Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Nepromokavé ponožky SEALSKINZ

Jak probíhal test nepromokavých ponožek Trekking Thick Mid od firmy Sealskinz v extrémních podmínkách za polárním kruhem?


Obsah


Úvod k testování 

Když jsme se rozhodli, že v únoru, v době nejtřeskutějších mrazů, vyrazíme za polární kruh na desetidenní běžkařské putování s plnou polní, bylo jasné, že se na to budeme muset připravit nejen psychicky a fyzicky, ale že tomu budeme muset přizpůsobit také naši výbavu.

"Nepromokavé ponožky jsem zkoušel také pro použití na kole. Jsou překvapivě podobně silné jako běžné ponožky. Věřím, že budou mnohem lepší volbou než neprodyšná igelitová taška třeba do deštivé Skandinávie. Utrpení v podobě neustále mokrých ponožek mám stále v živé paměti," doplňuje dálkový cyklista Adam.

Tou dobou padaly teploty hluboko pod bod mrazu i u nás v české kotlině a informace z Finska, naší cílové destinace, mluvily dokonce o -40°C. V takových teplotách není radno příliš vycházet, natožpak provozovat sport. Když už ale musíte, měli byste klást velký důraz na správné odění. Zvláště náchylné k prochladnutí a omrznutí bývají periférní části těla, tedy prsty na nohou, rukou a samozřejmě hlava.


Fotografie z průběhu testování nepromokavých ponožek, rukavic a čepice.

Trochu nás proto uklidnilo, když nám těsně před odletem dorazily ponožky, rukavice a čepice zn. SEALSKINZ.

Tento set jsme měli otestovat v mrazivých severských podmínkách a to, že sedíme u počítače a píšeme toto hodnocení všemi deseti, je jasným důkazem, že se nakonec testované vybavení osvědčilo.

Osvědčilo se dokonce natolik, že nám zkomplikovalo napsání recenze. Co totiž máte napsat, když vás nenapadají žádné výtky a máte tendenci jen chválit. :-)

Začněme ale pěkně od začátku.

 

První dojem

Naše reakce na nově vybalené ponožky Trekking Thick Mid byla: co to sakra je? To je zvláštní materiál, vypadá to dost uměle. Není to moc silné a tvrdé? Nebudou vznikat otlaky? Prostě a jednoduše v nás ponožky budily rozpaky.

Po obutí při teplotě pod -20°C jsme však museli konstatovat, že ponožky skvěle padnou, přizpůsobí se noze, neshrnují se, horní pružný okraj neškrtí a přitom drží a v běžkařské botě nedřou. Při zátěži materiál výborně odvádí pot, takže noha je permanentně v suchu a teple. Případné vlhko zevnitř či zvenčí se drží mezi vnějším povrchem ponožky a botou a vůbec negativně neovlivňuje pocit komfortu.


Testování vybavení značky SEALSKINZ v opravdu extrémních podmínkách. 


V čem tkví kouzlo

Nepromokavé ponožky Sealskinz Trekking Thick Mid by vám měly dle tvrzení jejich britského výrobce zajistit 100% voděodolnost, větruodolnost a prodyšnost. Toho má být docíleno nejen díky hydrofilní membráně, ale také díky podšívce ze 42% merino vlny a vnější vrstvě z 90% nylonu a 10% elastanu. 

Velmi zajímavé je použití technologie StretchDry. Tato patentovaná technologie dovoluje Sealskinz vyrobit ponožky (a nejen je), které obsahují vysoce výkonnou membránu, která je totálně nepromokavá a přitom pružná. Díky tomu jsou ponožky nejen nepromokavé a prodyšné, ale také těsně obepnou nohu, takže dobře sají pot a udržují tepelný komfort. Právě proto jsme si je vybrali na tak náročnou aktivitu jako je zimní přejezd finských planin za polárním kruhem se saněmi a s plnou polní.


