Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Fenix HM61R Amber V2.0

Legendární značka čelovek Fenix a jejich model HM61R Amber V2.0? Jak dopadne při testování?

 

Obsah

 

Úvod

Jelikož je léto za námi a dny se začínají krátit, je na čase se porozhlédnout po čelovce na podzimní a zimní výlety. Dostala se mi do ruky čelovka od známé značky Fenix, model HM61R Amber V2.0. Jedná se o novou generaci čelovky HM61R Amber. Jak plyne z názvu, měla by být vylepšenou verzí první čelovky. Jelikož jsem zároveň hrdou majitelkou předchozí verze, v recenzi se zaměřím i na základní rozdíly mezi nimi.

 

Charakteristika


Značka:
Fenix
Model: HM61R Amber V2.0
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 157 g
Uživatel: Pokročilý / Expert
Doba svícení: 400 hod
Světelný výkon: 1600 lm
Dosvit: 162 m

 

  • všechny parametry jsou změřeny v souladu s normou ANI/NEMA FL1-2009
  • prémiová výkonná LED Luminus SST-40
  • neutrální odstín světla (4500 K) a životnost 50 000 hodin 
  • pět režimů bílého světla
  • tři režimy červeného světla
  • digitální konstantní regulace výkonu 
  • komfortní popruh s reflexními prvky
  • nárazuvzdorná pádům z výšky 2 metrů

 

Obsah balení

Spolu s čelovkou jsem si nechala zároveň poslat i elegantní a praktický obal. Konečně nemusím mít čelovku a nabíjecí kabel po různých kapsách a v nejméně vhodných situacích vše hledat. Určitě tuhle drobnou investici doporučuji.

Nová čelovka je nepatrně větší a těžší než předchozí model, ale zároveň je výkonnější. Součástí je hlavní, ale i středový popruh, který se na rozdíl od předchozí verze jednoduše sundává. Osobně středový popruh nenosím. Oba popruhy mají reflexní prvky a také mají z vnitřní strany „silikonový proužek“, aby čelovka držela na hlavě při pohybu. Mám „drobnější“ hlavu a čelovka perfektně drží i při běhání. Je velmi jednoduchá na ovládání, má pouze jedno hlavní tlačítko.

 

Tlačítkem ji zapneme/vypneme, přepínáme mezi jednotlivými režimy svícení a volíme si také mezi bílým nebo červeným světlem. Stejným tlačítkem také zjistíme stav akumulátoru (indikace stavu akumulátoru) a můžeme jím čelovku i uzamknout. Ovládání je velmi intuitivní a jednoduché.

Pod gumovou krytkou tlačítka najdeme diodu pro indikaci stavu baterie, díky které víme, jak máme na výletě spěchat. Pro zjištění stavu baterie hlavní tlačítko krátce stiskneme, když je čelovka vypnuta. Pokud nám svítí dioda konstantně zelenou barvou, znamená to, že baterie je nabitá na 100 %-85 %. Zelené blikání signalizuje nabití 85 %-50 %, konstantní červená 50 %-25 % a červené blikání nám ukazuje, že musíme přidat, tedy méně než 25 % nabití našeho akumulátoru. Indikace stavu baterie funguje pouze s akumulátorem typu 18650.

 

Režimy svícení

Čelovka disponuje 8 režimy svícení. Má 5 bílých a 3 červené režimy. Nejsilnější svícení je 1 600 lumenů, na které by měla čelovka vydržet svítit až dvě hodiny. Nejčastěji používám 50–150 lumenů, díky kterým vidím dokonale na cestu. Pokud si chci na něco opravdu posvítit, použiju 400 lumenů.

Předpokládám, že stejně jako na předchozí verzi, nejvyšší svítivost ocením hlavně v zimě při sjezdech na skialpech.

Červené světlo používám o dost méně než světlo bílé. Jeho výhodou je, že nepřitahuje hmyz. Další výhodou červeného světla je, že po jeho vypnutí se v noci naše oči nemusí tolik adaptovat na tmu, jako po použití světla bílého. Dále ho můžeme například použít při čtení v mapě, je pro naše oči méně ostré.

 

Bílé světlo se zapíná podržením tlačítka. Čelovka se zapne v posledním používaném režimu s výjimkou nejvyššího stupně svícení. V tomto případě se zapne v režimu o stupeň nižším. Červené světlo zapneme dvojklikem a opět se nám zapne v předchozím světelném režimu.

