Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus

Parťák na hory, který padne tak akorát do ruky? To je cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus.

       

  Obsah

Cepín Climbing Technology Alpin Tour plus se vyrábí ve třech velikostech - 50 cm, 60 cm a 70 cm. Při našem výletu na Marmoládu a Grossglockner jsem zvolil variantu 60 cm. Jsem zvyklý na kratší varianty, a tak jsem byl zvědavý, jak mi bude vyhovovat a jestli poznám rozdíl.

Cepín měla možnost vyzkoušet i přítelkyně právě při výstupu na Marmoládu. Role jsme si pak vyměnili na Grossglockneru. Naplnil tento cepín důležitou roli parťáka? Ano! A proč bych si ho s sebou vzal do hor opět? Dočtete se níže.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Alpin Tour Plus

Výrobce: 

Climbing Technology

Délka: 50 cm, 60 cm, 70 cm
Hmotnost: 455 g, 490 g, 555 g

 

  • eloxovaný povrch
  • ergonomický tvar
  • pogumovaná rukojeť
  • hlava cepínu z černé kalené oceli
  • nízká hmotnost

 

Možnosti využití

Cepín Climbing Technology Alpin Tour Plus je primárně určen na středně náročnou horskou turistiku a ledovcovou turistiku. Čemuž by oba zmiňované výstupy odpovídaly. V tomto případě chci mít s sebou cepín, který se dobře drží, je lehký, může posloužit i při strmějších výstupech na zapření, ale také při záchraně z trhliny. Topůrko je typu "T", což je u cepínů v této cenové kategorii výjimka - díky tomu můžete udělat z cepínu kotvu např. pro záchranu z trhliny.

Zároveň se na cepín potřebuji spolehnout při případném pádu, kdy právě cepín mi může zachránit život.

   

 

Lezení pro začátečníky

Co si pořídit, když se chcete pustit do lezení?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Vzhled

Nesmím zapomenout na to, že cepín musí i dobře vypadat. Což si myslím, že kombinace oranžového topůrka s černým pogumováním společně s černým ocelovou hlavou splňuje.

 

 

Už je to více než 30 let, co v italském městě Cisano Bergamasco (severní Itálie) začal Carlo Paglioli, "otec zakladatel", vyrábět lezecký materiál. Tehdy ještě jako dodavatel pro velké světové značky. Jenže na přelomu tisíciletí podlehla většina firem vábení levné čínské výroby.

Carlo Paglioli byl najednou bez práce. Mohl svou továrnu zavřít, dělníky propustit a výrobu ukončit. Ale neudělal to. Místo toho založil vlastní značku - Climbing Technology. A se svými vývojáři se pustil do práce na prvním revolučním projektu. 

V této továrně se dosud vyrábějí produkty pro většinu světových značek.

 

Topůrko

Díky mírně tvarovanému topůrku a ergonomicky tvarované pogumované rukojeti se cepín dobře drží. Zároveň tohle tvarování zvyšuje pevnost cepínu, a tak nám může posloužit i přibudování stanoviště ve strmých svazích či při ledovcové záchraně. Za mě je velké plus právě pogumování rukojeti, které většina cepínů v této třídě nemá. Nejen, že zabraňuje vyklouznutí z ruky, ale také funguje jako izolace před mrazem. Oceníme to jak při použití tenkých rukavic, tak v případě silných mrazů, kdy mají rukavice tendenci se přilepit k rukojeti. V tomto případě se to nestane. Rovněž zabraňuje nalepení sněhu na rukojeť v případě, kdy nám cepín slouží jako opora. Na jejím konci je pak osazena kovaným hrotem, který nemá problém se zapíchnout ani do ledu.

 

Hlava

Hlava z černé kalené oceli nejen, že společně s oranžovým topůrkem dobře vypadá, ale i při případném zaseknutí dobře poslouží. Je odolnější a tím pádem je zaručena i její delší životnost při kontaktu se skálou. S agresivnějším tvarováním hlavy se nemusíme bát ani lehčího lezení po skále. Jak hrot, tak hlava jsou opatřeny dírkou na přidělání karabiny či repky.

   

 

Jak vybrat lezecký úvazek

Začínáte s lezením a těžko se orientujete v široké nabídce? V dnešním článku vám poradíme, jak správně vybrat lezecký úvazek.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Náramková smyčka

Součástí cepínu je pak i náramková smyčka Drag Tour, díky které máme jistotu, že nám cepín například v mixovém terénu, kde musíme používat i ruce, nespadne a nezmizí někde dole. Délka smyčky se lehce nastavuje a polstrované poutko nám nezpůsobí nepříjemné škrábance při otírání na rukách.

 

Hodnocení 100 %

+

  • 3 délky
  • nízká hmotnost
  • ergonomicky tvarovaná pogumovaná rukojeť
  • odolná hlava
  • náramková smyčka

-

  • bez nedostatků

 

Závěr

Celková váha cepínu Climbing Technology Alpin Tour Plus 505 gramů na délku 60 cm je podle mě úplně v pohodě. Máme v ruce cepín, na který se můžeme spolehnout jak při ledovcové turistice, tak ve strmějších svazích, kde se potřebujeme o něj zapřít, ale i při lehčím lezení, které nás může po cestě potkat. Stačí se navázat na lano, vzít cepín do ruky a brouzdat ty nádherné ledové pláně. Tak na co ještě čekáš?

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: climbingtechnology.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Horolezecký cepín Singing Rock Wizard

2 200  (5.5 %) 2 079 

Porovnat

3 390  (24.22 %) od 2 569 

Porovnat

Poutko k cepínu Camp Corsa Leash

439  (15.95 %) 369 

Porovnat

2 659  (7.15 %) od 2 469 

Porovnat

Turistický cepín Camp Neve

1 690  (11.89 %) od 1 489 

Porovnat

2 390  (20.96 %) 1 889 

Porovnat

1 799  (10.56 %) od 1 609 

Porovnat