Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Eurotrip - 1. měsíc: Z Česka do Itálie

Berkovi na kolech už nějaký ten pátek sledujeme a letos s touhle sympatickou rodinkou podnikneme několikaměsíční cestu napříč Evropou. V tomto článku mapují své putování z Čech do Itálie.


Obsah

Den D je tady. Je 30. března 2019 a my se vydáváme, minimálně na další půlrok, na cesty. Od babičky vyrážíme společně s našimi mamkami. Jedna nás doprovodí do Prahy a druhá až do Salzburgu.

 

      

 

Hrdý partner Berkovi na kolech

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

Každý začátek je těžký

První metry nás vyděsí. Kola jsou opravdu pořádně naložená a pěkně těžká. Ale stačí pár km a nohy si začínají zvykat. Počasí nám přeje a svítí nám sluníčko. V Praze se odpojuje mamka Verči a zbytek sestavy pokračuje do Podolí na přívoz přes Vltavu. První den je cíl Beroun, kde nám nocleh poskytne kamarád.

Ani šumavský sníh nás nezastaví

Druhý den je o poznání chladnější a hlavně už začínají kopečky. Ty nám dávají pěkně zabrat a tak po 60 km stavíme stan kdesi v lese. Musíme si zvykat, že už to nebude jen rovinka jako vloni ve Skandinávii. Další noc spíme v Prachaticích ve skvělém apartmánu Křišťanka, ale další noci už jsou jen ve stanu. Dny i noci jsou chladnější, ale s tím jsme počítali, když vyrážíme časně z jara. V Novém Údolí na Šumavě nás dokonce překvapí sníh a ne málo. Ten mizí až pár kilometrů po překročení hranic do Německa.

Vzhůru do Alp

Úžasná jízda po zrušené železnici nám bere dech, který ale musíme rychle najít, abychom vyšlapali kopečky cestou do Passau. Konečně vidíme v dálce Alpy. Cesta do Salzburgu už je celkem rovinka. Tady nás opouští druhá mamka a my pokračujeme k Alpám. Jeden den musíme zůstat v kempu v Sankt Johann im Pongau, protože předpověď slibuje déšť a 7 stupňů a my musíme už stoupat do průsmyku Bad Gastein v 1100 m n. m. Další den vypadá lépe a tak šlapeme, tlačíme, funíme, ale nakonec to zvládáme. Nahoře je třeba převést se vlakem skrz horu, protože zde není silnice a i auta zde převáží vlak. Po 15 minutách vystupujeme v Malnitz a hurá dolů z kopečka a pak podle Drávy až do Villachu.

Z Rakouska a do kopce

Ráno se loučíme s Rakouskem a stoupáme k hranicím s Itálií. Je to sice do kopce, ale jede se snadno díky mírnému sklonu. Dojem z cesty kazí od rána silný déšť a chladno. Všude, kde se dá schovat, na chvilku zastavujeme. Odpoledne přestává pršet a my po zrušené železniční trati stezky Alpe Adria dojíždíme na úžasné nocoviště u řeky.

Pohostinná Itálie

Dál naše cesta vede Pádskou nížinou na západ. V Itálii nacházíme přes sociální sítě hned několik našinců, kteří nám nabízejí přespání, a tak s radostí přijímáme. Několik nocí strávíme také u italských přátel z cyklocestovatelské komunity. Ochutnáváme spousty druhů těstovin, pizzy, sváteční Colombu, nasáváme velikonoční náladu a kocháme se italským venkovem. Projíždíme vinicemi a malebnými vesničkami, ale také historickou Veronou.

Video - Eurotrip - 5. den, Opouštíme Česko

Příští zastávka Francie

Jediné, co nám naruší idylku, je pád Verči, při kterém si hnula s kolenem. Proto zkracujeme trasy, než jí bude lépe. To nám dává možnost poznat více místních lidí. Máme za sebou 24 dní, v nohách 1 500 km a už jen 300 km nás dělí od Francie. Ale o té až příště.

 

Berkovi na kolech můžete sledovat také prostřednictvím jejich FB stránek nebo na kanále Youtube.

Další články od rodiny Berkových:

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

3 799  (10 %) 3 419 

Porovnat

3 660  (27.9 %) 2 639 

Porovnat

3 099  (10 %) 2 789 

Porovnat

3 599  (12.5 %) 3 149 

Porovnat

3 099  (10 %) 2 789 

Porovnat

3 199  (10 %) 2 879 

Porovnat

3 180  (21.42 %) 2 499 

Porovnat

3 799  (10 %) 3 419 

Porovnat