Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Multitool Leatherman Charge Plus

Je multitool Charge Plus od firmy Leatherman předraženou hračkou, nebo cena odpovídá jeho kvalitě? Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem dalším testu.


Obsah

Leatherman Charge Plus je jedním z nejoblíbenějších multitoolů na trhu. Vyrábí se z prvotřídní nerezové oceli a disponuje 19 nástroji. Součástí balení je také nylonové pouzdro, klip na opasek a sada 10 oboustranných bitů.

Charakteristika

 

Název:

 

Charge Plus

Výrobce: Leatherman
Hmotnost: 235 g
Počet funkcí: 19
Délka při uzavření: 10 cm
Pojistka: Ano
Barva: Černá

 

  • vyroben z nerezové oceli 154CM a prémiové oceli S30V
  • 19 praktických funkcí
  • bezpečností pojistka
  • obsah balení: multitool, pouzdro nylon black medium with 4 pockets, odnímatelná kapesní spona, kroužek na karabinu, sada přídavných bitů: Křížový bit PZ1 a PZ2, imbus 1,5 mm, 2mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, torx 10, 15, 20, 25, plochý bit 1/8 a 3/32, samolepka 100% originál, návod
  • prodloužená záruka 25 let
  • samolepka 100% ORIGINÁL

Kromě základní testované verze je Charge Plus k dispozici také v barevných variantách Black a Camo Forest (maskáčová) a ve speciálním provedení TTI (s titanovou rukojetí a čepelí z prémiové oceli).

První dojem

Když Multitool Leatherman Charge Plus poprvé vezmete do ruky, hned ucítíte, že se nejedná o žádné ořezávátko. Je to kus poctivého železa, který se při otevírání nebojí klást odpor (jak se na nástroj do dílny sluší). Preciznost strojařské práce vás nadchne. Všechno na sebe krásně sedí a doléhá, jak má. Matně černé hliníkové rukojeti mají speciální úpravu, díky které jsou velmi příjemné na omak a dobře se drží.

Nástroje - nákres

  1. kleště s jehlovou špičkou
  2. utahovací kleště
  3. štípací kleště tvrdých drátů
  4. štípací kleště měkkých drátů
  5. krimpovací kleště
  6. odizolovací břit
  7. nůž s rovným ostřím z oceli S30V
  8. nůž se zubatým ostřím z oceli 420HC
  9. pilka
  10. nůžky s pružinou
  11. řezací hák
  12. pravítko na rukojeti (19 cm)
  13. otvírák na plechovky
  14. otvírák na lahve
  15. pilník na dřevo a kov
  16. pilník s diamantovou vrstvou
  17. velký nástavec na bity
  18. malý nástavec na bity
  19. střední plochý šroubovák

Kleště

Základem každého multitoolu jsou kleště. Ty u Charge Plus se obzvláště povedly. Plnohodnotně nahradí klasické kombinačky i kleště s jehlovou špičkou. Možná vás napadlo, co znamená to plus v názvu... Původní provedení Wave a Charge měly pevné čelisti. Nové modely s označením Plus dostaly kleště s vyměnitelnými břity, takže pokud je častým štípáním drátů opotřebujete, není problém je vyměnit.

Nůž

Nože má Charge Plus hned dva. Jeden s hladkým a druhý s vroubkovaným ostřím. Když trochu zaberete, dají se otevřít jednou rukou. Vroubkovaný se hodí na krájení pečiva, měkkého ovoce a zeleniny. Vhodný je také na vláknité materiály, jako je lano či textilie. Díky řezacímu háku na konci ostří si poradí i s kartonem či linem. Čepel s hladkým ostřím využijete na vše ostatní. Škoda jen, že není trošku delší. Při manipulaci s ní dejte pozor, abyste se "neškrábli". Z výroby je ostrá, na můj vkus, až moc.

Pilka a pilníky

Třetí čepelí je pilka určená hlavně na dřevo, zvládne ale bez problémů i měkčí plast. Uříznuté hrany můžete zahladit dvěma pilníky. Hrubším dřevo a kov a jemnějším, s diamantovou vrstvou, i tvrdší materiály - jako třeba sklo či keramika, případně nehty vaší partnerky. ;-)

Nůžky

Nůžky s pružinou jsou umístěné tak, že při stříhání vám nic nepřekáží. Na cestách plnohodnotně nahradí manikúrní nůžky a ač nejsou zrovna velké, bez problémů si dokážou poradit i s látkou, papírem či provázkem.

Šroubováky a nástavce na bity

Mezi často využívané funkce patří šroubováky a nástavce na bity. Skříň z Ikey bych s nimi montovat nechtěl, ale když je potřeba něco dotáhnout a vám se zrovna nechce do dílny, většinou si s Chargem Plus vystačíte.

Sada bitů totiž obsahuje velmi solidní arsenál: křížový bit PZ1 a PZ2, imbus 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, torx 10, 15, 20, 25, plochý bit 1/8 a 3/32. Jako bonus je vedle nástavců na bity ještě samostatný plochý šroubovák, který je díky své masivnosti vhodný i pro páčení.

Otvíráky

Otvíráky otevírají, ale mimo domov by se často šikla ještě vývrtka. Tu bohužel Leatherman do tohoto modelu nezařadil. Škoda. Nezbývá, než se naučit otevírat víno botou.

Ostatní výbava

Abych nezapomněl, na rukojetích najdete ještě 19 cm pravítko (provedené pro americký trh také v inchích). Součástí balení je i praktická kapesní spona a kroužek na karabinu. Dojem z nože trošku sráží nylonové pouzdro, které oproti nástroji působí neadekvátně lacině.

Video - Představení multitoolu Leatherman Charge

Hodnocení: 90 %

+

  • precizní dílenské zpracování
  • 2 čepele
  • vyměnitelné břity kleští
  • záruka 25 let
  • sada bitů v ceně

  • cena
  • vyšší váha
  • opotřebení bitů
  • chybí vývrtka

Závěr

Multitool Leatherman Charge Plus jsem si rychle oblíbil. Používám ho doma, na zahradě i na cestách. V kapse je trošku těžší, než jsem na začátku čekal, ale zvyknete si. Nejčastěji pracuji s rovnou čepelí, kleštěmi, šroubováky, ale i další funkce se při improvizaci mimo dílnu hodí. Pokud uvažujete o nákupu multitoolu a rádi si za kvalitu trošku připlatíte, mohu "vlajkovou loď" Leathermanu jedině doporučit. Vyplatí se to.

Užitečné odkazy

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 090  (28.53 %) 779 

Porovnat

1 829  (15.86 %) 1 539 

Porovnat

4 999  (20.4 %) 3 979 

Porovnat

1 939  (17.02 %) 1 609 

Porovnat

769  (16.91 %) od 639 

Porovnat

Multifunkční nářadí Gerber Suspension

1 939  (17.53 %) 1 599 

Porovnat