Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dámské turistické boty Salomon X Ultra 4 Gtx

Boty z řady X Ultra od značky Salomon slibují vysokou stabilitu, přilnavost a odolnost. Zároveň jsou vybaveny membránou Gore-tex, šněrovacím systémem Quicklace nebo podrážkou Contagrip. Jak boty dopadnou při testování v různém počasí i terénech?

 

Obsah

 

Úvod 

Jestli někdy jen tak brouzdáte po outdoorových obchodech či e-shopech, na obuv značky Salomon jste již určitě nejednou narazili, a dost možná vlastníte i nějaký ten pár obuvi doma. Já sama o trekové obuvi od Salomonu často slýchala, ale nikdy je nezkusila na vlastní kůži… tedy až do chvíle, kdy přišla možnost je otestovat! Naopak mám ale zkušenost se širokou řadou značek a typů obuvi do horského terénu, takže mám rozhodně s čím tento kousek porovnávat.

Pokud jste zarytí příznivci nabušených kotníkových pohorek, se kterými vyrážíte pravidelně do hor i do lesa na houby, pak vás tato recenze nejspíš nepřesvědčí o tom, abyste si na svůj příští výlet obuli Salomony… Nicméně pokud jste ze skupiny turistů, kteří v teplejších měsících rádi vymění kožené pohorky za trailovky, tak se uvelebte a čtěte dál. 🙂

 

Charakteristika


Produktová řada:

X ULTRA Gore-tex
Výrobce: Salomon
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 780 g
Membrána bot: Gore-tex
Certifikace: PFC-free

 

  • nezatěžuje klouby
  • membrána Gore-tex
  • podešev Contagrip poskytuje přilnavost
  • technologie SensiFit
  • vložka OrthoLite pro odpružení
  • šněrovací systém Quicklace

 

Představení produktu

Obuvi Salomon X Ultra 4 musím dát za pravdu, že v sobě skutečně spojují vlastnosti trailových bot - jakými jsou nižší hmotnost a jednoduchost - s vlastnostmi turistických bot - jako je odolnost a podrážka s pořádným gripem.

 

Systém Quicklace

Boty disponují šněrovacím systémem Quicklace, který byl pro mě osobně novinkou. Velmi rychle jsem si na něj zvykla, nazutí i vyzutí obuvi je rychlé, jednoduché…až se vám po čase bude při zavazování tkaniček po systému Quicklace stýskat. Ano, tak rychle jsem si na něj přivykla. Nejlepší ze všeho je, že se vám během treku nikde nic neuvolní, nemusíte se tak s plným těžkým batohem ohýbat ke tkaničkám.

Systém Quicklace s sebou přináší ještě jednu vlastnost, a tou je fixovaný jazyk boty, přes který je natažená síťka. Pro mě, jako člověka s vyšším nártem, to byl docela strašák. Většina obuvi, kde máte prostor boty v oblasti nártu omezený mi nesedí. Upřímně, ani u Salomonů tomu nebylo zpočátku jinak. Když jsem boty nazula napoprvé, hned se dostavil ten lehce nepříjemný pocit, že mi bota mé chodidlo a nárt zbytečně svírá. Nebylo to ale do takové míry, aby se to nedalo zvládnout, a tak jsem se další den rozhodla, že si nazuji tenké ponožky a půjdu boty rozchodit. Sama jsem pak byla překvapená, že se to opravdu povedlo. Po pár kilometrech už jsem svíravý pocit neměla, naopak jsem si boty i o kousek utáhla. Stejný scénář následoval další testovací dny.

Po pár týdnech teď mohu zhodnotit, že střih těchto bot mi na můj vyšší nárt nevadí. Boty se přizpůsobily, síťka trochu povolila, a sílu utažení už si reguluji pohodlně skrze Quicklace. Pokud tedy míváte stejný problém a neradi byste při koupi riskovali, pak bych doporučila najít si nejbližší 4camping prodejnu, boty si tam vyzkoušet a požádat pracovníky, jestli se nemůžete pár desítek minut v botách po prodejně procházet. Sami ucítíte, zda vám tento střih sedne, anebo vás bude tlačit.

 

Podrážka a membrána Gore-tex

Velmi mě potěšila podrážka, vzorek má solidní a nabízí příjemnou chůzi třeba i blátem do pořádného kopce.

Boty mají dále membránu Gore-tex, ta má zaručovat vodotěsnost. Osobně nejsem nějaký velký membránový fanoušek. Na zimní jednodenní výšlapy mám vysoké kožené pohorky s membránou - dává mi totiž smysl se co nejvíce před vodou uchránit, protože mít mokré nohy v mrazu není nic příjemného. V jarních, letních a podzimních měsících ale zpravidla sázím na vysoce prodyšné a lehoučké trailovky - nevadí mi, když při nenadálé průtrži mračen boty promoknou, jelikož mám jistotu, že budou za pár desítek minut na sluníčku zase suché. Zejména při delších pochodech se nechci trápit s membránovou obuví, která při promoknutí déle schne. Pak jsou ale případy, kdy vyrážíte na jednodenní túry a už předem víte, že vás čeká déšť, je mokro a bláto - a tam mají přesně takové boty jako jsou Salomon X Ultra 4 své místo! Žádná bota (snad kromě holinek) vám 100% nezaručí, že nepromokne, ale Gore-texová membrána se o to snaží a může hodně pomoci.

