Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Osprey Rook 50

Batoh od značky Osprey, který se díky nastavitelnému zádovému systému a síťovanému panelu dokonale přizpůsobí tvaru zad, testoval Vít Balcar.


Obsah

Možnost testovat a recenzovat batoh Rook 50 od americké firmy Osprey jsem uvítal, můj původní středně velký batoh nedávno po letech věrné služby odešel na zasloužený odpočinek a ve výbavě mi tak chybělo něco "na půl cesty" mezi jednodenním 35litrovým batohem a 75litrovou krosnou.

Charakteristika

 

Název:

 

Rook 50

Výrobce: Osprey
Určení: Pánské
Hmotnost: 1,59 kg
Rozměry: 42 x 74 x 35 cm
Objem: 50 l
Materiál: 600D polyester
Počet komor: 1
Počet kapes: 5
Spodní vstup: Ano
Přední vstup: Ne
Boční vstup:  Ne
Pláštěnka: Ano
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

  • batoh na vícedenní turistiku
  • nastavitelný zádový systém
  • nastavitelný síťovaný zádový panel AirSpeed
  • podpora páteře
  • dokonalé větrání zad
  • polstrovaný bederní popruh s 2 kapsami na zip
  • polstrované ramenní popruhy
  • hrudní popruh s píšťalkou
  • kompresní popruhy – šířka 1,5 cm
  • horní a spodní vstup
  • kapsa na zip ve víku + poutko na klíče
  • odepínatelná vnitřní přepážka
  • integrovaná odepínatelná pláštěnka
  • příprava na hydrovak
  • 2 síťované kapsy na lahev PowerMesh
  • možnost uchycení karimatky
  • kompatibilní s produkty ze série Daylite
  • nadstandardní záruka

Proč si pořídit střední batoh

Určitě znáte okamžiky při balení, kdy se musíte rozhodnout, zda vzít na túru více náhradního oblečení výměnou za místo pro jídlo, pití, nebo jinou nutnou výbavu. Je to zkrátka ta situace, kdy je 35 málo a velká krosna už zbytečně moc. Někdy se tak musí při výběru batohu udělat nechtěný kompromis a světe div se, některé věci občas chybí, jindy zase nosíme zbytečná kila navíc. Utěšování se heslem, co nemám, to nepotřebuji, je sice fajn, nicméně chybějící výbava v batohu nám může poměrně nepříjemně zkomplikovat celý výlet.

Pokud 50 litrový batoh vlastníte a správně ho zabalíte, tedy všechen důležitý obsah v něm rovnoměrně rozložíte, vyvarujete se problému s "přefouklou" pětatřicítkou, či poloprázdnou a podsazenou krosnou. Zároveň si vyřešíte sbalení výbavy do přijatelných rozměrů pro pohodlnou přepravu ve standardech současné veřejné dopravy. Používání batohu Osprey Rook 50 mě utvrdilo, že svými rozměry 42×74×35 cm do statusu přepravní kompaktnosti ještě spadá.

První dojem

Na první dojem na mě působil batoh Osprey Rook 50 v černé variantě nevýrazně, což nyní s odstupem času vnímám jako výhodu a praktickou vlastnost při cestování, protože zbytečně nebudí nechtěnou pozornost. Postupně jsem začal objevovat, že pod "slupkou" této nevýraznosti se nachází spousta propracovaných částí, které při užívání přináší majiteli mnoho výhod. Mezi ty jednoznačně patří dvě klíčové vlastnosti, obecně charakterizující kvalitní batoh. Těmi je zpracování z odolného materiálu a vhodně zvolený kvalitní zádový systém.

Materiál

U modelu Rook byl k výrobě použit pevný materiál polyester 600D zaručující odolnost při častém a náročném zacházení, to vše při velice slušném kompromisu k celkové hmotnosti batohu 1,59 kg. Pro zajímavost - některé batohy z Cordury, které jsou na tom s odolností dosti podobně, váží při obdobné litráži až o 0,5 kg více. Použitý materiál 600D také proti Corduře působí podstatně slabším a vzdušnějším dojmem, což mu ale na odolnosti údajně neubírá.

Zádový systém

Druhou předností batohu je kvalitní síťovaný zádový systém s panelem AirSpeed, který zajišťuje dokonalé větrání s dostatečným prostorem mezi zády a síťkou zádového systému. V praxi to lze pojmenovat tak, že díky tomuto prostoru pro dostatečné proudění vzduchu, nebudete tolik náchylní na propocení zad a přispějete si tak k celkově lepšímu pocitu. Paradoxně ale velký prostor v oblasti mezi zády a batohem, může způsobit i to, že pokud už zpoceni jste, proudící vzduch v tomto místě může záda naopak ochlazovat. Já zažil tuto situaci během pár měsíců několikrát, rozhodně se ale nejedná o nic zásadního, co by mělo nějak výrazně omezovat. Nicméně mi přijde fér tuto skutečnost v rámci recenze sdělit.

Mezera mezi zády a batohem

Zádový systém je zároveň jednoduchý a funkční. Prakticky se tento systém upravuje pomocí kovových závlaček do pevných ok, které jsou rovnoměrně rozloženy po celých zádech a každý tak najde svoji optimální velikost. Při výšce 199 cm jsem zvolil maximální možnou výšku a po upnutí bederních pásů bylo nastavení dostatečné, i když téměř hraniční. Především oceňuji, že batoh se po použití bederního pásu a hrudní přezky neměl i při větší zátěži tendenci vyklápět do boků a na zádech držel doslova jako přibitý. Z osobní zkušenosti vím, že i batoh, který se při lehkém zatížení zdá perfektně padnoucí, může být při větší zátěži nestabilní, nemusí jít řádně fixovat a v kombinaci s užšími ramenními popruhy se stává nepřítelem po zbytek vaší cesty. Zde hodnotím Rook 50 skutečně dobře, ramenní popruhy jsou dostatečně polstrované, široké a rozestup mezi popruhy je dostačující i pro člověka se širšími rameny. Právě díky širšímu rozestupu přisuzuji tomuto batohu dobrou fixaci a stabilitu. I při náročnějším treku v "plné polní" jsem neměl pocit tlačení v zádech, či otlaků v oblasti ramen.

