské sněžnice Warg Yetti

1 299  (53.89 %) 599 

Porovnat

3 490  (38.14 %) 2 159 

Porovnat

Dětské sněžnice Inook Junior Ado

2 090  (38.33 %) 1 289 

Porovnat

4 390  (38.06 %) 2 719 

Porovnat

6 999  (46.86 %) 3 719 

Porovnat