Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Lezení na Studeneckých skalách

Lezení se stává poslední dobou stále populárnějším sportem. Katka Balcarová je instruktorka lezení a na konci léta se vydala za lezeckým dobrodružstvím do Studeneckých skal v podhůří Orlických hor. Pokud chcete vytáhnout své lezecké vybavení do terénu, inspirujte se v dnešním článku. 


Obsah

 

Studenecké skály 

500 metrů dlouhý a až 25 m vysoký rulový ráj s více než 50 lezeckými cestami. To jsou Studenecké skály, lezecká oblast v Pardubickém kraji, v podhůří Orlických hor. 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Jak se k nim dostanete?

Studenecké skály se nacházejí v obci Studené. Jsou ukryty v lese a dokud k nim nepřijdete, neuvidíte je. Auto je nejlepší nechat na malém parkovišti u Křižovatky ZDE. Parkoviště je zároveň vyhlídkovým místem, při dobré viditelnosti uvidíte až na Králický sněžník

Z parkoviště se pak vydáte vyšlapanou pěšinkou nahoru k lesu a dále pokračujete lesem po pěšince vzhůru. Přejdete dvě široké lesní cesty a kousek nad nimi už vidíte skály. 

 

Lezení na Studeneckých skalách

Studenecké skály mají několik skalních celků (skála U buku, skála Nad ohništěm, Slunečná, Vyhlídka, Dívčí skála, Titanic, Meziskalí, Pejrova skála), které jsou velmi dobře osázeny borháky po 2-3 metrech, z nichž první je 2-5 metrů vysoko. Borháky (alespoň na cestách, které jsem měla tu čest tahat) jsou umístěny logicky v místech, odkud se zvládnete dobře zajistit a ihned za nimi většinou následují nejtěžší místa cesty. 

Skály jsou hodně členité, plné různých prasklinek, spár, škvírek nebo děr a je to super příležitost natrénovat zakládání frendů a vklíněnců. 

Doporučuji stáhnout si průvodce, některé cesty se klikatí a není úplně jasné, kudy mají vést. Cesty jsou sice popsané i s uvedením obtížnosti, některé nápisy jsou ale špatně čitelné. 

Pokud půjdete od dolního parkoviště, pak pravděpodobně dojdete ke skále U buku. Na ní najdete cesty v obtížnostech IV- a VI. Tři cesty vlevo jsou nové a nejsou ještě ohodnoceny, všechny jsem ale lezla a obtížnost mi přijde srovnatelná s jinými místními cestami IV- a IV. Skála se dá obejít, takže je vhodná pro lezení s dětmi, které neumí slaňovat. Na třech cestách vlevo je dokonce můžete spouštět ,,na rybu". 

Nad skálou U buku je celek skála Nad ohništěm. Zde najdete kraťoučké odjištěné cesty 4-8 metrů. Skálou se doporučuji vydat pokud se chcete rozlézt a trochu si zvyknout na výšku nebo už máte celou oblast přelezenou několikrát a nevíte co teď, ale jinak bych se touto skálou příliš nezdržovala a šla objevovat jiné krásy Studeneckých skal. 

 

Vlevo po pěšince od skály U buku dojdete ke skále Slunečná. Za mě právě zde najdete ty nejhezčí cesty různých obtížností. Z jednoho řetězu navíc odjistíte více cest, takže zatímco tahoun může vytáhnout po IV, druholezci ho pak mohou následovat po obtížnějších variantách. Z lehkých cest se mi moc líbí Jeřabinová (IV), z těžších cest potom třeba Krvavá (5+)

Za zmínku pak stojí na konci Pejrova skála, na které najdete ty nejtěžší místní cesty až do obtížnosti VIII. 

 

Hodnocení obtížnosti 

Na Studeneckých skalách naleznete více než 50 cest od obtížnosti IV- do obtížnosti VIII+. Zda hodnocení odpovídá nebo ne, nechci hodnotit, protože každý z vás je stejně zvyklý na hodnocení z oblastí, kde lezete nejčastěji. Každopádně platí, ze čtyřky jsou vždy lehčí než pětky a pětky lehčí než šestky, dokonce i znamínka + a - odpovídají. Čtyřky si užijí na druhém konci lana i úplní začátečníci, vždy je tam za co se chytit a na co si stoupnout. Pětky už tak jednoduché nejsou, najdete na nich snadnější převisy a i člověk, co už má něco odlezeno, se v nich může snadno zapotit. A tak to postupuje dál a dál. Prostě začněte na lehčích a postupujte, kam až vás to pustí. 

   

 

Jak vybrat věci na lezení pro začátečníky 

Co si pořídit, když se chcete pustit do lezení?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Lezení a děti

Studenecké skály nejsou vhodné pro miminka a batolata. Není tam pro ně pod skálou moc prostoru. Bez obav ale můžete vzít děti od cca 4 let a vyzkoušet s nimi cesty U buku, na kterých je můžete spouštět na laně nebo si je druhý dospělý může nahoře převzít a opatrně s nimi skálu obejít. 

Dlouhé čekání dole pod skálou jim můžete zkrátit hamakou, bez problému ji tam pověsíte kdekoliv. 

 

Co si vzít sebou?

   

 

Jak vybrat lezecký úvazek 

Začínáte s lezením a těžko se orientujete v široké nabídce? V dnešním článku vám poradíme, jak správně vybrat lezecký úvazek.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Katka Balcarová 

Zdroje: archiv autora, archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

1 849 

Porovnat

1 299  (10.01 %) od 1 169 

Porovnat

Dětský úvazek Singing Rock Ara

1 750  (14.34 %) 1 499 

Porovnat

1 600  (14.44 %) 1 369 

Porovnat

Lezecká helma Camp Storm

1 990  (24.17 %) od 1 509 

Porovnat

1 289  (2.33 %) od 1 259 

Porovnat

Lezecká helma Petzl Meteor

2 299  (8.7 %) 2 099 

Porovnat

Lezecká helma Petzl Boreo

1 666  (16.03 %) 1 399 

Porovnat