Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Mushing - týmový sport se psy

Mushing je sport, ve kterém člověk se psy tvoří tým a společnými silami zdolávají různě dlouhé tratě.


Obsah

Vznik mushingu

Prvopočátek mushingu je u severských národů, které hledaly, jak snadno přepravit těžký náklad na větší vzdálenost. Poté člověk zjistil, že někteří psi jsou pro to vhodnější než jiní, a začal s plánovaným chovem. Nejdůležitějšími vlastnostmi psa byla vytrvalost, spolehlivost a také nenáročný chov.

Člověk je tvor soutěživý, a tak netrvalo dlouho a začalo zápolení psích spřežení. Další vývoj tohoto sportu podpořila i zlatá horečka na Aljašce, která napomohla rozšíření a upevnění používání psího spřežení v každodenním životě i jako formu zábavy na přelomu 19. a 20. století. Aljaška se tedy dá nazvat kolébkou saňového sportu.

Role mushera

Spousta lidí si myslí, že musher je člověk, který si stoupne na sáně, káru čí speciální tříkolku a veze si zadek. Dříve tomu tak nejspíše bývalo, ale dnes je mushing velmi oblíbený sport, a jako u každého sportu se i zde posouvá vývoj dopředu. Konají se Mistrovství světa, Mistrovství Evropy, jezdí se světový pohár a dokonce se začíná uvažovat, že se mushing dříve nebo později zařadí i mezi olympijské disciplíny. Z tohoto pohledu je jasné, že dnes už musher musí být celkem fyzicky dobře připravenou osobou.

Proto se v dnešní době rozděluje většinou trénink na dvě části - příprava psů, kdy si musher opravdu vozí jen zadní část těla, protože jde o trénink psů, a druhá část, kdy na sobě musí zapracovat také musher. Při závodě pak musí do sebe vše zapadnout - trénovanost psů i mushera. Při závodě jde tedy o spolupráci zvířete a člověka. To znamená, pokud chcete být úspěšní, že do každého kopce seskakujete ze stupátek a pomáháte psům tlačit sáně či káru - běžíte, abyste si udrželi rychlost a bylo to co nejrychlejší.

Mushing může dělat člověk, který miluje psy, přírodu a hlavně se nebojí zašpinit. Je to časově a finančně velmi náročný koníček, přesto ho dělají i lidé, kteří mají občas hluboko do kapsy. V podstatě to není koníček, je to životní styl a vy jako musher tomu vše přizpůsobujete a podřizujete.

Dělení mushingu

V dnešní době se mushing dělí na individuální a týmové disciplíny (psí spřežení). Dále na závody off snow (na suchu) a on snow (na sněhu) a především pak dle délky trati, což jsou sprintové (do 25 km), midové (35 km a více bez zátěže) a longové (45 km a více se zátěží) závody. A samozřejmě nesmím zapomenout na etapové závody. Dále se dnes mushing dělí na čistokrevná plemena a různé křížence šlechtěné speciálně na rychlost.

Podle psů

  • Mezi čistokrevné psy patří: sibiřský husky, aljašský malamut, český horský pes, samojed, grónský pes.
  • Mezi křížence neboli kategorie otevřené patří: evropský saňový pes, aljašský husky a další speciálně šlechtění psi.

Individuální disciplíny

 

off snow:

  • Scooter - speciální koloběžka, ke které máte zapřaženo 1-2 psy
  • Bikejöring – jízda na kole s 1-2 psy
  • Canicross - běh s 1 psem

 

on snow:

  • Skijöring – běžky s 1–2 psy
  • Půlka – běžky a ještě mezi vámi a 1–4 psy jsou speciální malé přepravní sáňky

Většina individuálních disciplín se ještě dělí dle pohlaví, tedy na muže a ženy. U týmových disciplín tomu tak není.

Týmové disciplíny (psí spřežení) a jejich kategorie

 

off snow:

  • Sprint
    A – tým 5–8 psů
    C – tým 2–4 psi
  • MID (středně dlouhá trať)
    MU – 7 a více psů
    MB – tým do šesti psů

 

 

on snow:

  • Sprint
    U – neomezený počet psů
    A – do 8 psů
    B – do 6 psů
    C – do 4 psů
  • MID
    MU – neomezený počet psů
    MB – do 6 psů
  • Long se zátěží
    LU – neomezený počet psů
    LA – do 8 psů
    LC – do 4 psů

Nejznámější závody

Ve světě se jezdí mnoho etapových závodů. Dokonce jeden z nejtěžších v Evropě se jezdí po hřebenech Orlických hor, a to Šediváčkův long (300 km).

Ve světe patří mezi nejznámější závody:

Užitečné odkazy

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

264  (1.89 %) 259 

Porovnat

349  (22.92 %) 269 

Porovnat

Prázdná lékárnička Lifesystems First Aid Case

649  (23.11 %) 499 

Porovnat

619  (24.23 %) 469 

Porovnat

380  (0.26 %) 379 

Porovnat

446  (8.3 %) 409 

Porovnat

1 190  (21.09 %) 939 

Porovnat

Sada na doplnění lékárničky Lifesystems Dressings Refill Pack

369  (27.1 %) 269 

Porovnat