Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Boty AKU Rock DFS GTX

Čím boty AKU Rock DFS GTX vynikají? Přečtěte si kompletní recenzi bot a zjistěte zda jsou to pro vás ty pravé.

       

  Obsah

Aku Rock DFS Gtx je perfektně padnoucí nástupová bota s unikátním dvojitým šněrováním tkaniček, se kterou strávíte bez problémů celý den na ferratách. Nejnovější model AKU Rock DFS je inspirován původní verzí z roku 2010 (a inovovanou verzí z roku 2013). Koncept odolné horské boty zůstal, moderní technologie ho však posunuly zase o kousek dál.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Martin Slezáček

Jeho horské zážitky nastartoval Hoher Dachstein v patnácti letech. Pak už se to vezlo… Großglockner, Matterhorn, Mont Blanc a další. Respekt k přírodě se snaží šířit i v rámci svého povolání, pozice ředitele základní a střední školy k tomu vyloženě vybízí. To, jak měnit svět k lepšímu, totiž musíme učit už ty nejmladší z nás.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Aku Rock DFS GTX

Výrobce:

Aku

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost: 760 g
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: Vibram
Svrchní část: Kůže / Microfiber
Membrána bot: Gore-Tex

 

  • nástupové turistické boty
  • unikátní dvojí šněrování Dual Fit Systém
  • masivní okop po celém obvodu boty
  • tkanina AIR 8000 - 11x prodyšnější než běžně používané materiály
  • membrána Gore-tex
  • výborný záběr v jakémkoliv terénu

Specifikace

  • Svršek: 1,6 mm kůže, mikrovlákno v kombinaci s tkaninou AIR 8000
  • Stélka: Ortholite Hybrid
  • Mezipodešev: EVA s dvojí hustotou
  • Zavazování: systém DFS (Dual Fit System)
  • Došlap: Systém Elica
  • Podešev: VIBRAM Approcciosa Megagrip
  • Váha ½ páru: 380 g
  • Střih: Performance Fit

 

Podešev

Boty AKU Rock DFS Gtx jsou vybaveny podrážkou Vibram. Bota neklouže a vzor podrážky je vysoký, relativně agresivní. Na přední části boty je tzv. climbing zone, která umožňuje přesné umístění špičky boty při lezení a postavení se i na malé vstupy.

Podrážka je tvořena ze dvou barev - u pánských bot se jedná o oranžovou a černou. Černé části nekloužou. Příjemně mě ale překvapilo, že i barevná část podrážky perfektně držela a neztrácela nic na svých vlastnostech. 

 

Podešev v terénu

Příjemný došlap a tlumení zajišťuje EVA pěna. O stabilitu a pevnost chodidla se stará systém Elica, což je patentovaný systém značky Aku. Systém je při chůzi velmi komfortní. Přestože mám široké chodila byla mi bota pohodlná a nikde mě nic netlačilo. Dobrý záběr v terénu zajistí podešev Vibram MEGAGRIP COMPOUND, který má navíc samočistící vzorek. V přední části boty AKU Rock DFS Gtx se nachází již výše zmíněna climbing zone.

Video: systém Elica - patentovaný systém značky Aku

 

Dvojité šněrování

Hlavní předností bot AKU Rock DFS Gtx je systém DFS (Dual Fit Systém). Jedná se o systém dvojího utahování tkaniček. 

Vrchní tkanice je klasickou tkaničkou pro komfortní chůzi. V momentě, kdy vás čeká těžší terén, těžší pasáž na feratě nebo lezení, je vhodné stáhnout druhou tkanici od špičky s rychlozdrhovadlem. Tato tkanice je propojena systémem popruhů, které obepínají celou nohu. Díky tomu se bota perfektně stáhne a zpevní chodidlo. Pomocí rychlozdrhovadla upravíte dotažení přední části tak, že máte podobný pocit jako v lezečkách. Nezávislým stahování tkaniček docílíte nastavení přesně na míru vašim aktuálním potřebám.

 

Ochrana nohy

Pro zvýšenou odolnost boty a ochranu chodidla jsou boty AKU Rock DFS Gtx vybaveny vysokým okopem po celém obvodu. V oblasti špičky je navíc okop rozšířen. U tohoto modelu je vylepšen také „toe box”, který nyní poskytuje více prostoru pro prsty, což oceníte hlavně při sestupech.

 

Hodnocení: 100 %

  • precizní šněrování
  • prostor pro chodilo
  • citlivost ve špičce
  • vysoká odolnost boty
  • ochrana chodidla
  • toe box 
  • climbing zone

-

  • žádné nedostatky

 

Závěrečné hodnocení

Boty AKU Rock DFS Gtx hodnotím pozitivně. Výhodou je dvojité a propracované šněrování. I přesto, že mám široké chodidlo, neměl jsem v botě žádný problém, nic mě netlačilo. Pozitivně hodnotím taky „toe box“, který prošel úpravou a dopřává dostatek prostoru pro prsty na nohou. Na podrážku boty se můžete spolehnout, protože neklouže. Při lezení jistě oceníte „climbing zone“. 

Užitečné odkazy

 

Autor: Martin Slezáček

Zdroje: svetoutdooru.cz

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 690  (4.29 %) 4 489 

Porovnat

4 199  (15 %) 3 569 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

1 999  (30.52 %) od 1 389 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Alverstone 2

2 899  (17.94 %) 2 379 

Porovnat

4 399  (48.87 %) od 2 249 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Mid Gtx

4 399  (30.69 %) od 3 049 

Porovnat