Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Stan Husky Bizon 3 Plus

Další recenzi do Testovny si pro vás připravil náš kolega Marek, který si vzal do parády stan pro 3 osoby od českého výrobce Husky. Jak s ním byl spokojený se dočtete v následujícím článku.

Obsah

Stan na první pohled zaujme kombinací světle a tmavě zelené barvy, díky které přirozeně splyne s přírodou. Jeho sestavení je navíc velice jednoduché a dá se zvládnout i v jedné osobě.

Charakteristika

 

Název:

 

Bizon 3 Plus

Výrobce: Husky
Hmotnost: 4,5 kg
Hmotnost minimální: 4,1 kg
Počet osob: 3 osoby
Typ stanu: Turistický/Festivalový
Typ konstrukce: Kopule
Materiál konstrukce stanu: durawrap/wrapflex
Materiál tropika: 185T Polyester, PU zátěr 3000 mm/cm²
Materiál podlážky: 190T Polyester, PU zátěr 6 000 mm/cm²
Rozměry stanu: 220 x 410 x 130 cm
Rozměry ložnice: 210 x 200 cm
Výška stanu: 130 cm
Sbalený rozměr: 45 x 15 cm
Konstrukce stanu: Dvouplášťový stan s vnitřní konstrukcí
Odolnost podlážky: 7000 mm
Odolnost tropika: 4000 mm
Počet ložnic: 1
Počet vchodů: 2
Podlážka v předsíni: Ne
Podešev: Podlepený

 

  • prostorná předsíň a apsida
  • podlepené švy
  • krycí légy zipů proti zatékání
  • ochranný filtr proti UV záření
  • odkládací siťka a 2 kapsy

Souhrn parametrů

Husky Bizon 3 Plus je turistický stan pro tři osoby s rozměry ložnice 210 x 200 cm. Stan nabízí dva vstupy, přičemž jeden ze vstupů je součástí menší předsíňky pro odložení věcí s rozměry 110 x 200 cm. Řada Bizon Plus má na rozdíl od levnější verze Classic durawrapovou konstrukci o průměru tyčí 7,9 mm respektive 8,5 mm. Podlážka je vyrobena z 190T polyesteru s PU zátěrem 7000 mm/cm². Tropiko je vyrobenu z polyesteru 185T s PU zátěrem 4000 mm/cm². Veškeré zipy jsou navíc kryty légou, takže přes ně při dešti nezatéká. Vnitřní stan je vyroben z prodyšného nylonu 190T a moskytiéry, díky kterým stan především během léta nevlhne zevnitř z důvodu vyšší teploty uvnitř ložnice. Hmotnost stanu je 4,5 kg a jeho sbalený rozměr je 45 x 15 cm.

Velmi komfortní "dočasné obydlí"

Bizon 3 Plus nabízí široké spektrum využití - přes krátké výlety do přírody až po delší kempování od jara do podzimu. Oproti jeho předchůdcům disponuje prostornou předsíní, ve které se dá při nepřízní počasí i uvařit! Ložnice nabízí prostor pro komfortní spánek až tří dospělých osob. Kromě praktických kapes na bocích ložnice najdete "poličku" i v prostoru pod stropem pro odložení čelovky či jiných praktických potřeb. Ložnice je dostatečně velká, aby se při nepřízni počasí dal strávit večer i uvnitř. Druhý vchod je využitelný především při teplejším počasí na lepší provzdušnění stanu. K lepší cirkulaci vzduchu slouží také dvě okénka při vrchlíku stanu.

Průběh testování

Stan byl testován v Malé Fatře poblíž Těrchové. Vzhledem ke stále se měnícímu počasí jsme zažili snad všechny možné situace. Od krásného slunečného počasí přes bouřky po opět nádherné azuro. Stan jsme postavili asi během deseti minut pár metrů od řeky, od které šla v noci zima a teplota padala až k 5 °C. V kombinaci s dobrou karimatkou a spacákem však bylo ve stanu teplo a místo klepání kosy jsem mohl poslouchat zvuk řeky. Velice mne potěšila praktičnost stanu spojená především s větší předsíní a detailně vyřešenými kapsami na úschovu bagáže. Při porovnání se starším modelem od Husky, kterému předsíň chyběla úplně, totiž nemusíte schovávat všechno v ložnici a brát si tak drahocenný prostor na spaní.

Stavba stanu je velice snadná - stačí ho připevnit v rozích k zemi a poté vypnout dva nosné pruty. Tuto vlastnost jsem ocenil především během stavění za deště. Sbalení stanu trvalo okolo deseti minut.

Nedostatky

Co mě naopak zklamalo je, že pokud nejsou otevřené oba vchody, tak se stan na slunci přehřívá. Trošku nešikovně je navíc vyřešen vchod do předsíně. Zip se totiž často zasekává o légu, která brání jeho promoknutí. Při dešti je poté třeba zavřít vrchní okénka na cirkulaci vzduchu, aby přes ně nezateklo. Úplně největším minusem jsou však kolíky, které se ihned ohnuly a nešly vytáhnout ze země.

Video - Představení stanu Husky Bizon 3 Plus

Hodnocení: 85%

+

  • kvalitní stan za rozumnou cenu
  • durawrapové tyče
  • prostorná předsíň
  • švy kryjící zipy
  • "polička" na odložení věcí
  • dva vchody

-

  • kolíky se hned ohýbají
  • zip u vchodu do předsíně se zasekává o šev, který jej kryje
  • stan se na slunci přehřívá

Konečný verdikt

Celkově jsem se stanem Husky Bizon 3 Plus velice spokojen. Kvalitou použitého materiálu je na tom lépe než konkurence v podobné cenové hladině. Stan bych určitě doporučil všem, kteří nechtějí kempovat s velkými stany, ale zároveň si chtějí dopřát trošku komfortu. Sbalený rozměr stanu navíc dovoluje vyrazit pouze s batohem a bez auta.

Zdroje: archiv autora

Připravili jsme pro vás i testy dalších produktů:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

5 290  (20 %) 4 232 

Porovnat

5 690  (20 %) 4 552 

Porovnat

4 690  (19.21 %) 3 789 

Porovnat

3 740  (15.8 %) 3 149 

Porovnat

6 299  (20.64 %) 4 999 

Porovnat

4 490  (16.28 %) 3 759 

Porovnat

2 890  (15.61 %) 2 439 

Porovnat

2 490  (15.7 %) 2 099 

Porovnat