Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Čelovka Ledlenser SEO 5

Jak dopadla v našem testu čelovka Led Lenser SEO 5, která se pravidelně umísťuje na předních místech v hodnocení renomovaných outdoorových periodik? Pojďme se na to společně podívat.


Obsah

V roce 1994 se Nelson Mandela stal prvním černošským prezidentem, v USA byla odvysílána první epizoda dnes už kultovního seriálu Přátelé a v Německu byla v témže roce založena bratry Opolkovými firma Ledlenser, respektive Zweibrüder Optoelectronics. Zakládající bratři měli minimální kapitál, poznámkový blok, starý počítač a sen o tom, jak změní svět svítilen. Dnes má firma více než 1000 zaměstnanců, vlastní více než 200 patentů (mimo jiné i na technologii "Advanced Focus System", kterou využívá i námi testovaná čelovka) a uspokojí svým portfoliem výrobků snad všechny zájemce o kvalitní svítilnu, ať jde o profesionální či čistě amatérské použití.

Charakteristika

 

Název:

 

SEO 5

Výrobce: Ledlenser
Hmotnost: 105 g
Počet baterií: 3
Typ baterie: AAA
Doba svícení: 25 hod
Světelný výkon: 180 lm
Dosvit: 120 m
Stupeň krytí před vnikem vody: IPx6 - chráněno proti vlnobití
Červené světlo: Ano
Režim blikání: Ano
Materiál svítilny: Plast

 

  • nastavitelné režimy svícení (maximální svit, stmívání, blikání, červený svit, červené blikání)
  • Advanced Focus System –  patentovaný systém umožňující zaměření širokého světelného kruhu světla do ostrého svazku pomocí čočky
  • vyměnitelný a pratelný textilní pásek
  • výklopná hlava
  • neoslňující červené LED světlo s funkcí blikání
  • praktická karabina na čelovce
  • pojistka proti nechtěnému zapnutí
  • vysoká úroveň pohodlí
  • nízká hmotnost
  • odolnost proti vodě (IPX6)
  • prodloužená "záruka 7 let"
  • samolepka 100% ORIGINÁL

První dojem

Čelovka Ledlenser SEO 5 je k dispozici ve dvou barevných variantách, bílo-červená a bílo-černá. Zabalená je v pěkné papírové krabičce, která obsahuje ještě baterie (napájení je zajištěno třemi bateriemi AAA) a návod v několika světových jazycích, češtinu nevyjímaje. Návod doporučuji prostudovat, aby vám žádná z funkcí nezůstala utajena. Na zadní straně krabičky se nachází kód, pomocí kterého svého krasavce zaregistrujete a získáte tak 7 letou záruku.

Kvalita zpracování

Čelovka je na první pohled dílensky zpracovaná bezvadně. Vše skvěle lícuje, zbytečně se nehýbe, kloub vyklápění je dostatečně pevný a nebudí podezření, že by se měl v dohledné době nějak výrazněji ochodit a uvolnit. Vše odpovídá tomu, že máte v ruce výrobek od renomovaného výrobce. Zoomovací kolečko čočky jde opravdu zpočátku dost ztuha a dá práci ho rozhýbat. Očekávám však, že s postupem času se mechanismus lehce ochodí a používání bude bezproblémové. Na vrchní straně se nachází jedno tlačítko, které zajišťuje veškeré ovládání. Působí bytelně, je i dostatečně velké a lehce vystouplé, takže není problém ho nahmatat. Po odklopení krytu baterie, které dá trošku práci, jelikož musíte nejdříve dát na stranu čelenku, uvidíte těsnění, které vypadá poměrně důvěryhodně a odolnosti vůči vodě s certifikací IPX6 se dá věřit.

