Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Prázdninové Slovensko pětkrát jinak

Z Česka se LADOBORCI vydali na Slovensko, kde opět objevovali méně známá místa. Pět z nich najdete v následujícím článku.


Obsah

V rámci projektu LADOBORCI: Slunce, seno, karanténa, jehož cílem bylo navštívit méně známá a zajímavá místa, jsme projeli nejen Česko, ale také zemi nám nejbližší, Slovensko. Uvědomili jsme si, že toho o něm popravdě mnoho nevíme, alespoň co se turistických míst týče. Jistě, Tatry jsou jasná volba, pokud někdo k našim sousedům zamíří, ale co je tam dál?

Podívejte se na výběr pěti míst, které nás na Slovensku zaujaly nejvíce.

 

 

      

 

Hrdý partner projektu LADOBORCI

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

 

Jarabinský prielom

Toto místo se nachází kousek za vesnicí Jarabina, podle níž je pojmenováno. Jedná se malý kaňon, kterým protéká potok Malý Lipník. Samotná vesnice se nachází v poměrně velké nadmořské výšce (téměř 600 m n. m.) a z kopce nad ní jsou krásně vidět Vysoké Tatry. Kaňon však leží hluboko pod ní. To s sebou nese také poněkud náročnější sestup, k němuž se rozhodně nehodí žabky, jak se osobně přesvědčili někteří členové naší výpravy.

Po zdárném zdolání strmých a kluzkých skalisek, jež jsou naštěstí opatřeny jistícími lany, které sestup trochu usnadňují, se vám dostane krásného výhledu na skalní průrvu, v níž mizí zmíněný potok. Kaňon sám není nikterak dlouhý, zato však na šířku se rozevírá až do tří metrů.

 

Bardejov

Toto okresní město leží na severovýchodě Slovenska, v Prešovském kraji, a dle našeho hodnocení a srovnání s jinými většími slovenskými městy musíme říct, že bylo jedním z nejkrásnějších. Možná je to také tím, že jsme od něj nic neočekávali. Městem se nesla příjemně uvolněná atmosféra, po cestě do jeho centra jsme narazili na uličku Johna Lennona, která svým charakterem oslavuje Beatles a kolemjdoucí zaujímá hláškou "Predstav si".

Největším překvapením však bylo prostorné náměstí. Na něm platí zákaz vjezdu aut, což se na jeho výsledné podobě značně podepsalo. Funguje prakticky jako jedna velká pěší zóna, brouzdá po něm tudíž velké množství lidí, kteří jsou na cestě na návštěvu baziliky svatého Jiljí a poté třeba vklouznou do jedné z mnoha kaváren, jež náměstí obklopují.

 

Slovenský orloj v Starej Bystrici

Tohle bylo tedy velké překvapení. Na samém severozápadě Slovenska na nás vybafl orloj, podle internetu prý nejpřesnější orloj na světě. Turisticky to tady nebylo tak intenzivně osazené jako v Praze, ale na náš vkus také nic moc.

Celý orloj je vlastně jedna velká dřevěná socha, dokonce ta největší na celém Slovensku. Návrh postavit orloj ve Starej Bystrici má kořeny v roce 2003. Okolo samotného ciferníku se nachází několik bronzových plastik, znázorňujících významné postavy slovenské historie – mezi nimi najdeme např. Milana Rastislava Štefánika či Ľudovíta Štúra.

 

Socha Ježíše Krista v obci Klin

Další kuriozitou, kterou jsme nalezli (a nebylo to ani tak daleko od zmiňovaného orloje), je téměř desetimetrová socha Ježíše Krista, která je kopií té světově nejznámější – ano, té v Riu de Janeiru. Slovenský Ježíš se nachází na kopci Grapa, téměř 700 metrů nad mořem, a přezdívá se mu Rio de Klin.

Před sochou Ježíše se ještě nachází (podstatně menší) socha Svatého otce Jana Pavla II., tedy bývalého papeže. Zajímavostí celého objektu je, že i přesto, že se nachází na otevřeném prostranství, nechybí kolem něj několik kasiček na dobrovolné vstupné.

 

Slavošovský tunel

Poslední zajímavostí, která se na tento seznam dostala, je nedostavěný tunel, nacházející se na jihovýchodě Slovenska, kousek od obce Slavošovce. Celková délka tohoto slepého tunelu je téměř 2,5 kilometru. Původním záměrem stavby bylo propojit několik slepých drah, jež oblastí vedou. Tunel je tak součástí tzv. Gemerských spojek, které toto propojení měly zajistit.

Uvnitř tunelu se kromě černočerné tmy nacházelo několik zajímavých a neobvyklých objektů. Na první pohled nás zaujaly rukavice, které jsme nalezli hned u vstupu. S dalším postupem do hlubin tunelu se nás zmocňovala adekvátně sílící úzkost, postupně přecházející ve strach. Asi po půl kilometru jsme nalezli nemalou hromadu nasekaného dříví, což pro nás bylo takovým signálem pro návrat zpět, na který jsme stejně celou tu dobu mysleli.

 

Video - OPOMÍJENÁ MÍSTA ČESKOSLOVENSKA | LADOBORCI: SLUNCE, SENO, KARANTÉNA

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) od 1 499 

Porovnat

1 699  (34.14 %) 1 119 

Porovnat

7 499  (33.34 %) od 4 999 

Porovnat

1 889  (33.35 %) 1 259 

Porovnat

1 879  (31.93 %) 1 279 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

1 690  (37.93 %) 1 049 

Porovnat