Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Stan Pinguin Interval 4

Během dovolené na Slovensku pro vás důkladně prověřil rodinný stan Interval 4 kolega Radek se svojí rodinou. 


Obsah

 

 

Test probíhal v kempu Račkova Dolina, což je překrásné místo v liptovské části Západních Tater. Kemp je to starší, svá nejlepší léta má už rozhodně za sebou, ale jeho výhody jsou naprosto zásadní. Každý má své ohniště (dřevo zajišťuje provozovatel kempu) a většina míst pro kempování je v lese. Ideální místo pro děti a stavění domečků z kůry, pro nás dospělé ideální možnost postavit si stan a užívat si jeho přednosti. Tak si každý člen rodiny stavěl svůj domek, přičemž my se zaměříme na ten větší, od značky Pinguin.

Slušně se pronese

V obalu, ve kterém se stan Interval 4 nachází, najdete všechno pěkně pohromadě. Stan, vpínací ložnici, 3 segmenty i 33 kolíků. Sbalený stan váží necelých patnáct kilo, což je váha tak akorát, abyste stan donesli od auta v kempu na nezbytně nutnou vzdálenost a nestrhli si záda. Obal má v průměru 28 cm a je dlouhý 67 cm, není to tedy nic moc malého, ale vejde se i do poměrně malého auta (testováno v naší Thalii, což opravdu není žádný velikán). Berte však v potaz, že si dovezete poměrně obstojně velký stan pro 4, jehož výrobce bral vážně fakt, že 4 lidé potřebují dostatek místa pro své fungování. Je to tedy jeden z větších čtyřkových stanů. Pokud vám s  jeho přemístěním pomůže dítě, není to vůbec od věci.

Jde se na věc

Začátek je samo sebou o vybalení stanu z přenosného obalu, rozprostření na zemi, před čímž bylo klíčové pohledat množství kamenů a najít co nejideálnější podklad pro stavbu. Po částečném ukotvení podlážky už to šlo poměrně rychle, tři pruty se protáhnou ve dvou snadno, vše je barevně označeno. Děti si hrály stranou, jejich malé stavby kopírovaly ty velké. Ukotvení šňůrami, doladění toho, aby stan držel správný tvar a byl stabilně usazený. Následovalo vepnutí ložnice, což už začínalo zajímat obě naše malé děti a mohlo se začít pomalu bydlet. Návod ke stavbě prakticky nepotřebujete, je velice jednoduchá, ale je samozřejmě přiložen.

Obytný prostor

Vchod je na dva segmenty, kdy z něj prakticky vytvoříte stříšku, dnes už taková stanová klasika. Později se ukázalo, že pokud začne pršet a nejste dostatečně rychlí (balíte už za deště), do zkoseného vchodu dokáže při demontování stříšky natéct obstojné množství vody. Ale to zkušené kempaře nerozhodí. Prozkoušení všech vchodů, moskytiér, velká spokojenost s bočním vchodem/oknem, které je skutečně veliké. Všechno v tomto stanu je dobře promyšlené. Organizér na ložnici je dostatečně velký (ale ne zase tak, aby ložnice neunesla množství kapes). Mimo hlavní vchod se dá stan prakticky všude rozepnout (i okno vzadu na stanu, v ložnici) na moskytiéry a lze v něm pobývat poměrně v pohodě i za deště. Prostor předsíňky je slušně velký (245 x 285 cm), dá se v něm spolehlivě fungovat, i co se týká společného stolování. My měli stůl Table M od Pinguin (má desku 80 x 60 cm) se stoličkami Outwell Yukon. Je to takové to minimum, které ale bohatě stačí. Však správný kempař by měl především cestovat, výletovat a vůbec pobíhat po menším či větším okolí svého obydlí a ne v něm sedět. I přes nezbytný výskyt tašek okolo středového hodování se prostě v pohodě vejdete. Na výšku má stan v předsíňce 210 cm, což je dle mého dostatečná výška pro většinu uživatelů.

