Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Čelovka Petzl Actik Core

Jakou čelovku si vybrat z nepřeberného množství značkových čelovek Petzl vám poradíme v následující recenzi.

%C4%8C6.JPG


Obsah

 

 

Vybrala jsem z 4camping nabídky čelovek právě model Petzl Actik Core. Lákaly mě sice u jiného typu barevné módy, ale nakonec jsem potlačila dětinské přání moci svítit mnoha barvami, zvítězil rozum (vždyť barevné svícení na nic reálně nepotřebuji). Jak si vybrat tu svou čelovku od Petzlu se můžete dočíst i ve článku ZDE.


Charakteristika

  • vysoký výkon, dlouhá výdrž
  • dva tvary kužele světla (široký a zaostřený) kombinované ve 3 režimech svícení
  • červené světlo pro diskrétní osvětlení ve tmě
  • červené blikání pro signalizaci
  • reflexní prvky na hlavovém pásku zvyšují bezpečnost uživatele
  • akumulátor Core, který se dobíjí přes standardní USB port
  • kompatibilní s klasickými bateriemi AAA/LR03 bez potřeby dalšího adaptéru
  • integrovaná píšťalka na hlavovém pásku

Na co?

Svou první pořádnou čelovku po mnoha obyčejných kouscích za pár korun, kdy baterie byly pomalu dražší než ona sama, jsem si vybírala s cílem moci v zimě běžkovat, i když se výlet protáhne do tmy, v létě běhat v době příjemnějšího chládku, dále pro možnost posvítit si na víkendových i delších vandrech a abych mohla v případě potřeby totálního klidu od všeho civilizovaného vyrazit do temného lesa a procházet se tam až do rána bez obavy, že si někde zvrtnu kotník či vypíchnu oko přehlídnutou větví.

%C4%8C2.JPG

Bližší info k čelovce                                        

Čelovka Petzl Actik Core se svítivostí 350 lm dosvítí až 95 m daleko. Maximální doba svícení činí 40 hodin, voděodolná je dle IPX4. Hmotnost 82 g je nižší než dva průměrně vážící rohlíky. Disponuje třemi bílými módy různé intenzity a dvěma červenými (svícení + blikání). Projděme si je spolu hezky postupně.

%C4%8C3.jpg    

  • Nejslabší bílý mód jsem zatím využila zřídkakdy při potřebě osvětlit okolí jen minimálně. Neoslňuje druhé ani při bezprostředním svícení. Vhodné na rozlišení např. holá zem x kámen při cestě ze stanu na WC a zpět.
  • Střední mód je ideální poměr mezi výkonem a spotřebou energie. Zcela dostačující pro běžné aktivity -  běh, běžkování aj. Nejvyužívanější zlatá střední cesta.
  • Nejsilnější, nejjasnější bílý mód jsem zapnula zatím jen při kurzu outdoorové první pomoci, kdy jsme v noci hledali pohřešované osoby. V průběhu svícení jsem zjistila, že pokud se akumulátor vybíjí, začne čelovka pár vteřin poblikávat (bílým blikajícím módem čelovka jinak řízeně nedisponuje). Snížila jsem intenzitu na střední stupeň a blikání ustalo.
  • Co se týká módů červených, zatím našly využití opět jen při kurzu první pomoci, kdy jsem se červeným blikáním snažila přivolat pomoc ostatních účastníků kurzu. Uplatnění lze najít též při nutnosti osvětlení na silnici za tmy, ať už při běhu (sportovci) nebo při návratu z večírku (též klidně i sportovci), jako náhradní zdroj červeného světla na kole, koloběžce aj.

Akumulátor se dobíjí cca 4 hodiny.

Výběr pohonu

Chtěla jsem mít možnost volit mezi velmi praktickým nabíjecím akumulátorem, který lehce dobiju v zásuvce, v případě delšího pobytu mimo zdroje elektřiny pak z powerbanky. Pokud i její energie dojde, je cenná možnost vyměnit akumulátor za všude běžně dostupné mini tužkové baterie bez nutnosti nosit nějaký nástavec, redukci, cokoliv dalšího navíc (gramařům zdar).

Zatím jsem měla všude možnost fungovat na akumulátor, ale myslím, že s bateriemi nebude znát rozdíl. Nosím je stále nachystané v jednom balíčku (čelovka + 3 baterie).

%C4%8Cel1.jpg

Další šikovné detaily

Záchranná SOS píšťalka také naštěstí ještě nenašla své využití v praxi, ale zdá se být celkem obstojně hlasitá. Připomněla mi tonoucí Rose z filmu Titanik. :) Reflexní prvky na pásku se hodí při jejím hledání, pokud ovšem máte kolegu, jež vám posvítí na pátrací akci. :)

Video - představení čelovky Petzl Actic Core

Hodnocení: 95 %

+

  • dvě možnosti napájení: 1. akumulátor Core nebo 2. tři minitužkové AAA baterie

  • akumulátor se nabíjí USB kabelem, odpadá nutnost nosit další typ kabelu

  • baterie levné (cca 6 Kč za kus), všude dostupné

  • 3 bílé světelné stálesvítící módy různé intenzity, 2 červené -  svítí + bliká

  • při vybití nejsilnější bílý mód (možná i jiné) bliká – „prosím, brzy mě dobij“

  • čelovka si po vypnutí pamatuje poslední mód

  • čelovka díky popruhu na hlavě dobře drží, netlačí, délka popruhu je nastavitelná

  • SOS píšťalka v nouzi

-

  • vyšší cena

Závěrem

Hodnotím, že rozhodně volby modelu čelové svítilny Petzl Actik Core nelituji a vybrala bych ji i pokud bych kupovala znovu.

%C4%8C5.JPG

Zdroje: archiv autorky

I další články o čelovkách stojí za přečtení:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.