Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

LADOBORCI: První technické potíže s autem

Automobil značky Lada je přece jen už starší ročník, a tak museli LADOBORCI během své cesty po Česku a Slovensku řešit jeho technické potíže.


Obsah

Byl to již druhý týden na naší cestě Ladou po Česku a Slovensku. Zrovna jsme projížděli východní část naší sousední země. Namířeno jsme měli do lomu Skrabské, který se nachází asi kilometr od stejnojmenné vesnice. Jenže zrovna při průjezdu touto obcí se ozval rok výroby naší Lady (1984) a oznámil nám, že motor s námi již dál nepojede. Bolí ho prý pár součástek.

 

 

      

 

Hrdý partner projektu LADOBORCI

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

 

Porucha

„Hm, to bude kondenzátor," prohlásil Lukáš po zdlouhavém šmátrání pod kapotou, „budeme potřebovat novej."

„No jo, jenže kde tady něco takovýho seženeme?" zeptal se spíše řečnicky Radek. Ohlédl jsem se kolem sebe a v duchu mu dal za pravdu. Obklopovalo nás pouze ticho, pár přihlížejících obyvatel Skrabského a přicházející zoufalství. Lukáš se ještě chvíli neúspěšně hrabal v motoru a občas se ozval se žádostí o asistenci a nějaké nářadí.

Už to trvalo asi hodinu a půl. Pomalu jsem přemýšlel, jak to uděláme s nocováním, jelikož večer se blížil neúprosným tempem. „Přespíme někde na návsi? Na východním Slovensku?" No, nějak se mi to nezdálo, a věřil jsem, že nejsem sám.

Pro místní jsme museli být zajímavým divadlem. Asi se tak často nestane, že se v jejich obci zasekne modrá nablýskaná Lada s gigantickým nápisem 4camping.cz na obou stranách. Poté, co se náš pobyt na kraji silnice blížil již druhé hodině, se k nám opatrně přiblížil jeden z osadníků obce.

   

 

LADOBORCI: Tři zvědaví hoši z Vysočiny.

Kluci z Vysočiny, kteří se vydávají na cesty v sovětské klasice Ladě. No, uznejte sami, tuhle zajímavou kombinaci jsme nemohli nepodpořit!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Dobrá rada nad zlato

„Tu v tejto ulici býva automechanik, skúste naň zazvoniť," poradil nám pán se silným východniarským přízvukem. Jistě, myšlenky na odbornou pomoc se mi hlavou prohnaly několikrát, nenapadlo mě však, že by se nám jí mohlo dostat přímo tady, v této malé vesničce. Lukáš zůstal u auta a s Radkem jsme se vypravili ulicí, kterou nám doporučil ten dobrotivý vesničan.

„Dobrý den, bydlí tady pan automechanik?" zeptal jsem se ženy, která se nám následně představila jako jeho sestra. „Porouchala se nám Lada, támhle stojí u té pumpy, potřebovali bychom pomoct." Paní byla naštěstí velmi příjemná a slíbila nám, že mu o naší situaci poví, i přesto, že se její bratr zotavuje ze zranění zad. „Zvládnete to sem dotlačiť?" zeptala se.

S Radkem jsme si vyměnili zářivé pohledy. Tak přeci jen tu byla naděje, že se odsud ještě před setměním vymaníme. S lomem už jsme nepočítali a s Národním parkem Polonina, kde naše cesta toho dne měla končit, už vůbec ne. Rádi bychom ale dojeli aspoň do nedalekého Prešova, kde bychom měli zázemí pro nějaké další opravy.

 

 

Prázdninové Česko pětkrát jinak

Dnes se společně s LADOBORCI vydáme na výlet po méně známých a turisty opomíjených místech naší krásné vlasti.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zachránce

Lukáš usedl za volant a čekal, až jej roztlačíme. Cesta byla naštěstí mírně z kopce, takže celá operace proběhla hladce. Před domem již čekal pán v montérkách, náš zachránce. Pozdravili jsme se, prohodili pár slov o stáří a stavu naší Lady, načež jsme mu otevřeli kapotu, aby mohl nahlédnout do útrob sovětské mechaniky. Za první dotek se mu motor odvděčil pořádným kopancem elektřiny, mechanik to však vzal jako pozitivní informaci o stavu auta. Poté si odskočil pro nějaké nářadí a začal se v motoru šťourat. Bylo hned vidět, že ví, kam sáhnout.

 

Jedeme dál

„Hádže vám to barz slabú iskru," osvětlil nám naši svízelnou situaci, „trocha som vám to očistil, ten kondenzátor ale aj tak budete potrebovať nový. V Prešove je dielňa, kde by ho snáď na Ladu mohli mať."

Tak přeci jen naše cesty povedou do Prešova, pomysleli jsme si. Po chvíli škrábání pan Hirko pokynul Lukášovi, aby zkusil nastartovat. Lada sice nenaskočila, ale zvuky, které vydala, však zněly o mnoho nadějněji než ty před dvěma hodinami, když se rozhodla pro pomalé umírání.

Nakonec se to přeci jen podařilo. Zabralo to ještě pár desítek minut, během nichž se na nás přišla podívat celá mechanikova rodina, ale nastartovali jsme. Byli jsme panu opraváři opravdu neskonale vděční. Ten vše pojal s upřímnou skromností, že prý nám rád pomohl. Lukášovi dokonce nabídl Sanytol na zašpiněné ruce, aby nemusel špinit volant celou cestu do Prešova. Vroucně jsme poděkovali za poskytnutou pomoc, naskočili do Lady a s úlevou se vydali do asi třicet kilometrů vzdáleného Prešova. Byli jsme rádi, že nás tady zastihla tak příjemná pomoc.

 

 

Prázdninové Slovensko pětkrát jinak

Z Česka se LADOBORCI vydali na Slovensko, kde opět objevovali méně známá místa. Pět z nich najdete v následujícím článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Ponaučení

Naučilo nás to také mnohé o plánování a nečekaných událostech. Naši cestu jsme na ten den měli napěchovanou zastávkami, přírodními úkazy a nápady na záběry do filmu. Už jsme ale nějak opomenuli jevy, které nedokážeme ovlivnit. A mezi ně patří třeba i věk naší Lady. A jelikož jsme na nějaké velké změny nebyli toho dne připraveni, tak se to odrazilo na našem počínání při poruše. Samotné nás nenapadlo projít se po vsi a zeptat se místních na pomoc, jelikož jsme zkrátka nebyli zvyklí něco takového dělat – improvizovat. Ztotožnit se s nezvyklou situací a začít ihned jednat. Pro příště si to budeme pamatovat – nejdůležitější částí projektu nemusí být pevný začátek a konec, ale spíše schopnost se přizpůsobit a změnit taktiku za běhu – a přesto si zachovat výhled na vytoužený cíl.

 

Video - OPOMÍJENÁ MÍSTA ČESKOSLOVENSKA | LADOBORCI: SLUNCE, SENO, KARANTÉNA

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

Samonafukovací karimatka Husky Frosty 2,5 2023

1 590  (20 %) 1 272 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Air Impact 25

2 040  (40.25 %) 1 219 

Porovnat

Nafukovací karimatka Vango Aotrom Short

1 790  (10.11 %) 1 609 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Nap 3

899  (44.49 %) 499 

Porovnat

1 140  (33.42 %) 759 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens FjellGuard 40

3 150  (36.22 %) 2 009 

Porovnat