Bez čelenky to nejde

Mé obavy směřovaly k barvě čelenky, očekával jsem ji v nepraktické zá­řivě bílé barvě a byl jsem potěšen. V nejnovější verzi ji výrobce nahradil šedou, kterou považuji za mnohem vhodnější. Páska je kvalitní, dostatečně pevná a široká, takže bude čelovku jistě držet bez problému na hlavě. Navíc se dá v případě nutnosti sundat a vyměnit či vyprat. Výrobce nabízí i čelenky náhradní, takže ji můžete zaměnit kupříkladu za reflexní verzi. Součástí je také praktická karabinka, pomocí které je možné čelovku kamkoliv zavěsit a osvětlit takto třeba stan. 

Výdrž a dosvit

Když jsem čelovku poprvé zapnul, již jsem znal nejdůležitější technické parametry, přesto jsem se neubránil překvapení. Ona svítí opravdu hodně. A hodně daleko. V řeči čísel je to 180 lumenů a 120 metrů. 180 lumenů dokáže vydávat po dobu cca sedmi hodin, při ztlumení se dostaneme na 25 hodin. Pokoušel jsem se tyto parametry orientačně změřit a je jasné, že čelovková "dieselgate" se zde nekoná.

Funkce - svícení

Z funkcí máte k dispozici svit na maximální intenzitu, menší intenzitu, blikání, červený svit a červené blikání. Červené světlo se může hodit nejen k ochraně svého zdraví před srážkou s dopravním prostředkem, ale můžete ho využít např. ve skupině lidí, kdy chcete druhým vidět do obličeje a přitom je neoslňovat. Druhá červená dioda signalizuje problikáváním krátící se život baterií. Příjemnou funkcí je plynulá regulace intenzity svitu, kdy si sami přesně můžete intenzitu podržením tlačítka zvolit, a ta se následně uloží jako druhá volba.

Funkce - ZOOM

Kapitola sama pro sebe je pak patentovaný zoomovací systém. Otočením kolečka si vyberete, zda chcete svítit spíše širším kuželem na kratší vzdálenost či užším daleko. Zde se bohužel nevyhnu několika výhradám. Jak už bylo zmiňováno výše, chod kolečka jde opravdu ztuha a nějakou výraznější protiskluzovou strukturu postrádá. Ovládání zoomu v rukavicích se tak někdy stává nadlidským úkolem, což je v zimě při teplotách pod bodem mrazu obzvláště nepříjemné. Při volbě nejširšího kuželu pak vidíte kolem vámi osvícených míst zvláštní tenký proužek světla, jakési halo. Vnímání tohoto efektu je hodně subjektivní, někomu vůbec nevadí, mě mírně rozčiloval a trvalo mi, než jsem si na to zvykl.

Další vychytávky

Ve výčtu funkcí bych pak nerad opomněl zámek proti nechtěnému zapnutí, už se vám tak nestane, že by se vám baterie vybily během dne v nacpaném batohu při nechtěném zapnutí. Pozitivně hodnotím způsob vyklápění reflektoru, kterým SEO 5 disponuje. Nevyklápí se totiž jako u konkurence celý přístroj i s bateriemi, takže na kloubu nevisí tak vysoká hmotnost. Reflektor se tak nehne ani při běhání či skákání. Tím se dostávám k hmotnosti, která je trochu vyšších, ale stále přijatelných, 105 g. Na běh bych sice doporučil více model ze série NEO, avšak i se SEO 5 lze běžet.

Video - Technologie Ledlenser

Hodnocení: 90 %

+

  • skvělý výkon
  • široká paleta funkcí
  • vyměnitelná čelenka s karabinou
  • kvalitní zpracování
  • 7 letá záruka

  • obtížněji ovladatelné kolečko zoomu
  • proužek na okraji nejširšího světelného kužele

Závěr

Verdikt zní takto – čelovka Ledlenser SEO 5 není úplně bezchybná, nicméně je to výborná čelovka, jejíž koupí rozhodně nešlápnete vedle. Svou hlavní funkci - svítit, zvládá na jedničku dvakrát podtrženou, plus přidává nadčasový vzhled, kvalitní materiály, zpracování na úrovni a vedlejší funkce, které vám zaručeně vykouzlí úsměv na rtech.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Jan Ullrich

Zdroje: ledlenser.com

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.