Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Trekové boty Salewa Mtn Trainer 2 GTX

Hledáte propracované, odolné a ověřenými technologiemi nabité boty? Přečtěte si novou recenzi na model MS MTN Trainer 2 GTX značky Salewa.

 

Obsah

Nízké pánské turistické boty Salewa MS MTN Trainer 2 GTX vám, díky prověřeným technologiím a detailům, zajistí komfort a jistotu při náročných horských aktivitách. Vylepšená konstrukce je o 15 % lehčí a pružnější než původní a zajišťuje pohodlné nošení, zatímco rozšířená mezipodešev z PU poskytuje dlouhodobou absorpci nárazů, to znamená větší pohodlí a nohy bez puchýřů. Robustní svršek boty je potáhnutý gumovou ochranou pro větší oděruvzdornost. Boty je možno zakoupit v pánské i dámské variantě.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Testoval Josef Doležal

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

MS MTN Trainer 2 GTX

Výrobce: Salewa
Produktová řada: Mtn Trainer
Typ výrobku: Turistické boty
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 950 g
Mezipodešev: TPU pěna
Podešev: Vibram

Svršek:

Useň
Membrána: Gore-Tex

 

  • 3D šněrování pro lepší fixaci chodidla
  • voděodolné a prodyšné
  • vynikající tlumení nárazů
  • oděru odolný svrchní materiál z velurové kůže
  • Gore-tex® Performance Comfort - nepromokavé, větru odolné
  • antibakteriální vložka Ortholite®
  • nová podešev s výbornou trakcí
  • Ferrata zone - speciální výstupky pro pohyb na žebřících
  • komfortní ergonomická mezipodešev
  • 3F fixace kotníku bez otlaků
  • 360° gumová obsázka - ochrana proti okopu
  • drop 11 mm (30/19)

 

Představení bot

Boty Salewa MS MTN Trainer 2 GTX jsou velmi precizně zpracované a nabízí nejen pevnost ale také odolnost. Výrobce pro tento model použil několik skvělých vychytávek a posunul jeho úroveň zase o kousek výš.

 

Vnitřní část a stélka

O Italech se tvrdí, že vyrábí boty úzké, ale v tomto případě tomu tak určitě není. Pro testování jsem použil svou obvyklou velikost a boty perfektně sedí i přes nárt. Vložky uvnitř skvěle odvádí vlhkost, takže vaše nohy budou vždy suché. Jazyk je oproti starší verzi menší a kratší. Jedinou nevýhodou této úpravy je o něco těžší nazouvání, na to si ale člověk snadno a rychle zvykne. Při nazouvání pomáhá použití pomocného očka u paty. Jakmile si boty MS MTN Trainer 2 GTX obujete, ihned cítíte, jak pevně drží a pravděpodobně se budete těšit na jejich vyzkoušení v horském terénu.

 

Podešev

Boty MS MTN Trainer 2 GTX značky Salewa jsou vybaveny velmi odolnou podrážkou Vibram Mtn Trainer Evo, která má hluboký a samočistící vzor. Ten navíc zajištuje dobrou přilnavost a grip na různém povrchu. Ve středu podrážky jsou speciální kolmé drážky a jde o tzv. ferratovou zónu. Tato zóna zabezpečuje stabilitu na příčkách žebříku, které jsou nedílnou součástí všech ferrat.

 

Svrchní část

Boty Salewa MS MTN Trainer 2 GTX jsou opravdu odolné. Na špičce a patě se nachází pevná pryž, která chrání chodidlo. Svrchní část je šitá z 1,6 mm tlusté semišové kůže. Membrána Gore-Tex zaručuje voděodolnost. I přes použití odolných materiálu jsou boty ale dostatečně prodyšné a odvádí přebytečnou vlhkost.

 

Velikost chodidla a bot

Délka mého chodidla je 27 cm. Šířka přes nárt činí 11,5 cm. Při testování jsem využíval boty o velikost UK 9, EUR 43. Boty byly komfortní i při celodenní turistice.

 

První dojem

Na boty MS MTN Trainer 2 GTX značky Salewa jsem se opravdu těšil, protože už několik let nosím jejich kotníkovou verzi a doma jsme velmi spokojeni i s dalšími modely této značky. Na první pohled jsem si ihned oblíbil černou verzi, která na noze vypadá ještě lépe než na fotkách. Především jsem byl zvědavý, zda mi bude sedět stejná velikost jako u verze kotníkové.

 

Průběh testování

Bota Salewa MS MTN Trainer 2 GTX je při obutí opravdu pevná a je potřeba ji trošku prošlápnout. Obuv se ale rychle přizpůsobí a nikde nedře, takže se netvořily žádné otlaky ani puchýře. Pozitivně mě překvapilo, že jsou boty vzdušné a v teplejších dnech vůbec nedošlo k přehřátí chodidel. Boty jdou dle mého názoru ideální na letní turistiku i trek po rozpálených skalách, kdy podrážka perfektně izoluje. Díky vložce Ortholite je také velmi dobře odváděna vlhkost a pot.

Boty jsem otestoval i ve sněhu a membrána Gore-Tex zde potvrdila svou funkčnost. Doporučil bych pouze použití teplejších ponorek a v hlubším sněhu také návleky. Na botu se můžete spolehnout na suchu, mokru i ve sněhu.

 

Hodnocení: 99 %

+

  • vysoká odolnost
  • velmi dobrá prodyšnost
  • odvod vlhkosti a potu
  • tlumení nárazů
  • bezpečí chodidla
  • samočistící vzor podrážky
  • podpora stability
  • Gore-Tex
  • celoroční využití

-

  • těžší nazouvání

 

Závěrečné shrnutí

Pokud bych měl boty MS MTN Trainer 2 GTX oznámkovat jako ve škole, určitě bych jim dal výbornou. Pozitivně hodnotím nejen design, stabilitu a podporu, ale také zpracování detailů. Dlouho jsem měl za to, že na letní turistiku jsou dostačující pevné boty s fixací kotníku a lehké, prodyšné boty pro lehčí treky. Tento model bot jsem si ale oblíbil natolik, že pravděpodobně jiné boty už nevyužiju. Jako jediné negativum uvádím obtížnější nazouvání, které ale není nijak dramatické. Pomoct si můžete poutkem u paty.

Užitečné odkazy

 

Autor: Josef Doležal

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

5 500  (43.47 %) od 3 109 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Alverstone 2

2 899  (17.94 %) 2 379 

Porovnat

3 390  (48.11 %) od 1 759 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat

4 399  (48.87 %) od 2 249 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Mid Gtx

4 399  (30.69 %) od 3 049 

Porovnat