Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Ortovox Cross Rider 22

Batoh Cross Rider 22 od značky Ortovox je všestranným společníkem pro freeride a skialpinismus. V dnešním testu jeho vlastnosti prověřil náš kolega Ondřej Šesták.

     

  Obsah

Zaměření 

Batoh CROSS RIDER 22 od německé značky Ortovox je primárně určený na freeride a skitouring. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že tento batoh lze díky svým rozměrům (velikosti 22 litrů) a praktičnosti využít jak na jednodenní výjezd na skialpech, tak na pěší výlet.

 

Parametry

 

Název:

 

Cross Rider 22

Produktová řada:

Rider

Výrobce:

Ortovox

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost:

850 g
Objem: 22 litrů
Materiál: Polyester 600D (PFC FREE)
Spodní vstup: Ne
Přední vstup: Ano
Boční vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

  • hrudní popruh s píšťalkou
  • popruhy na připnutí snowboardu či sněžnic
  • poutka na připevnění cepínu a turistických hůlek
  • světlá podšívka
  • kapsa pro lavinové vybavení 
  • síťka na hlemu
  • přístup do hlavní komory: zepředu
  • A-Skifix
  • D-Skifix
  • kompresní popruh
  • kompatibilní s hydratačními systémy
  • přístup do hlavní komory batohu: přes záda
  • nouzová karta
  • poutka na bezpečnostní vybavení 

 

Celkový vzhled

Z designové stránky se Cross Rider drží spíše zajetých standardů a všedního tvaru. Tvar na první dojem nijak nenadchne, ale ani neurazí. Testoval jsem variantu v modré barvě označované jako barva “just blue”, v překladu “jen modrá”. Právě tento název barevné varianty ideálně vystihuje to, co by se o barevném provedení dalo říci. Avšak je nutné doplnit, že na batohu najdeme také barvu oranžovou, a to na zipu přední kapsy, u níž se nachází logo Ortovox v tmavší modré barvě, než je samotná modrá barva batohu. Díky tomu logo nebije ve své velikosti do očí a design batohu spíše doplňuje.

 

Kapacita

Jak již bylo zmíněno, velikost batohu Cross Rider je 22 litrů, což z něho dělá ideálního společníka na jednodenní výlety. Bez problému pojme náhradní spodní i svrchní vrstvu a termosku s čajem. Díky jeho jednoduchosti však nemůžeme očekávat, že by se do batohu pohodlně vešlo větší množství vybavení. 

 

Zpracování 

Materiál 

Jak jsem již zmínil, design Cross Rideru je spíše všední. Zpracování a použité materiály jsou ale naopak nadstandardní, což je u produktů značky Ortovox zcela běžné a tento batoh rozhodně není výjimkou. 

 

Kapsy 

Batoh Cross Rider 22 obsahuje pouze pár kapes. Hlavní a největší kapsa pojme většinu věcí, které si plánujete na výlet vzít. Do hlavní kapsy se lze dostat rozepnutím zipu u zádového systému, díky čemuž udržíme zádový systém v suchu i při položení batohu do sněhu. Uvnitř hlavní kapsy najdete také místo na hydrovak, které je dle mého standardem a není nijak speciální. Střední kapsa, určena spíše na vybavení (lopata, sonda), je spojena s kapsou hlavní. Díky tomu je možné se do střední kapsy dostat z kapsy hlavní, ale také z vnějšího vstupu, který zajišťuje zip rozepínatelný skoro po celém obvodu batohu. Přední kapsa (ta s oranžovým zipem) není ničím speciální. Sloužila mi spíše na menší věci, které jsem chtěl mít rychle a jednoduše přístupné.

 

Bederní pás 

Jediná věc, která mi u Cross Rideru od první chvíle nevyhovovala, byl právě bederní pás. V porovnání například s modelem Free Rider je bederní pás tvořen polstrováním a popruhem. Polstrování je krátké a díky tomu nedojde k dostatečnému obepnutí kolem pasu. Praktická je ovšem kapsa, která se na bederním pásu nachází.

 

Zádový systém a komfort

Samotná záda batohu jsou jednoduchá - šest měkkých výztuh bez chrániče zad. Právě absence chrániče snižuje váhu na celkových 850g. Díky tomu působí batoh na zádech velice komfortně. Samotný komfort batohu dodává hlavně jeho dobré nastavení. Přizpůsobit batoh postavě lze ramenními popruhy, konkrétně stahovacími řemínky, které jsou nahoře i dole. Celkové nastavení ramenních popruhů je umocněno páskou přes prsa, kterou lze opět přizpůsobit postavě.

 

 

Boční uchycení 

Přezky bočního uchycení bych ocenil spíše kovové a spodní pásku bych uvítal stejnou jako u modelu FREE RIDER. Není to však nic, co by mělo vliv na funkčnost či pohodlí.

 

Závěrečné shrnutí 

Díky doporučené ceně 3290 Kč řadím batoh spíše do nižší třídy Ortovox batohů. I když je u Cross Rideru pár drobností, které jsem vypíchnul, určitě bych batoh volil jako ideální variantu na jednodenní využití a nebojím se ho doporučit i vám, pokud hledáte ideálního parťáka v poměru cena/výkon.

 

Hodnocení 

Celkové bodové hodnocení: 8,5/10

+

• celkové zpracování
• široké použití

-

• bederní pás

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Ondřej Šesták

Zdroje: archiv autora

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.