Zase to merino

Díky vysokému procentu merino vlny v podšívce jsou ponožky vhodné nejen do velmi chladných podmínek, ale také pro ty, kteří trpí na zapáchající nohy. Merino vlna má totiž několik unikátních vlastností, pro které je tak ceněná, mezi něž patří skvělé termoregulační a izolační schopnosti a rovněž antibakteriálnost.

Ponožky Treeking Thick Mid také poskytují vyšší podporu pro váš kotník a chodidlo, čímž snižují riziko podvrtnutí a díky vyměkčení v oblasti paty, prstů a chodidla brání vytváření puchýřů a odřenin, což na několikadenních výpravách rozhodně oceníte. 


Nepromokavost?

Jedna věc je tvrzení na obalu a druhá je pak realita. Protože jsme nevěřící Tomášové, samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít příležitost otestovat ponožky ve skutečných podmínkách. Testu se ujal můj odvážný manžel Mirek, nadšený experimentátor, který se nebál riskovat omrzliny a vrhnul se do sněhu ne po hlavě, ale po nohou a bez bot. Test chůze pouze v ponožkách Trekking Thick Mid, po pás zabořený ve sněhu, dopadl však naštěstí na výtečnou. Nohy zůstaly v suchu a teple a náš podařený výlet tak mohl bez komplikací pokračovat .

Další dobrou zprávou je, že jsme ověřili i to, že ponožky po zavlhnutí dobře schnou. Pro rychlejší schnutí je nicméně doporučujeme obrátit naruby. 

A co je neméně důležité, můžeme dát výrobci zapravdu i v tvrzení, že ponožky Trekking Thick Mid nezapáchají, a to ani po intenzivním nošení. I když toto naše tvrzení berte prosím s rezervou. Jde totiž o hodnocení ryze subjektivní závislé na mnoha faktorech, včetně citlivosti vašeho nosu a síle odérů, který daný jednotlivec produkuje.


Údržba a životnost

Zajímavé je, že přestože jsou ponožky doslova prošpikovány špičkovými technologiemi, které z nich dělají hi-tech vybavení, spíše něž jen běžný doplněk k funkčnímu oblečení a k botám, jejich údržba není vůbec složitá.

Prát je můžete v ruce i v pračce na 40 °C nebo méně a dokonce můžou i do sušičky, i když v takovém případě je třeba držet se s otáčkami při zemi. Určitě se vyhněte žehličce, nepoužívejte aviváž, bělidla a raději si pořiďte prací prostředek na technické a funkční oděvy. Pokud si tyto informace nebudete pamatovat, nevadí, stačí otočit horní lem ponožky a na rubové straně jsou symboly pro správnou údržbu vyšity.

Co snad potěší ještě více než snadná údržba je doživotní garance funkčnosti a spolehlivosti ponožek. Tu tento britský výrobce dává na všechny své produkty i když s dovětkem, že "doživotní" v tomto případě neznamená život váš, ale životnost kategorie produktu, které se tvrzení týká. V praxi tak vlastně Sealskinz říká, že například jejich ponožky budou po dobu 2-3 let aktivního používání stále 100% funkční. A za tento příslib a po zkušenostech, které jsme s ponožkami udělali, nám rozhodně nákup dalšího páru stojí. 

Hodnocení: 95%

+

  • skvěle padnou
  • horní lem se neshrnuje ani neškrtí
  • jsou skutečně nepromokavé
  • nesmrdí ani po několikadenní náročné aktivitě

  • žádná pěkná dámská varianta
  • vysoká cena  


Závěr

Voděodolné ponožky Sealskinz rozhodně doporučujeme. Nohy v suchu a teple rozhodně vyváží vyšší pořizovací cenu. Jsou to ideální termo ponožky do mrazu a pokud si pořídíte páry dva, není snad ani potřeba tahat s sebou ponožky další.

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: sealskinz.com, pixabay.com, archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovna

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat

Dětské ponožky Zulu Bambus Trek K

190  (53.16 %) 89 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat