Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Trekové hole Leki Cressida

Trekové hole Cressida od firmy Leki jsou lehké všestranné hole z vysoce pevného hliníku, odolné i při náročné zátěži. Mezi jejich přednosti patří například komfortní tvarovaná rukojeť Aergon Compact, která perfektně sedí v dlani.

 

Obsah

Trekové hole Leki Cressida z vysokopevnostního hliníku nabízejí slušnou výbavu - komfortní rukojeť Aergon a sytém Speed Lock 2 pro rychlé nastavení velikosti. Ultralehké hole Leki Cressida, které nadchnou kvalitním zpracováním. Určeny pro menší ruce.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem psal pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám své limity i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezectvím.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Trekové hole Leki Cressida

Výrobce:

Leki

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost (pár): 440 g
Odpružení (Antishock): Ne
Hrot: Karbid
Rukojeť: Korek
Počet segmentů hole: 3
Rozsah délky: 90-125 cm
Prodloužená rukojeť: Ne
Materiál tyčí: Aluminium
Průměr tyčí: 1,6/1,4/1,2 cm
Skládací: Ne

 

  • lehké univerzální hole pro treking
  • komfortně tvarovaná rukojeť Aergon Compact
  • pevné a lehké tyče z vysokopevnostního hliníku
  • nastavitelné délka hole 90-125 cm
  • eloxovaný povrch holí - odolné proti poškrábání
  • systém Speed lock pro pohodlné nastavení délky hole

 

Představení holí

Nebudu vás dnes lakovat. Tohle jsou moje první turistické hole. Teda aspoň první, které mi říkají pane. A musím říct, že po několika měsících intenzivního testování jsem z nich stále stejně nadšený jako na úplném začátku. Leki Cressida jsou ve zkratce prémiové lehoučké hole pro menší turisty a turistky, kterým nevadí štíhlejší rukojeti a omezená délka v rozpětí 90 až 125 cm. A určitě pro všechny, kdo ocení, že jsou vyráběné tady u nás v Česku.

 

Jak to mám s holemi já?

Měl jsem už půjčenou celou řadu holí na sněžnice, skialpy nebo od kamarádů při alpských výstupech. Hole jsem z principu dlouho odmítal, ale znáte to, kolena už nejsou, co bývala, a člověk občas závidí hůlkařům, když se lopotí ostrým alpským úbočím po vratkých kamenech s kymácející se 30kg krosnou plnou lezeckého vybavení. Sám mám metrák a rozložit tu váhu i na ruce mi vždy přišlo jako fajn nápad. Ale až v momentě, kdy mi začínaly docházet síly.

Pořád ve mně tahle anti-hůlkařská mentalita přetrvává, takže když už jsem hole pořizoval, chtěl jsem takové, které by mohla používat i moje drahá polovička. Hole, které by byly lehké, skladné a chtěl jsem je používat. Cena nebyla rozhodující, hlavní bylo, aby stály za to.


Navrženo v Německu, vyrobeno v Česku

Trekové hole Leki Cressida patří mezi vyšší třídu teleskopických turistických holí. Jsou lehké, plné technologií a naprosto špičkově zpracované. Cena kolem 2,5 tisíce je řadí mezi ty lepší hliníkové hole na trhu, ale pořád jsou o něco dostupnější než ty karbonové. U srdce mě navíc hřeje, že technologie Leki je sice německá, ale hole jsou vyráběné tady u nás v Česku.

 

Kvalita a poctivost

Kvalita a poctivost je to, co mě zaujalo jako první. V porovnání s lacinými plasty na holích, které jsem měl historicky půjčené, tyhle Leki Cressida působí poctivě, odolně, luxusně. Ať už se bavíme o rukojetích, trubkách, upínacím mechanismu nebo hrotech, měl jsem okamžitě pocit, že o moc lepší to být ani nemůže.