 

Bílé režimy

  • 5 lumenů – výdrž 300 hodin

  • 50 lumenů – výdrž 35 hodin

  • 150 lumenů – výdrž 12 hodin

  • 400 lumenů – výdrž 4 hodin

  • 1600 lumenů – výdrž až 2 hodiny

 

Červené režimy

  • 1 lumen – výdrž 400 hodin

  • 10 lumenů – výdrž 40 hodin

  • Blikání 10 lumenů – výdrž 80 hodin

 

Napájení čelovky

Testovaná čelovka je napájená jedním Li–ion akumulátorem typu 18650 o kapacitě 3 400 mAh. Akumulátor je oproti předchozí verzi vybaven novějším USB–C konektorem, který známe nejen z mobilních telefonů. Co se mi velice líbilo i na předchozím modelu, je nabíjecí magnetický konektor, který je umístěn přímo na čelovce. Pro nabíjení tak nemusíme akumulátor vyndávat, ani řešit utěsnění konektoru gumovou krytkou. Nouzově můžeme také použít dvě jednorázové CR123A baterie. Osobně jsem však na Fenix čelovkách ještě nikdy jednorázové baterie nepoužila.

Před každým výletem si čelovku zkontroluji, popřípadě dobiji. Na delší výlety s sebou balím i dvě čelovky Fenix.

 

Další vychytávky a postřehy z testování

Samozřejmostí u obou čelovek je voděodolnost a prachotěsnost dle standartu IP68. Obě by měly vydržet ponor do hloubky nejméně 2 metrů. Čelovky jsou vyrobeny ze slitiny hliníku, takže jsou hodně odolné. Obě mají magnetickou koncovku, díky které je jednoduše uchytíte na cokoliv železného. Praktický je určitě i zámek zapnutí čelovky. Ten využívám často, hlavně když jdu na vícedenní přechody hor. Nemusím se bát, že se mi čelovka sama v plném batohu omylem zapne a vybije. Zámek zapneme i vypneme podržením hlavního tlačítka na tři vteřiny. Po zablikání je čelovka uzamčena nebo naopak odemčena. Čelovku lze jednoduše vyjmout z klipu na popruhu a můžeme ji tak používat jako ruční svítilnu nebo připnout například na batoh. Oproti předchozí generaci je sundání mnohem jednodušší a praktičtější, protože uchycení je nově řešeno kovovou sponou, která se pouze zasouvá do plastového klipu na popruhu. Čelovka HM61R Amber nemá kovovou sponu, a aby se neuvolnila z klipu, zajišťuje se „gumovým páskem“. Nové řešení je mnohem pohodlnější a praktičtější.

 

Na jaké aktivity bych čelovku doporučila?

Čelovku určitě uvítají jak nadšení turisté, tak i běžci hledající velmi výkonnou čelovku. Nutno však podotknout, že na běh si většina lidí nejspíš vystačí i s menšími a lehčími čelovkami, např. Fenix HM51R Ruby V2.0, kterou jsem testovala již dříve zde. Čelovka Fenix HM61R Amber V2.0 skvěle drží na hlavě, nepřekáží a téměř o ní ani nevíte. V zimě ji určitě vezmu i na skialpy. S předchozí generací jsem byla spokojená, svítila opravdu skvěle a ve sjezdu jsem musela jezdit vždy první, protože ostatní neviděli přes svůj vržený stín na cestu... Nová verze však přináší ve stejném balení ještě vyšší výkon a praktické vychytávky, takže se rozhodně jedná o výrazný krok vpřed. Za mě je volba této čelovky „zlatou střední cestou“ jak na turistiku, na běh v náročnějším terénu, tak i a na skialpy.

 

Kde probíhalo testování? 

Testování probíhalo převážně v Jeseníkách a v Rychlebských horách na „jednonočních“ pěších výletech. Testování proběhlo za deště, temné mlhy i úplňku.

 

Hodnocení: 100 %

+

  • magnetická koncovka
  • magnetický konektor
  • USB-C konektor (starší model nemá)
  • dosvit (první generace svítí o poznání méně)

-

  • žádné jsem nenašla

 

Srovnání dvou generací čelovek

 

 

 

HM61R V2.0

 

HM61R Amber

Výkon 

1 600 lm

1 200 lm

Dosvit

162 m

145 m

Max výdrž

400 h

400 h

Hmotnost

157 g

149 g

Barva světla

Neutrální bílá (4000 - 5000 K)

Neutrální bílá (4000 - 5000 K)

Červené světlo

2 režimy + 1 blikání

2 režimy + 1 blikání

Napájení

1 ks Li-ion akumulátor 18 650 

1 ks Li-ion akumulátor 18 650  

Kapacita

3 400 mAh

3 500 mAh

Konektor na akumulátoru

USB-C

micro-USB

 

Závěrečné shrnutí

Čelovka Fenix HM61R Amber V2.0 stojí rozhodně za doporučení!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

1 830  (37.21 %) 1 149 

Porovnat

179  (11.17 %) 159 

Porovnat

420  (21.67 %) 329 

Porovnat

240  (25.42 %) 179 

Porovnat

2 119  (24.54 %) 1 599 

Porovnat

1 330  (36.92 %) od 839 

Porovnat