Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Turistika v Tiských stěnách

Za dobrodružstvím nemusíte vyrážet do dalekých krajin, spoustu skvělých zážitků nabízí i Česká republika. V dnešním článku přinášíme tipy na dovolenou v okolí Ústí nad Labem.


Obsah

Letos bylo místem naší dovolené Ústí nad Labem. Že vám to nezní moc atraktivně? To jen proto, že okolí Ústí nad Labem není moc marketingově uchopeno. A přitom je to jedno z nejkrásnějších míst v Čechách. Kouzlo spočívá hlavně v obrovské různorodosti krajiny (kopce, náhorní plošiny, pískovcové skály…). Navíc se jedná o kraj málo navštěvovaný, nezohyzděný umělými moderními atrakcemi a neuvěřitelně levný. A to chceš. Teda… Z Ústí nad Labem musíte ještě pár kilometrů popojet. My popojeli přesně 22 km do Ostrova u Tisé. Kde jsme bydleli, co jsme viděli a co už jsme vidět nestihli? Dozvíte se níže.

Ubytování – Autokemp pod Císařem

V oblasti je několik malých penzionů, pokud chcete do autokempu, máte na výběr jen ze dvou možností. My zvolili Autokemp pod Císařem a rozhodně jsme nelitovali. Kemp zaslouženě v roce 2018 získal druhé místo v kategorii Kemp roku v Ústeckém kraji a známku Top 50 kemp roku 2018.

V kempu máte možnost ubytovat se buď v samostatně stojící chalupě (velké skupiny), v chatkách, v apartmánu, v pokojích v budově s restaurací anebo ve stanech. Vše důležité vyčtete na jejich přehledných webových stránkách. My jen přinášíme pár postřehů:

  • Klid - Kemp je velmi klidný. Vysvětlujeme si to tím, že je plný lezců a turistů, kteří si po náročném dni dají pár piv a jdou brzy spát. Výjimkou byla sobota, během našeho pobytu byla v kempu svatba, hrála reprodukovaná hudba, ve 22:00 ale všechno utichlo a dál už bylo naprosté ticho.
  • Krásná lokalita – z kempu máte výhled na vršky pískovcových věží na protějším kopci.
  • Výchozí místo několika turistických tras – na tři túry jsme vycházeli přímo z kempu, aniž bychom museli popojet autem.
  • Skvělá kuchyně – Restaurace má menu s pár stálými jídly a několika, které se každý den obměňují. Co nás nejvíce potěšilo, byla nápaditá obměňující se vegetariánská nabídka asi pěti jídel, opravdu výživných jídel (tedy ne hranolky se smaženým sýrem), z nichž minimálně jedno bylo vždy veganské. Za hlavní jídlo zaplatíte cca 100 Kč.
  • Cena – ceník najdete na stránkách kempu. Jen pro ilustraci - za dva dospělé, dítě 5 let, mimino, psa, auto a velký stan jsme za 5 nocí platili 1.500 Kč.

Turistika

Kvůli dětem jsme volili výlety do cca 12 km. Preferovali jsme výlety, které se daly podniknout přímo z kempu, jednou jsme si ale zajeli i do nedaleké Krupky, města nedávno zapsaného na seznam UNESCO.

Skalní město

  • Délka trasy: 9 km
  • Vstupné: 30 Kč pro dospělé, 15 Kč pro děti.

Ke vstupu do skalního města, který se nachází u turistické chaty Tiské stěny, se dostanete z kempu po zelené značce (v některých mapách značena jako červená) - 2 km. Velký okruh skalami je dlouhý 4 km, navazuje na něj ještě malý okruh dlouhý 1 km. Trasa je skvělá pro děti, čekají je dlouhé schody, spousta jeskyněk, průlezů mezi skalami, lezení po balvanech. Dospělí ocení geologii, nádherné výhledy, klid. Možnost občerstvení máte v turistické chatě Tiské stěny.

Děčínský Sněžník

  • Délka trasy: 11 km

Na vrchol Děčínského Sněžníku vás dovede červená turistická značka, na kterou se napojíte hned na silnici, po které jste do kempu přijeli. Po krátkém úseku po silnici následuje odbočka vlevo a 350 m dlouhé stoupání po šutrech. Pokud máte kočárek a někoho k ruce, vyplatí se ho tady poponést, protože pak už to dojedete po široké lesní cestě a následné silnici až na vrchol. Po tomto úseku následuje 2,5 km dlouhá široká naučná stezka "zapomenuté pohraničí", která vás dovede na silnici k restauraci Sněžník (možnost občerstvení). Po dalším kilometru odbočuje značka ze silnice doprava na nádhernou cestu mezi kameny a skalkami až na vrchol. S kočárem budete muset okolo po silnici, cesta je cca o půl kilometru delší.

Ovšem i pokud nemáte kočár, vyplatí se absolvovat cestu alespoň v jednom směru po silnici. Po cestě narazíte totiž na Drážďanskou vyhlídku a bez nadsázky je to jeden z nejkrásnějších pohledů, jaký se mi kdy v životě naskytl. Na vrcholu Děčínského Sněžníku je restaurace, bufet a rozhledna s nádhernými výhledy do všech stran.

Pohraniční stezka k Rájeckému rašeliništi a dál

Z kempu vyrazíte nejkratší cestou na hranice, kde narazíte na německy žlutě značenou trasu Frosteig. Nečekejte žádné turistické atrakce, cíle ani hospody. Ani to rašeliniště byste nepoznali, kdybyste nevěděli, že tam je, zato ale můžete očekávat genia loci na každém kroku. Užívejte si samotu, divočinu a atmosféru pohraničí. Tuto žlutou trasu mi doporučil jeden z největších znalců všech možných místních pěšinek a trailů.

Komáří vížka, Krupka, Cínovec

Za posledním výletem jsme popojeli asi 28 km do Krušnohoří, do městečka Krupka. Letos v červenci byla Krupka zapsána do seznamu měst UNESCO, tak se dá očekávat, že návštěvnost místa se brzy skokově zvedne. Krupka nabízí spoustu možností poznávacího vyžití, např. hornická naučná stezka, prohlídka ve štole Svatý Martin, hasičské muzeum, Komáří vížka… Část výpravy zvolila štolu, část si udělala piknik na kopci tyčícím se nad Krupkou - Komáří vížce. Tam se dostanete buď pěšky, autem nebo sedačkovou lanovkou z Krupky. Nahoře vás čekají krásné výhledy a spousta turistických tras i cyklotras. Ve zbytku dne se nabízelo vyrazit na nějaký hrad či zříceninu nebo naučnou stezku v okolí, můj muž ale coby bývalý kamioňák hlasoval pro nostalgický výlet na opuštěnou celnici na Cínovci, a tak se naše rodina trhla. Celnice byla opravdu skvělá, ještě lepší byl ale poklidný piknik u rašeliniště kousek před Cínovcem.

Další výlety

Dále se nabízí spousta výletů na opačnou stranu od kempu, směrem na Děčín. Např. Hřensko, Pravčická brána, Jetřichovice… To si necháme zase na příště. Třeba se tam s někým z vás potkáme!

Zdroje: archiv autora

4camping.cz nabízí i další články plné informací:

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

9 999  (50.01 %) 4 999 

Porovnat

10 900  (29.18 %) 7 719 

Porovnat

31 090  (37.89 %) 19 309 

Porovnat

8 499  (50.59 %) 4 199 

Porovnat

20 999  (21.43 %) 16 499 

Porovnat

8 200  (16.23 %) 6 869 

Porovnat

16 709  (33.63 %) 11 089 

Porovnat