Co se mi na této obuvi dále líbí je způsob, jakým je stavěná v namáhaných oblastech. Například z vrchu na špičce je umístěný silný kus gumy, která chrání proti okopání. V bezpečí tak zůstane nejen bota, ale i vaše prsty, kterým nějaké to zakopnutí o kámen neublíží.

 

Průběh testování 

V trekových botech Salomon X Ultra 4 Gore-tex jsem zatím nachodila přes 150 kilometrů nejrůznějším terénem. Testovala jsem je na přelomu zimy a jara, převážně při teplotách okolo 8 stupňů nad nulou. Velmi příjemně mě překvapilo, jak pohodlné byly tyto boty i při teplotách kolem nuly, kdy jsem ani nenasazovala tlusté ponožky. Naopak jsem zvědavá, jak dobře budou odvádět teplo a pot v létě, ale jak už jsem psala výše, osobně jsem zvyklá v létě nosit trochu jiný druh obuvi a obecně obuv vybírat podle toho, do jakého terénu, podnebných podmínek a počasí se chystám. Pokud tedy chcete botu s vyšší prodyšností, vyberte si Salomon X Ultra 4 bez Gore-texové membrány

Boty se předvedly skvěle i při chůzi blátem, do kopce i z kopce. Měla jsem celou dobu jistý krok a nebála se, že se z kopce skutálím. Nejednou mi svršek bot navlhnul (během chůze ve vysoké mokré trávě, listí, mechu, krátkého deště atd.), ale zatím vždy zafungovala Gore-tex membrána, a vlhkost se dovnitř boty nedostala. Nicméně nepočítejte s tím, že vás membrána ochrání před obrovským dlouhotrvajícím lijákem, v takovém případě doporučuji nasadit návleky a utíkat někam do úkrytu, kde nejsilnější déšť přečkáte. 🙂

Líbí se mi jednoduchost obuvi. Jak rychle boty nazujete, tak rychle je i sundáte. Když se vám do boty dostane kamínek, jednoduše povolíte šňůrku na zapínání, botu vyklepete, noha zpátky dovnitř, jedním tahem utáhnout šňůrku a je to! Boty mi i přes prvotní obavy opravdu sedly. Poslední dny v nich chodím prakticky denně a můj nárt vůbec neprotestuje. Vnitřek boty je velmi pohodlný. Výhodou je pro mě i silná ochrana špičky. Při chůzi po horách, lesích a kopcích často o něco zakopnu, při testování bot Salomon tomu nebylo jinak (a na špičce je to i dost znát) - moje prsty ale neutrpěly žádnou újmu a kromě škrábanců na gumě bota skvěle drží.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • skvělá trakce podrážky
  • kvalitní membrána
  • ochrana špičky
  • pěkný vzhled

-

 

Závěrečné shrnutí

Dámské trekové boty Salomon X Ultra 4 s Gore-texovou membránou hodnotím vysoce pozitivně. Jsem až překvapená, jak moc je mi tento typ obuvi pohodlný. Systém Quicklace mi opravdu sedl, je jednoduchý a rychlý. Občas se nicméně stane, že bych si ráda botu trochu více utáhla například v přední části, což mi skvěle umožňují klasické tkaničky, u tohoto systému to tak dobře nejde.

Bota se po rozchození přizpůsobila tvaru mého chodidla a nártu, po pár dnech už nikde nic netlačilo ani nesvíralo. Nicméně stále platí, že si do těchto bot nevezmu tlustší ponožky, zkrátka bych se do bot nevešla, anebo by to bylo zbytečně nepříjemné. Tento problém ale lidé s nízkým nártem pravděpodobně mít nebudou.

Pozitivně hodnotím také vzhled obuvi, i ve větších velikostech vypadá bota na pohled kompaktní a malá. Ženy s velikostmi 40 a výše toto možná ocení, protože málokterá obuv v takových velikostech vypadá na ženské noze elegantně, Salomony to ale umí. Samozřejmě to není rozhodující vlastnost u trekových bot, spíš takový malý bonus. 🙂

Za mě stále platí, že v teplých měsících raději obuji ještě lehčí a prodyšnější trailovky, ale pro víkendové túry v nepříznivém počasí mám teď za favorita Salomonky.

 

 

Užitečné odkazy

Autor: Veronika Hniličková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 190  (15.06 %) 3 559 

Porovnat

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

6 599  (20 %) od 5 279 

Porovnat

3 199  (43.76 %) 1 799 

Porovnat

Dámský turistický batoh Osprey Aura Ag 65

7 899  (11.77 %) od 6 969 

Porovnat

4 499  (27.56 %) od 3 259 

Porovnat

3 199  (48.77 %) 1 639 

Porovnat

(9.38 %) od 4 349 

Porovnat