Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Impregnace Inproducts Premium na obuv 200 ml

Milovníci kvalitní outdoorové obuvi jistě vědí, že je třeba se o ni dobře starat, aby dlouho sloužila a zachovala si všechny původní vlastnosti. Nedílnou součástí této péče je impregnace. Jak si stojí ta z následující recenze?


Obsah

 

 

Když mé oblíbené boty začaly dosluhovat, respektive byly už v podstatě po smrti, tak jsem se rozhodl, že zainvestuji a koupím si opravdu kvalitní a odolnou outdoorovou obuv, která něco vydrží. No a pořádné boty si bez pochyby zaslouží tu nejlepší impregnaci.


Charakteristika

  • chrání obuv před promočením a prosakováním
  • zamezuje ulpívání nečistot a vzniku skvrn
  • bezbarvá, bez zápachu, nezanechává stopy po ošetření
  • lze použít i na membránovou obuv (např Gore-Tex)
  • v případě úplného promočení bot (např. broděním) výrazně urychluje jejich schnutí

Opatrný začátek

Vybírání mi zabralo dost času a než jsem se rozhoupal, tak už u nás na horách začal padat první sníh, který mě přiměl k rychlejšímu rozhodování. Nakonec jsem zvolil boty od značky Lowa, konkrétně model Innox GTX Mid TF a k nim mi byla doporučena impregnace od českého výrobce Inproducts Premium. Boty jsem začal okamžitě nosit, ale impregnace se dostala ke slovu o několik týdnů později. Až když mě pocit strachu, že si ty svoje úžasné boty rychle zničím, donutil konečně ji použít.

Příprava obuvi před impregnací

Nejprve bylo nutné boty pořádně zbavit všech nečistot, aby se impregnace důkladně vsákla. Naštěstí mi to nedalo moc práce, boty byly vcelku čisté, takže mi stačil vlhký hadřík. Boty jsem večer otřel, abych se ráno mohl vrhnout na impregnování.

Foto - reakce s vodou před nanesením impregnace

Nanesení impregnace

Samotná impregnace mi v podstatě zabrala pár vteřin, doporučuji tedy i pro stejné lenochy jako jsem já. Dle návodu k použití jsem vyčištěné boty rovnoměrně nastříkal ze vzdálenosti 10 - 20 cm a měl jsem hotovo. Musím vyzdvihnout, že mě příjemně překvapilo stejnorodé "mrholení", které z lahvičky vycházelo. Ani jednou se nestalo, že by odkápla kapka, která by mohla zhatit rovnoměrnost nástřiku.

Spotřeba

Boty, jak uvádí výrobce, by se měly impregnovat po každém namočení. Po 2 dnech intenzivního používání bylo nutné aplikaci přípravkem zopakovat, jeho vysoká spotřeba mě nepotěšila. To ale může mít na svědomí maskáč, na kterém jsem úplně dobře neviděl, kam už impregnace dopadla, a tím mohlo dojít k jejímu nadužívání.


Vyjádření výrobce k nadměrné spotřebě impregnace 

„V momentě, kdy se impregnační bariéra tlakem vody, či dlouhodobým působením protrhne, křemíkové nanočástice poté až 4x rychleji napomáhají vysychání materiálů a stále ve vláknech zůstávají. Po 24 H od promočení je tedy vrstva nanočástic opět aktivní a vodu odpuzuje."

„To jsou naše závěry z vlastního zkoušení, tak ze zkoušení se zákazníky (převážně motorkáři, kteří se do deště dostanou snadno a v té rychlosti také rychle promoknou, proto je pro ně opakovaná výdrž impregnace a rychlé usychání materiálu prioritou)."

Jan Beránek 
 NANOPROTECH & Inproducts & GNP 

Čas schnutí

Po 24 hodinách, ty jsou nutné pro kompletní utvrzení ochranné křemíkové vrstvy, je možné boty nazout. U maskáčového vzhledu to asi není úplně objektivní, ale obě boty vypadaly skvěle, bez nežádoucích fleků nebo zbarvení.

Foto - reakce s vodou po 24 hodinách

Testování

Testování kvalit impregnace a samozřejmě i bot probíhalo během celé zimy a pokračuje i nyní, za brzkého jara. Prověřoval jsem opravdu důkladně nejen na dlouhých procházkách s mojí parťačkou Abbey, což je fenka Amerického stafordširského teriéra, ale také jako fanoušek motoskijöringového BAČA TEAMU, na závodech jsem trávil celé dny. Zima, tuhý mráz, těžký mokrý sníh, půl metru prašanu, rozsolená břečka ve městě, bahno...všemu kombinace pořádných outdoorových bot a kvalitní impregnace odolala. Mé nohy vždy zůstaly v suchu a teple.

Video - jak fungují impregnace Inproducts

Hodnocení: 70%

+

  • snadná a rychlá aplikace
  • skvělé funkční vlastnosti (nohy v teple a suchu)

-

  • vysoká spotřeba přípravku (může být způsobeno maskáčovým vzhledem bot)
  • nutnost opakovat impregnaci po každém namočení obuvi
  • použití bot je možné až po 24 hodinách

Pár slov na závěr

Musím říct, že jsem opravdu nadšený, jak snadno a rychle lze impregnaci použít. Naopak četnost použití a spotřeba přípravku by mohla být nižší. Nicméně z funkčního hlediska nelze impregnaci Inproducts Premium nic vytknout.

Zdroje: archiv autora

V naší testovně najdete i spoustu dalších recenzí, které stojí za přečtení:

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

379 

Porovnat

329  (42.55 %) 189 

Porovnat

599 

Porovnat

249  (44.18 %) 139 

Porovnat