 

Váha a míry

Hole Leki Cressida mají 221 g každá, trubky jsou z vysokopevnostního hliníku HTS o průměru 6,5 mm s matným potiskem UltraSonic matt horního dílu a eloxovaným povrchem pro maximální odolnost dolních dvou dílů.

Složené hole měří 64 cm a naprosto v pohodě se vejdou na batoh. Dají se do sebe prakticky secvaknout a rukojeti omotat poutky, takže tvoří nerozlučnou dvojku.

 

Rukojeti

Rukojeti jsou ze syntetické imitace korku Aergon Thermo Compact, která je na omak neskutečně příjemná a v ruce v zimě neklouže, ani když se potíte do strmého kopce. K úchopu si povíme ještě dále, ale drží se tak pohodlně, jak vypadají.

Objevil jsem zde jedinou drobnou vadu na celých holích, a to otřep na plastovém dílu, který škrábal do dlaně. Stačilo pilníčkem zahladit a bylo po problému.

Leki hole Cressida prodává jako dámské, protože mají štíhlejší tvar držadel. Musím říct, že jako velkému chlapovi mi rukojeti padnou překvapivě dobře do dlaně. Pro porovnání jsem to nacvakal takto ve srovnání s rukou poloviční dámy.

Obr.: srovnání rukojetí holí v pánské a dámské ruce

Leki používá tvar Aergon, který lze uchopit několika různými způsoby, což ocení po pár hodinách monotónní chůze určitě každý. Výřez na ukazovák nepřekáží, naopak slouží jako praktická zarážka, aby dlaň nesjížděla dolů. Za vrchní “bambuli” se hole dá držet také dobře, nebo si na ní můžete jen odložit palce.

 

Poutka na zápěstí

Ani poutka na zápěstí nejsou z obyčejného nylonového popruhu, ale z velmi příjemně zpracované textílie, které neřeže a na zápěstí o ní skoro nevíte.

 

Nastavování řemínků

Řemínky lze také nastavovat bez nutnosti sundávat hole. Stačí vyklopit řemínek z rukojeti směrem nahoru, nastavit novou délku a zatáhnutím dolů vše zase uzamknout. I v odemčené poloze to jde mírně ztuha, ale beru to jako výhodu, protože se nestane, že byste to nechtěně přepískli.

 

Nastavitelná délka holí

Nastavení délky holí Leki Cressida je možné pomocí systému Speed Lock 2, tedy pomocí inovovaných rychloupínacích šroubů. Jak jsem vychvaloval kvalitu výše, týkalo se to i tohoto mechanismu. Páčky jsou z pevného plastu, nikde není zbytečná vůle a jakmile je jednou dotáhnete, už nepustí.

Na trubkách je přehledná stupnice v centimetrech, takže nastavení vaší délky holí je úplná hračka, která zabere jen pár sekund.

Cressidy jdou natáhnout na maximálně 125 cm, což vyplývá z toho určení primárně do ženských rukou. Nevím proč, ale vlastně mi ta maximální délka vyhovuje, drze je vytahuji ještě o fousek víc. Mám 185 cm, takže pro všechny z vás, kdo mě převyšují, už nejspíš nebudou. Musím říct, že hole jsou spíše pružnější, takže je potřeba na to myslet a chovat se k nim jako k holím, které slouží k opoře při chůzi a ne ke skoku o tyči. Ale ani tak jsem se nikdy nebál zabrat nebo na hole převést většinu své váhy i s krosnou.

 

Systém Antishock

Na holích je systém Antishock. Nenašel jsem takový ten klasický plastový mezi článek a jak tedy funguje neumím detailně popsat, ale jelikož žádné otřesy v zápěstích nevnímám ani já, ani moje slečna, soudíme, že funguje skvěle. Vibrace částečně pohlcují pružné hliníkové trubky a částečně je tlumí měkký pěnový materiál rukojetí.

 

Design a funkčnost

Co už posoudit umím, je, že design holí se líbí každému, na koho jsme zatím narazili. 

