Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Pánské boty La Sportiva Ultra Raptor II

Ikonický model běžeckých bot Ultra Raptor od značky La Sportiva si za léta, co se prodává pro svou pohodlnost, oblíbili horští běžci i turisté všeho druhu. Proč je tento model tak oblíbený vám napoví náš test.

 

Obsah

Estetická reedice ikonického modelu Ultra Raptor, trailové pánské běžecké boty vyvinuté pro dálkové terénní trasy a prodloužené tréninky. To jsou boty La Sportiva Ultra Raptor II.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Raptor II

Výrobce: La Sportiva
Určení : Pánské
Podle aktivit:  sportovní / turistické
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: FriXion
Svršek Síťovina

 

  • vysoce prodyšný svršek z tkaniny Air-Mesh
  • podšívka ze síťoviny s vložkou z mikrovlákna proti oděru
  • zadní stabilizační pata pro dokonalou kontrolu na traverzech
  • stélka Endurance Platform pro větší odpružení, snížení úhlu rampy a efekt rock-guard
  • podešev FriXion® White s výrazná Trail Bite Heel pro lepší brzdění při sjezdech
  • perfektní nastavení objemu a obepnutí chodidla díky speciálnímu systému šněrování: poutka jsou našitá na vnitřní straně svršku a zesílená na vnější straně vysokofrekvenčními výztuhami: tento systém umožňuje napětí šněrování k rozložení po celém svršku
  • k dispozici také v komfortní verzi WIDE FIT pro běžce se širokými chodidly

 

Představení produktu

Aktuální redesignovaný model Raptor II se vyrábí hned v několika barevných provedení v pánské i dámské variantě, k oběma modelům existuje také dražší varianta GTX s membránou GORE-TEX. V řadě Ultra Raptor nechybí ani kožené a zvýšené varianty určené na vysokohorskou turistiku. Při testování byl využit základní černý model bez Gore-Tex membrány. Níže se pokusím shrnout dojmy po prvním měsíci používání při běhu i chůzi.

   

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Podrážka a podešev

Podrážka bit La Sportiva Ultra Raptor II je tužší než třeba např. Heliosů, ale zachovává si v přední části dostatečnou pružnost. Při běhu po ostrých kamenech nejsou cítit nárazy na chodidla. Bota vyniká skvělou přilnavostí na všech površích. V rámci možností drží dokonce i na mokré skále. Vzorek je samočistící a nedrží se v něm kameny ani bláto. Podrážka využívá protichůdně umístěných gumových špuntů tzv. Impact Brake System, který podobně jako třeba u kopaček zvyšuje stabilitu při běhu z kopce a zároveň trakci do kopce. Základním kamenem Raptorů je masivní mezipodešev, který výborně tlumí došlap a šetří tak nohy během delších výšlapů či výběhů. Bota má drop 9 mm - je tedy vhodná hlavně pro došlap přes špičku a střed chodidla.

 

Svršek

Pro testování jsem zvolil verzi se síťovinovým svrškem bez Gore-Tex membrány, který je velmi prodyšný. Nevýhodou je, že se brzy promočí. Naštěstí ale boty La Sportiva Ultra Raptor II vysychají rychle.

 

Špička

Boty La Sportiva Ultra Raptor II mají špičku s masivním gumový okopem, který boty a nohy skvěle chrání hlavně v lese a v kamenitém terénu. Kolem boty je dokola obsázka pro ochranu před odřením a vlhkostí.

 

 

Jak vybrat běžecké boty do terénu

Jak si vybrat běžeckou obuv do lehkého i těžkého terénu? Které boty vám budou sedět na lesních cestách, ale i na horských trasách dnes na základě svých zkušeností sepsal Marcel Fronko. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Systém šněrování

Systém šněrování bot La Sportiva Ultra Raptor II výhodně rozkládá napětí z utažení na celý svršek a je provázaný i s mezipodešví, takže bota výborně obepíná nohu a chodidlo se přimkne k spodní části nohy.

Pata je z vnějšku zpevněná plastovým výliskem, který přidává a zaručuje stabilitu nejen při traverzách. Navíc chrání botu před sešlápnutím. Je škoda, že na jazyku ani na patě není žádné poutko, které by usnadnilo nazouvání.

 

Vnitřní část

Boty La Sportiva Ultra Raptor II jsou na první dojem velmi pohodlné. Díky širší špičce netlačí a mají dostatek místa mezi prsty. Mají příjemnou vnitřní podšívku z mikrovlákna. Vnitřní švy jsou provedeny precizně tak, že vás nikde nedřou. Vyjímatelná vložka Ortohlite se postupně dotvaruje podle vaší nohy, navíc je dobře prodyšná a díky antibakteriálním vlastnostem nezapáchá. Fajn vlastností je, že stélka neklouže ani když se namočí. Vnitřní strana paty je pokryta měkkou stélkou z umělé kůže, která usnadňuje nazouvání bot a zároveň chrání před ošoupáním. Za mě skvělá vychytávka.

 

Hodnocení: 96 %

+

  • vysoké pohodlí
  • dobrá trakce podražky
  • tlumení nárazů
  • stélka paty z umělé kůže
  • masivní okop špičky
  • antibakteriální úprava vnitřní části
  • rychlé schnutí při promočení

-

  • vyšší váha
  • nemá poutka na jazyku a patě

 

Závěrečné shrnutí

Boty La Sportiva Ultra Raptor II se v testování osvědčily. Jsou to robustnější boty s dobrým odpružením a ochranou proti okopu. Díky konstrukci zůstávají pohodlné i při celodenním nošení. Nejvíce své kvality prokázaly při orientačním běhu, kde se v rychlém sledu střídají snad všech druhy povrchů. Ukázalo se, že mají skvělou trakci a oporu nohy, a to na měkkých i tvrdších površích.

Pokud tedy hledáte univerzální boty využitelné na běh i chůzi v terénu jsou Ultra Raptor II rozhodně správnou volbou.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 499  (14.89 %) 3 829 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Mid Gtx

4 399  (30.69 %) od 3 049 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Alverstone 2

2 899  (17.94 %) 2 379 

Porovnat

(7.92 %) 2 209 

Porovnat

4 290  (35.22 %) od 2 779 

Porovnat

4 690  (35.2 %) od 3 039 

Porovnat