Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dětské odrážedlo Yedoo TooToo

Prověřili jsme v akci jedno z nejpopulárnějších dětských odrážedel - Yedoo TooToo. Jaké jsou jeho klíčové vlastnosti? Jak je na tom s bezpečností a pro jak staré děti se dá využít? Dozvíte se v našem testu.

 

Obsah

Odrážedlo Yedoo TooToo má spoustu promyšlených detailů jako je doraz proti přetočení řídítek, anatomické sedlo, madla s vyztuženými konci pro maximální bezpečnost či funkční brzdu se skvěle převodovanou juniorskou brzdovou páčkou.

Charakteristika

 

Název:

 

TooToo

Výrobce: Yedoo
Hmotnost: 3700 g
Barva: bílá / oranžová / růžová/zelená / světle zelená / zelená

 

  • bezpečné a lehké pro děti už od 1,5 roku (85 cm výšky) až do 5 let
  • snadno se ovládá, přenáší i skladuje
  • celková váha 3,7 kg
  • kola 12“/12“ s nafukovacími pneumatikami bezpečně zvládnou každý terén
  • speciálně tvarované sedlo nebrání dětem v pohybu nohou, zároveň je pohodlné a měkké
  • sedlovka zasazená do rámu
  • brzdy s celohliníkovou páčkou
  • ergonomicky tvarovaná madla s příjemným povrchem dobře padnou do ruky
  • rozšířené a vyztužené konce chrání dětské ruce v případě pádu
  • lehká, pevná a výškově nastavitelná řídítka
  • reflexní tečky na pneumatikách obou kol a reflexní „očička“ 
  • dodáváme v nesmontovaném stavu v krabici

Charakteristika

 

Sestavení

Odrážedlo Yedoo TooToo se dodává v nesmontovaném stavu v krabici. Není ale třeba se něčeho bát. Stačí zasunout řídítka do vidlice, sedlovku do rámu, umístit kola na svá místa a všechny šrouby pečlivě dotáhnout. Montáž zvládnete do 10 minut a vystačíte si jedním klíčem a imbusem.

 

Testování

Překvapila mě rychlost, s jakou se tester (náš syn Hugo) naučil na odrážedle Yedoo TooToo jezdit. Doslova - sedl si a jel. :-) V momentu přišel na to, jak zatáčet a že když zvedne nohy, jede to rychleji. Z počátku brzdil jen nohama a slušně sedřel boty. Doporučuji, minimálně, než se naučí dítě brzdit, brát nějaké horší, kterých vám nebude tolik škoda. Asi při třetím výjezdu pochopil ovládání brzdy. Rychlé adaptaci určitě přispěla zkušenost s jízdou na dětské „motorce“.  Hugo si při jízdě vybírá často ten nejtěžší terén. Krosí vysokou trávou, po kamení a samozřejmě vymete každou louži. Chtěl bych ocenit vzorek, který dobře drží stopu na všech površích a zároveň se příliš nezanáší (to oceníte hlavně při návratu domů).  Kolo má užší tvar sedla, který neomezuje pohyb nohou při odrážení. Sedlo se zdá být příjemně měkké pro tlumení vibrací. Díky nízké váze (3,7 kg) syn dokáže kolo sám snést ze schodů. Zároveň není problém odrážedlo zavěsit na kočárek a odvézt.

 

Bezpečnost

Již jsme měli také pár karambolů, ale naštěstí skončili maximálně odřeninou. Pro Yedoo TooToo je bezpečnost prioritou. Základem je kvalitní v-brake brzda s celohliníkovou páčkou. Madla řídítek, mají na koncích rozšíření, které chrání ruce při průjezdu blízko překážky. Řídítka také disponují dorazy proti přetočení. Ty vymezují bezpečný úhel zatáčení řídítek. Co se úplně nepovedlo, je neoprenový kryt představce, který má chránit dítě při pádu. Bohužel často sjíždí a nekryje tak řídítka ideálně. Uchycení kol má háčky, které brání vypadnutí kola v případě, že by se za jízdy uvolnil šroub. Odrážedlo má také četné reflexní prvky.

 

Variabilita

Velkou výhodou kola Yedoo TooToo je, že na něm mohou jezdit děti od 1,5 roku (85 cm výšky) až do 5 let. Minimální výška sedla je 30 cm nad zemí (maximum je 41 cm). Řídítka jsou výškově nastavitelná, což není u odrážedel vždy běžné. Sedlovka je do rámu zasazena pod takovým úhlem, aby spolu s výškou sedla rostl i prostor mezi sedlem a řídítky. Dítě má tak bez ohledu na věk dost prostoru. Sedlovka bohužel nemá rychloupínák, takže sdílení kola mezi více dětmi vyžaduje použít klíč. Nosnost 50 kg se může zdát pro tento typ kola naddimenzovaná, alespoň však nemusíte mít obavy, když si jízdu na něm chce z legrace vyzkoušet starší kamarád.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • nastavení dle výšky dítěte
  • bezpečnostní prvky
  • nízká hmotnost
  • kvalita zpracování
  • krásný design

-

  • vyšší cena
  • kryt představce sjíždí
  • chybějící rychloupínák sedla

 

Závěrečné shrnutí 

Yedoo TooToo byla láska na první pohled - našeho syna i manželky. Nezklamalo ani po prvních měsících používání. Na trhu se dají sehnat levnější alternativy, ty využívají více plastových částí, často nemají plnohodnotnou brzdu a další bezpečnostní prvky. I vzhledem k délce možného využití, dává smysl si za kvalitu provedení připlatit.

 

 

Užitečné odkazy

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 490  (29.76 %) 1 749 

Porovnat

1 290  (28.76 %) 919 

Porovnat

4 790  (15.26 %) 4 059 

Porovnat

14 590  (10.36 %) od 13 079 

Porovnat

5 590  (15.22 %) 4 739 

Porovnat

6 590  (15.19 %) od 5 589 

Porovnat

5 990  (15.38 %) od 5 069 

Porovnat

8 990  (19.03 %) od 7 279 

Porovnat