Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Hole Leki Micro Trail Race

Mimořádně lehké, skladné a dokonale padnoucí do ruky - to je stručná charakteristika holí od značky Leki, které testoval Mirek Píštěk.

 


Obsah

Pokud milujete turistiku, tak víte, že tu a tam některé kopečky dají pořádně zabrat. Některé jsou doslova kolmé jako himálajské stěny, kde chvíli přemýšlíte, jestli je lepší se chytat větví, nebo se plazit. Turisticky to zas takový problém není. Uděláte pár kroků, vydýcháte se, pokračujete dál. Takto to opakujete, dokud nejste v cíli. Pokud ale závodně běháte, situace je zcela jiná. Síla a rychlost v takových pasážích může být rozhodující.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Micro Trail Race

Výrobce: Leki
Produktová řada: Micro Trail
Určení:  Pánské/Dámské
Hmotnost (pár): 350 g
Odpružení (Antishock): Ne

Rukojeť:

Korek
Počet segmentů hole: 4
Rozsah délky: 120-130 cm
Prodloužená rukojeť: Ne
Materiál tyčí: Carbon
Průměr tyčí: 1,6/1,4/1,4/1,4 cm
Skládací: Ano

 

  • párové hole
  • materiál:100% Carbon
  • pevná délka hole - velikosti 120, 125 a 130 cm
  • složené ze čtyř částí, ve složeném stavu jen 37 cm
  • rukojeti z přírodního korku
  • pohodlné široké poutko Shark Frame Strap Mesh
  • unikátní hroty Trail Running Tip
  • průměr segmentů 16/14/14/14 mm
  • hmotnost jedné hole je 175 g při délce 120 cm

 

 

Leki - splněný sen

Již nějakou dobu jsem používal turistické hole. Samozřejmě co nejlehčí a nejskladnější. Stačí ale špatný pohyb a hůlku můžete vyhodit, zvláště pokud jsou třeba z hliníku (hlavně v zimě). Přeci jen je materiál poměrně křehký a není super odolný. Dlouhou dobu jsem používal hole jiných značek, ale přesto jsem pokukoval po značce Leki. Jestli mezi holemi, jak lyžařskými, tak běžeckými existuje nějaká legendární značka, tak jsou to právě Leki. Vybral jsem si produktovou řadu Micro Trail, konkrétně model Leki Micro Trail Race.

 

 

Ani gram navíc

Oproti starším modelům mám subjektivně pocit z lepšího dílenského zpracování. Hole jsou čtyřdílné a ve složeném stavu mají pouhých 37 cm. Možná si říkáte, proč řešit délku holí, ale věřte, že pokud závodně běháte, rozhoduje každý centimetr. Jestli jdete na delší trek, nechce se vám tahat dlouhé hole jako pádla. Ta doba je už pryč. Dnes je tendence vše minimalizovat a zmenšovat. Vzhledem k tomu, že materiál je z karbonu, celý pár váží pouhých 350 g. Jestli každý centimetr považuji za rozhodující, tak každý gram dokážete pocítit. Běžet s holemi, co váží buď 350 g, nebo co váží 600 g, je pořádný rozdíl. To stejné platí v případě nějaké náročnější turistiky nebo tzv. turistiky "nalehko".

 

Perfektní úchop

Také úchop holí je propracovanější a ještě lepší a pohodlnější než u jiných modelů nebo značek, co jsem měl. Nestalo se mi ani jednou, během stovky proběhaných a prochozených kilometrů, že bych měl puchýře nebo nějaké odřeniny. V Leki si nechali patentovat systém uchycení poutek a samotných holí, který je opravdu pohodlný a příjemný. Díky tomuto systému Trigger Shar 2.0 mi hole vždy držely v ruce, i když jsem byl zpocený nebo jsem měl vlhkou ruku a neklouzaly. Korkové madlo navíc příjemně padne do jakékoliv ruky.

 

Unikátní hroty

Konec holí je vybaven inovovaným hrotovým systémem, Trail Running Tip, díky kterému hole zajistí bezpečný záběr téměř na každém povrchu. Problém je samozřejmě s ledem a mokrým kamením. Zde ale pomůžou maximálně tak mačky.

 

Skládání a fixace délky

Asi nejdůležitější věcí, kterou v případě holí tohoto typu řeším, je systém skládání. Každý výrobce má v případě několikadílných holí tento systém řešen jinak. Některý prostřednictvím ručního dotahování nebo vyskakovacích cvočků. V předešlých modelech byl u těchto holí problém v tom, že hole vlivem vlhka, vody a sněhu v tomto místě, tedy v místě cvoků, který při vytažení hole fixuje délku, zamrzaly a nešly uvolnit. Nebo se naopak stávalo, že cvoček nechtěl vyskočit jednoduše proto, že jej opotřebovaný materiál nechtěl "pustit". Řešením bylo nožem protlačit kus kovu na této holi tak, aby se mohla část, která fixuje délku, o něco zachytit. Nicméně řezat do holí za téměř 4 000 korun vážně nechcete.

Tento model ale obměnil materiál a závit lehce (za mě pravděpodobně zevnitř hole) vylepšil. Za celou dobu jsem tak neměl problém s vytáhnutím některé části hole a jejím zafixováním. Vyžaduje to možná pro nováčky cvik, ale je to otázka pár vteřin.

Hole jsou navíc vybaveny tlačítkem Push Button, díky kterému je bleskově složíte na délku 37 cm.

 

Video - Představení holí Leki

 

Hodnocení 90 %

+

  • nízká váha
  • skladnost
  • systém uchycení rukou
  • koncové hroty holí, díky kterým jsou stabilnější
  • renomovaná značka

-

  • vysoká cena, materiál, který v mrazu může lehce prasknout
  • nebezpečí zatuhnutí a dysfunkčnosti trojdílného systému holí

 

Závěr

Za dobu, co hole používám, jsem nenarazil na jediný problém, který by mi vadil. Jsou lehké, malé a skladné, což je přesně to, co při závodu (běh) potřebuji. Během horské turistiky zase chci mít v ruce jistou oporu, která mě ani po desítkách kilometrů nebude svou ergonomií či zpracováním rozčilovat. Leki Micro Trail Race jsou přesně takovými holemi. Pravděpodobně váha a skladnost jsou největší benefity. Pravdou je, že cílovou skupinou těchto holí nebude asi babička, která má ráda Nordic Walking. Za mě hodnotím tento výrobek pozitivně. Bude pravděpodobně určen někomu, kdo s podobným typem holí má již nějakou zkušenost a chce investovat peníze do turisticko-běžeckého parťáka.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: Unsplash, 4camping.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

1 599  (25.02 %) 1 199 

Porovnat

1 890  (24.92 %) 1 419 

Porovnat

2 899  (10.69 %) 2 589 

Porovnat

3 139  (21.03 %) 2 479 

Porovnat

2 199  (27.29 %) 1 599 

Porovnat

1 899  (26.33 %) 1 399 

Porovnat

899  (46.72 %) 479 

Porovnat