Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Thule Capstone 50l Women´s

Dnešní recenzí zaostříme na turistický batoh pro ženy, který pro vás na vlastní kůži otestovala outdoorářka tělem i duší Terézia Kútná.

Každá žena, zamilovaná do turistiky, pobytu v horách či outdooru v jiném směru, musí být vybavena těmi správnými batohy, ve kterých si vždy nosí s sebou vše potřebné.

Já, jako milovnice dlouhých, několikadenních/týdenních přechodů a zároveň krátkých víkendových výletů na horách jsem ke svému 65 litrovému Deuteru (batoh na týdenní přechody hor) potřebovala najít parťáka, který by mě doprovázel na kratších túrách "nalehko".

Značka Thule byla pro mě nová neznámá, a tak jsem se rozhodla, že se podívám, co nabízí světu. Hledala jsem batoh, do kterého jsem schopná se sbalit na noc (2 či 3) a není zbytečně velký, což by mě lákalo vzít si toho víc, než je nutné. A tak jsem sáhla po Thule Capstone 50l Women´s.

Testování batohu probíhalo v 3 různých zemích - na Krétě, ve Skotsku a na Slovensku. V zimě, v létě, v dešti, ve vedrech,... Sbalila jsem do něj - spacák (třísezónní či zimní péřák), karimatku (Thermarest NeoAir), oblečení na 3-4 dny včetně goráčovky a péřovky, vodu, jídlo, věci na vaření, lékárnička, stan (zvenku), trekové hole a jiné maličkosti, které žena považuje za důležité.☺

Postřehy k jednotlivým částem batohu

  • Váha batohu - poměr velikosti batohu k  jeho váze je skvělý. Dobře vyztužená zadní část batohu, vypolstrované ramenní popruhy, bederní pás a oblast beder na zádové části batohu spolu s pláštěnkou a samotný "vak" batohu dohromady váží jen 1,4kg (pro srovnání, okolo 1,4 kila váží třísezónní syntetické spacáky). Vzhledem k této skutečnosti je tento batoh určený na jednodenní túry či vícedenní přechody nalehko.
  • Boční kapsy - síťované, elastické, otvor našikmo, lahev vždy po ruce.

  • Zádový systém - zadní část batohu je skvěle vyztužená a pevná, takže vás nebude tlačit do zad žádná nerovnost způsobená "bordelem" uvnitř batohu. Zároveň vám síťovaný panel na zádech zaručí mírné odsazení batohu a umožní příjemné odvětrávání. Délku trupu si můžete nastavit v rozmezí 10 cm, takže není problém půjčit batoh kamarádce, která je o pár centimetrů vyšší či nižší.☺ Díky jednoduché manipulaci si můžete ramenní popruhy nastavit tak, aby vám batoh padl příjemně na záda, vždy podle toho zda šlapete pouze v tričku, nebo jste nucena, kvůli zimě navléci na sebe bundu.
  • Bederák - nepříliš masivní ani tenký, při správném nastavení batohu krásné odlehčí záda a většinu váhy přenese na nohy. Bederní oblast zadní části batohu je dobře vypolstrovaná. Na pravé straně bederního pásu se nachází malá síťovaná kapsička, kam si můžete odložit telefon nebo něco malého na zub.

  • Na levo je úchyt pro voděodolnou kapsu či kapsu na zrcadlovku (ty se prodávají samostatně). Za mě nevhodně umístěný v místě, kde vám přirozeně kmitají ruce při chůzi.
  • Hrudní popruh - polohovatelný nahoru-dolů, pro ženy skvělá možnost upravit si popruh tak, aby nepříjemně netlačil na prsa. Nachází se na něm i píšťalka. Za mě jedna z nejdůležitějších součástí batohu - v krizové situaci ti pomůže upozornit na sebe a přivolat pomoc. Naštěstí jsem ještě neměla potřebu ji použít.☺

  • Vrchní víko - klasická vrchní kapsa, zip je umístěn trochu výš, čímž zabrání vypadávání věcí z kapsy při jejím otevírání.
  • Přední kapsa - přední pružná kapsa nabízí prostor na věci, které potřebujete mít po ruce a nemusíte přitom otevírat celý batoh.
  • Stahovací pásy zboku a zdola - pomocí stahovacích pásů lze batoh stáhnout na velikost cestovního zavazadla do úložného prostoru letadla.

  • Vstup ála "kufr" - do batohu se dá vlézt klasicky přes vrchní víko a otvor na stahovací šňůrku a zároveň přes otvor ála "kufr" - batoh má po jedné straně a spodní části batohu zip, přes který se dostanete dovnitř batohu, aniž byste ho museli celý vyprázdnit.
  • Výrazná pláštěnka - batoh má integrovanou pláštěnku, která je neodmyslitelnou součástí vybavení. Má výraznou oranžovou barvu, což v sychravých a deštivých dnech umožní, aby vás vaši kolegové na cestách lépe viděli.

Nevýhody

Absence kapsy zevnitř na horním víku - z předešlého batohu jsem byla zvyklá na kapsu zevnitř horního víka, která sloužila jako dobré místo pro věci, které nepotřebujete během chození vybírat z batohu - peněženka, doklady, jízdenky, čelovka apod. Kapsu většinou otevíráte jednou-dvakrát denně, a tak se nemusíte bát, že vám někde vypadnou DŮLEŽITÉ věci. Tato kapsa mi bohužel u batohů řady Capstone chybí + málo kapsiček na drobnosti.

 

Hodnocení: 95%

+

  • dokonale se přizpůsobí vašim zádům
  • skvělá manipulace a snadné nastavování
  • čistý a jednoduchý design

  • chybí kapsa na vnitřní straně víka
  • málo kapsiček na drobnosti
  • nevhodné umístění úchytu na obal na foťák 


Závěr

I přes pár maličkostí, které mi na batohu chybí, má u mě velký úspěch. Po správném nastavení všech popruhů se dokonale přizpůsobil mým zádům a nosit ho celý den mi dělá vždy radost. Samozřejmě komfort jeho nošení závisí i na správném sbalení, což znamená zbytečně ho nepřetížit, aby vás neřezaly ramenní popruhy a případný materiál, který připnete k batohu zvenčí, umístit rozumně, aby vás nepřevažoval na stranu nebo netahal batoh dolů k zemi. Jste schopná do něj sbalit vše potřebné na několika denní pobyt v přírodě pod širákem, pod stanem či na chatě. Samotná manipulace s ním, vzhledem k jeho jednoduchému designu, je skvělá.

Zdroje:

archiv autorky

 

Další články s batohy v hlavní roli:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.