Rozměry

Spánek

Ložnice a její řešení nám přišlo poměrně ideální a brzy jsme se naladili na fungování s principem "naprosto vždy čistá ložnice". A dá se to i s dětmi tak malými, že tomu menšímu ještě nebyly ani dva roky, větší by napočítal 4 prsty. Prostor ložnice (285 x 215 cm) je rozdělitelný vpínací plentou, kterou lze kdykoliv oddělat. Vchody do ložnice jsou přitom dva, každý vstup má několik vrstev, takže lze úplně zastínit nebo ho mít jako moskytiéru. U malých dětí je praktické lehce rozepnout vršky na moskytiéru, zbytek nechat zapnutý úplně. Vrškem uvidíte, co že se to tam někdy děje, zbytek vstupu zůstane stíněný proti světlu. Pokud stanujete v místech položených o něco výše (tak jako my), zima by se neměla podceňovat, vyplatilo se nám ložnici vystlat dekami. Teplotní komfort to pro malé děti zvýší cca o 3 - 5 °C. Stačí vám úplně normální, relativně levné deky, které zabrání chladu ze země přes podlážku. Malé děti totiž lezou s oblibou ven ze všeho a tohle je dobré řešení.

Praktické vychytávky

Stan je slušně odvětraný, má skoro po celém svém obvodu síťovanou větrací "lištu" (tj.podélný otvor). Větrání lze regulovat různě podle toho, jak si nastavíte větrací otvory a vzduch dobře cirkuluje. Boční dveře mají i malou stříšku, takže lze větrat i v rovném dešti. Materiál stanu je dostatečně pevný a odolný (udávaný vodní sloupec je 4 000 mm), všitá podlážka je také odolná a osvědčila se po celou dobu. Všechny zipy fungují spolehlivě, venkovní zipy jsou dostatečně robustní, aby vydržely. Pokud jde o stabilitu ve větru, neměli jsme možnost stan náležitě otestovat, působí ale dostatečně pevně a pokud umíte dobře zakolíkovat a vypnout, konstrukce by měla vydržet mnoho.

Video - Představení stanu Pinguin Interval 4

Hodnocení: 90%

+

  • stan má velmi dobré rozměry a patří k těm větším, což je ideální volba pro rodinu s dětmi
  • slušně vymyšlené odvětrání stanu, které si lze snadno přizpůsobit
  • velká a prostorná předsíňka se dvěma vchody a velkými okny
  • lze velmi dobře kombinovat vrstvy na vchodech i oknech, protože mají moskytiéry/průhledný plast zatemnění
  • příjemná rozdělitelná ložnice se dvěma vchody

-

  • ne úplně dobře kontrastní lanka ke stanu, ale zvyknete si

Konečný verdikt

Stan Interval 4 je ve své kategorii velmi dobrým větším rodinným stanem pro 4 osoby. Odolný, klasické tunelové konstrukce, s velkým prostorem a mnoha vychytávkami, které přivítá každý nadšený kempař a cestovatel. Umím si v něm představit i více než naše dva akční týdny, klidně i celé léto. Pokud bych měl něco vytknout, byla by to pouze málo viditelná vypínací lanka, která by mohla být kontrastnější, než jsou. Ale zvyknete si. Ve finále mohu stan jen doporučit, poměr cena/výkon je totiž výborný.

Zdroje: archiv autor, youtube.com, dokempu.cz

Testujeme pro vás i další produkty:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

14 835  (13.05 %) od 12 899 

Porovnat

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

9 999  (50.01 %) 4 999 

Porovnat

31 090  (37.89 %) 19 309 

Porovnat

10 900  (29.18 %) 7 719 

Porovnat

8 499  (50.59 %) 4 199 

Porovnat

20 999  (21.43 %) 16 499 

Porovnat

8 200  (16.23 %) 6 869 

Porovnat