Na ramenních popruzích je také šikovně vyřešena výškově regulovatelná přezka o třech úrovních, kterou nejlépe zvolíte fixaci popruhů v důležité oblasti okolí hrudníku. Za zmínku stojí, že v této přezce je integrována píšťalka, pro případ nouzového přivolání pomoci, či potřebu preventivního plašení medvěda.

Píšťalka

Členění uvnitř batohu

Batoh lze pomocí přezek (nikoliv zipu) rozdělit na dvě vnitřní komory, které oddělí vrchní a spodní část batohu. Po této úpravě ale zůstane po obou stranách oddělovací přepážky poměrně velký prostor. Tímto zpracováním přepážky se "hermetické" rozdělení komor na špinavé a čisté prádlo či odpadky nekoná, a tento způsob rozdělení lze spíše vnímat jen jako pomyslný pro přehlednější vnitřní uspořádání.

V souvislosti s tímto jsem se zaměřil na dolní zip spodní komory. U Osprey si asi dobře uvědomují, jak důležité je v tomto ohledu neselhat. Určitě nikdo nechce na treku řešit rozbitý zip v nějaké části batohu, natož v té spodní. Při pohledu na masivní zip YKK, kterým je batoh Rook 50 osazen, by nic takového rozhodně hrozit nemělo. Ve spodní části je ještě další kapsa na zip, ve které je integrována pláštěnka.

YKK zip

Kapsy, síťky, očka

Pro uložení věcí mimo vnitřní prostor batohu složí jedna uzavíratelná kapsa na víku batohu, dvě menší kapsy na bederních pásech a po obou stranách velké síťky pro umístění lahví s pitím, ručníku, ponožek apod. Batoh má i vyřešenou přípravu na hydrovak, který ale není součástí batohu. Osobně postrádám klasické zipové kapsy na bocích batohu, na které jsem zvyklý z krosny a pro někoho věřím, že jejich absence může představovat omezení, nicméně je to záležitost řešitelná a v poměru k dalším vlastnostem nijak zásadně nesnižuje užitnou hodnotu batohu. Domnívám se, že je to jedna z daní za cenovou dostupnost tohoto modelu. Jako kompenzace se nabízí rozšíření díky kompatibilitě s batohy řady Osprey Daylite. Jde o možnost rozšíření kapacity připevněním malého jednodenního batohu, který využijete i v případě, že chcete vyrazit na jednodenní výlet a větší batoh chcete nechat ve výchozím místě.

Příprava na hydrovak

Batoh sice není klasickým představitelem technického batohu pro alpinismus, množství oček na něm včetně 1,5 cm širokých kompresních popruhů je ale dostatečné pro provizorní uchycení lana, maček, cepínu nebo jiného vybavení pro základní pohyb v horách.

Další varianty

Rook je možné pořídit i v objemu 65 litrů (model Rook 65) a je nabízen i ve verzi pro ženy pod obchodním názvem Renn 50 a Renn 65, u kterých výrobce kromě jiných barev zohledňuje především odlišnou anatomii ženského těla. Barevná provedení jsou u mužů černá a zelená, u modelů pro ženy je to barva fialová a šedá.

Video - představení batohů Osprey Rook a Renn

Hodnocení: 85 %

+

  • odolnost materiálu vs. jeho celková váha
  • řešení zádového systému, bederního pásu a nastavení fixace v oblasti hrudníku
  • v černé barvě je nenápadný
  • cenová politika výrobce a prodloužená záruka Osprey
  • dostupné jsou i modely s větším objemem Rook 65, nebo modely pro ženy Renn 50 a 65 vyvinuté s ohledem na odlišnou ergonomii


  • méně úložných kapacit a kapes (řešitelné rozšířením s kompatibilní řadou Osprey Daylite)
  • specifický tvar a velikost vzduchového prostoru zádového systému
  • řešení přepážky oddělení dvou komor batohu

Závěr

Za výhodu batohu Osprey Rook 50 pokládám jeho neutrální vzhled, kvalitní zádový systém s dostatečnou šířkou v oblasti ramen, zajišťující dobré rozložení váhy na celá záda. Systém zádového panelu v prostoru zad určil modelu Rook specifický obloukový tvar a nemá tak tedy ten klasický válcový, primárně bych ho tedy nevolil na činnosti podobné "stěhování se" z domu na koleje a zpět. Batoh doporučuji všem, kteří provozují aktivní turistiku nebo vícedenní přechody, chtějí mít pohodlí na zádech a zároveň nechtějí vydávat mnoho peněz za špičkové modely, které v základu a podstatě poskytují stejnou službu. Hlavní užití tedy nalezne u aktivních turistů, občasných trekařů, kteří mají své specifické a jasné potřeby, na které bylo při vývoji myšleno a myslím, že většinu očekávaní těchto uživatelů Rook 50 naplní.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Vít Balcar

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

6 599  (15 %) od 5 609 

Porovnat

3 099  (66.47 %) 1 039 

Porovnat

3 570  (20.2 %) 2 849 

Porovnat

3 199  (48.77 %) 1 639 

Porovnat

Dámský turistický batoh Osprey Aura Ag 65

7 899  (11.77 %) od 6 969 

Porovnat

3 490  (28.97 %) od 2 479 

Porovnat