A co je pro mě obrovskou úlevou, že při chůzi na holích Leki Cressida nic nevrže, necvaká a jsou prakticky bezhlučné. Pokud tedy neklapete po asfaltu, dlažbě nebo kamenech, ale to dá rozum.

 

 

Jak vybrat trekové hole?

Potřebujete pomoci s výběrem vhodných trekových holí a nevíte na koho se obrátit? Náš článek je tu od toho, aby vám tento složitý výběr co možná nejvíce usnadnil.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Karbidové hroty

Karbidové hroty výrobce představuje jako prakticky nesmrtelné, mají vydržet ohyb i o 30°, ale asi jsem zatím nehodil takovou tlamu, abych se tomuto úhlu byť jen přiblížil. Talířky jsou na holích Leki Cressida výměnné, ale bohužel v balení najdete jen tyto malé. Pokud máte zájem o větší skialpové nebo třeba gumové botky na asfalt, musíte už dokoupit. Na druhou stranu máte s Leki záruku, že náhradní díly na vaše hole budou dalších 10 let.

Hroty ve skalnatém terénu i na ledu drží opravdu dobře a nesmekají se. Carbid nejspíš plní svojí funkci, protože nikde není ani známky po nějakém obroušení hranky nebo odštípnutí. Na asfaltu tedy nepříjemně cvakají, ale to vyřeší ty botky, až se dokopu k jejich pořízení.

 

Zapínací šrouby

Obsluha zapínacích šroubů je snadná a zvládnete ji i jednou rukou. Pokud vám hole sjíždí, stačí odklopit páčku, utáhnout prakticky zdrsněnou matku na druhé straně a zase zaklapnout. Sílu utažení stačí nastavit jednou, nezdá se mi, že by se za chůze někdy povolila.

 

Další výhody holí

Krom toho, že splňují přesně tu funkci, kterou jako turistické hole mají, jsem je ocenil i jako praktická lehká ukazovátka.

A potom samozřejmě jako konstrukční prvek při stavbě přístřešku. O těch jsem toho napsal víc než dost v tomto článku, kde se s vámi dělím o 8 různých typů přístřešků s holemi i bez nich.

A hole Leki Cressida obecně skvěle poslouží jako balanční opora, která je k nezaplacení při brodění řek nebo chůzi po zledovatělých plotnách.

 

Hodnocení: 98 %

+

  • ultralehká konstrukce (221 g jedna hole)
  • precizní zpracování z kvalitních materiálů
  • Speed Lock 2 s praktickou stupnicí pro bleskové nastavení délky
  • pohodlné rukojeti, které padnou do menších dlaní
  • vyrobeno v Česku

-

  • gumové botky ani náhradní talířky nejsou u Leki součástí balení
  • menší rukojeti a kratší délka nesedne každému



 

Závěrečné shrnutí

Leki Cressida jsou turistické hole, u kterých za mírně vyšší cenu dostanete skutečně špičkovou kvalitu. Lehké hliníkové trubky, bytelné upínací šrouby, všestranné karbidové hroty a k tomu neskutečný pocit preciznosti čišící z každého detailu. Ano, mají menší rukojeti a nebudou pro největší velikány, ale jinak jde o nádherný kus vybavení, který udělá radost všem zapáleným horalům a horalkám. Že jsou hole od německé značky Leki vyráběny v Česku, budiž jen malou třešničkou na pomyslném dortu.

 

Užitečné odkazy

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

1 890  (24.92 %) 1 419 

Porovnat

899  (46.72 %) 479 

Porovnat

3 499  (38.87 %) 2 139 

Porovnat

1 899  (26.33 %) 1 399 

Porovnat

1 999  (20.01 %) 1 599 

Porovnat

3 139  (22.94 %) 2 419 

Porovnat

Trekové hole Leki Eagle

1 289  (29.48 %) 909 

Porovnat