Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Nesmeky Nortec Trail

Jak obstály nejlehčí nesmeky na světě v našem aktuálním testu?

       

  Obsah

Při plánování naší loňské cesty do Nepálu došlo i na otázku, zda nevzít mačky pro případ zledovatělého povrchu při přechodu pětitisícového sedla. Tahat mačky, které pravděpodobně potřebovat nebudeme, se nám zdálo vzhledem k objemu, problematickému uložení v batohu, ale i další váze navíc, zbytečné.

Na stránkách 4camping.cz jsem objevil různé druhy nesmeků, a to v různých cenových relacích, nabídka je příjemně široká a vybere si opravdu každý. Pro ty z vás, kteří nejdou pouze po váze, ale chtějí kvalitní nesmeky jako takové, máme širší nabídku od Nortec zde. Mě však zaujaly odlehčené nesmeky Nortec Trail, a to jak svou váhou, tak i malým sbaleným objemem, který nebude během cesty překážet. 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Nesmeky Nortec Trail

Výrobce: Nortec
Velikost nesmeků:  36 -38

 

 

  • tepelně odolný pružný silikonový pásek drží celý systém pohromadě, při nasazení dokonale přilne k jakékoliv botě a zamezí, aby se pod pásek dostaly větvičky nebo sníh
  • došlapová část je z kvalitní lehké oceli a skládá se ze 14 vhodně umístěných hrotů o délce 8 mm a ocelových lanek napojených na silikonový pásek
  • nesmeky Nortec Trail velikosti 42-44 váží 180 g, což je řadí k nejlehčím na světě
  • nesmeky jsou uloženy v lehkém a odolném obalu s poutkem
  • rozměry pouzdra s nesmeky jsou cca max. 10 x 10 x 6 cm, pouzdro s nesmeky Nortec Trail je pružné a přizpůsobí se každé skulince v zavazadle

 

Místo VHT "jen" chůze a běh

Nakonec byly podmínky na treku takové, že jsme nesmeky v Nepálu použít nemuseli. I přesto jsem rád, že jsme je s sebou měli a určitě je přibalíme i příště, protože jsou jen malým balíčkem o velikosti max. 10 x 10 x 6 cm a váze menší než 200 g, a tak na cestě nijak nepřekáží a ani hroty nesmeků nejsou (trochu překvapivě) pro ostatní materiál v batohu hrozbou.

Paradoxně jsem tak nesmeky použil až doma při tréninkovém běhu v polohách cca 350 m. n.m., kde střídavé sněžení a déšť při teplotách od -4 do +3 °C proměnily v lednu terén v ledovou krustu. Normálně na takovém terénu neběhám, ale napadlo mě, proč právě teď nevyzkoušet nesmeky Nortec Trail.


Testování nesmeků Nortec Trail v praxi

Nesmeky se po vyndání z obalu velmi snadno dostanou ze složeného stavu do polohy k nasazení na botu. Díky pružnému silikonovému upínacímu pásku šly nesmeky rychle a lehce nasadit jak na masivnější pohorku, tak na běžnou zimní botu.

Paradoxně horší bylo nasazení na běžeckou botu. Mám běžecké boty Asics stejné velikosti jako pohory. Problémem je rozšířená plocha podrážky. Nakonec se je v klidu domova nasadit podařilo, ale dosáhnout správného rozložení bylo pracné.

Určitě bych proto doporučit vyzkoušet nesmeky na své boty už v obchodě, zejména pokud máte číslo bot na hraně zvolené velikosti, abyste pak doma nebyli nemile překvapeni.


Přehled velikostí a hmotností

 

   

 

Test: Impregnace Inproducts Premium na obuv 200 ml

Milovníci kvalitní outdoorové obuvi jistě vědí, že je třeba se o ni dobře starat, aby dlouho sloužila a zachovala si všechny původní vlastnosti. Nedílnou součástí této péče je impregnace. Jak si stojí ta z následující recenze?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Video - Jak nesmeky Nortec Trail nasadit

 

 

Jak dopadly nesmeky při běhu a chůzi?

Na zledovatělém sněhu - jak při normální chůzi, tak i při běhu je stabilita a jistota došlapu perfektní.

Na kombinovaném tvrdém terénu (suchý asfalt - led) - použití při běhu už moc příjemné není i vzhledem k měkčí podrážce běžeckých bot. U chůze při trošce pozornosti problémy nejsou a ač hroty zabírají na podrážce malou plochu, je chůze poměrně stabilní.

 

 

Cena odpovídá kvalitě a parametrům

Nezkoušel jsem v praxi jiné nesmeky, ale pokud můžu porovnat váhu nesmeků Nortec trail s těmi, které měli naši parťáci v Nepálu, tak je vítěz jasný - Nortec Trail.

Možná jsou tyto nesmeky o něco dražší, ale vždy to je něco za něco. Skladnost, váha a funkčnost určitě vyvažují nákupní cenu. Bohužel časovou odolnost jsme nevyzkoušeli, ale zdá se, že jde o velmi kvalitní konstrukční provedení. Nesmeky budu nicméně i dále testovat a pokud by se můj dojem nepotvrdil, rozhodně si to nenechám pro sebe.

 

Hodnocení: 90 %

 +

  • velmi nízká hmotnost, můžete je mít stále při sobě
  • úžasně skladné, přizpůsobí se i té nejmenší skulince v batohu
  • dokonale přilnou k jakékoliv turistické botě

 -

  • vyšší cena
  • obtížnější nasazení na běžeckou botu

Závěrečné shrnutí

Nesmeky Nortec Trail jsou dobrou volbou pro zajištění bezpečné chůze po zledovatělém povrchu v přírodě i ve městě. Svoji lehkostí a velikostí umožňují mít je při nepříznivé předpovědi počasí vždy při sobě. Nezabírají místo ani v malé tašce běžně nošené do práce, ani v ledvince při běhu. Nesmeky jsou snadno nasaditelné a chůze s nimi je stabilní.

 

   

 

Rozhovor: Sněžnice jsou sport pro každého

Vše potřebné o sněžnicích se dozvíte v rozhovoru s instruktorem Honzou Mühldorfem.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Zdroje: archiv autora, nortecsport.com

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 999  (34.02 %) od 1 319 

Porovnat

1 599  (33.77 %) 1 059 

Porovnat