Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Ultralehký stan MSR ZOIC 2

Důkladně jsme pro vás otestovali ultralehký stan pro 2, který nabízí ideální kompromis mezi odolností, váhou a cenou.

 


Obsah

Výběr stanu je náročná disciplína. Do hry vstupuje velké množství parametrů a není snadné je mezi sebou vybalancovat. Nikdo nechce zbytečně těžký stan, na druhou stranu každý máme omezený rozpočet. Kritický parametr výšky vodního sloupce jde zase vždy na úkor prodyšnosti. A odolné materiály ocení každý, akorát se tím vždy zvýší i váha, čímž se vracíme zpátky na začátek.

 

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem sepisoval pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft řady oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám limity svoje i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezením.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

MSR Zoic 2

Výrobce: MSR
Hmotnost:  2,19 kg
Hmotnost minimální: 1, 97 Kg
Počet osob: 2

Typ stanu:

turistický
Typ konstrukce: kopule
Materiál konstrukce stanu: hliník
Odolnost podlážky: 3000 mm
Odolnost tropika: 1500 mm
Materiál tropika:  40D ripstop nylon 1500mm Xtreme Shield
Materiál podlážky: 70D taffeta nylon 3000mm Xtreme Shield
Rozměry stanu: 289 x 223 cm
Rozměry ložnice: 137 x 223 cm
Výška stanu: 100 cm
Výška ložnice: 100 cm
Sbalený rozměr: 53 x 13 cm
Počet ložnic: 1
Počet vchodů:  1
Podlážka v předsíni: ne

 

 

  • lehký stan pro 2 osoby
  • skvělá prodyšnost
  • prostorný interiér
  • praktické kapsy uvnitř stanu
  • 2 ks prutů (hliník série 7000)
  • lze dokoupit i podlážku MSR Univerzal Footprints

 

 

 

Dokonalý stan do batohu

Já jsem si tímto kolečkem prošel za vás a s volbou jsem maximálně spokojený na všech frontách!

 

Jak jsem se rozhodoval? V první řadě jsem hledal lehký univerzální stan pro dva, který budu většinu času nosit v krosně při vícedenních túrách a trecích do hor. Tady jsou některé podmínky, které mě limitovaly:


• vyžaduji maximální kvalitu, v úvahu přicházely jen značky MSR a Terra Nova Equipment.
• rozpočet jsem měl okolo 10 000 Kč
• váha do 2,5 kg s možností dalšího snížení odebráním ložnice
• nutná samonosná konstrukce
• předsíňka na batoh

 

Zvažoval jsem několik kandidátů, ale Zoic mi z toho všeho vyšel jako jednoznačný vítěz. Postupně jsem tak z výběru škrtnul:
- MSR Freelite 2, protože byl příliš drahý, ačkoliv mě lákal váhou jen 1,5 kg
- MSR Elixir, u kterého mě naopak váha blížící se 3 kg odradila
- top modely Voyager od Terranovy byly mimo rozpočet
- Dostupnější Wild Country by Terra Nova nabízela tunelovou konstrukci (Hoolie) nebo byla o něco těžší (Trisar 2 s váhou 2,7 kg).

Proč jsem měl ze Zoicu radost? S cenou 10 990,- šlo o přijatelnou variantu, do mých představ se trefila i váha 2,2 kg s možností odlehčení použitím pouze podlážky a tropika, samonosná konstrukce a dvě předsíňky.

 

Porovnání jednotlivých modelů řady Zoic od značky MSR:

 

Typ

 

Počet osob

 

Hmotnost

 

Rozměry stanu

 

Sbalené rozměry

 Zoic 1

 

1 osoba

 

1,5 Kg

 

165 x 223 cm

 

51 x 13 cm

 Zoic 2

 

2 osoby

 

2, 19 Kg

 

289 x 223 cm

 

53 x 13 cm

 Zoic 3

 

3 osoby

 

2, 67 Kg

 

343 x 223 cm

 

53 x 13 cm

 Zoic 4

 

4 osoby

 

3, 28 Kg

 

428 x 228 cm

 

56 x 15 cm

 

 

Před rokem jsem měl půjčený MSR Freelite a věděl jsem, že je sice ještě o kilo lehčí, nicméně materiál tropika se mi zdál už moc křehký. A kvůli minimalistické jednoprutové konstrukci mi přišlo i nepatrně horší využití vnitřního prostoru. Jedna momentka s Freelitem:

 

Přístřeší snadno a chytře

Uf, tak vybráno bychom měli. Pojďme se na Zoic podívat v praxi. První věc je stavba. Ta je u MSR stanů velmi snadná, skoro bych řekl, že jde zvládnout i poslepu nebo se zmrzlýma rukama v rukavicích. Do 5 minut máte i v jednom člověku s přehledem postaveno. Sekvence stavby je následující:


• roztáhnete na zem ložnici a rohy přikolíkujete
• poskládáte oba pruty - dvojitý hlavní i krátký příčný
• hlavní pruty zasunete do kovového kroužku na rohovém poutku a křížem napnete
(pokud prší, už tady můžete přes stan přehodit tropiko a dokončit stavbu v suchu)
• k prutům připnete plastovými háčky ložnici
• prostrčíte krátký prut a na jeho konce vypnete boky ložnice
• přehodíte tropiko a zaháknete na konce krátkého příčného prutu
• v rozích potom tropiko podháknete kovovými kroužky pod konce prutů
• zakolíkujete předsíně, případně vypnete stabilizační šňůry

 

Praktické jsou stahovací pásky ke kolíkům, kterými můžete stan dovypnout bez nutnosti přepichování kolíků. Samotná stavba a pevnost stanu mi maximálně vyhovuje, oceňuji možnost dodatečného vypnutí pomocí šňůr a poutek v polovině stěn při silnějším větru.

   

 

Test: Stan Zulu Dome 2

Uživatelsky přívětivý stan s jednoduchou konstrukcí - to je Dome 2 od výrobce Zulu.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Fungování se stanem

Předsíně slouží jako vstup a lze je otevřít buď jen jako otvor nebo celou předsíň srolovat a připevnit ke stanu. Věřím, že tato možnost bude skvělá především v létě. Prostor na krosny je zde více než dostatečný.

 

Na co se v létě opravdu těším, je možnost přeložit tropiko napůl s usínat s výhledem na hvězdy. Možná to není nejpraktičtější funkce, ale rozhodně ji někdy vyzkouším.

 

Uvnitř stanu kromě zvýšené podlážky ložnice celá z prodyšné síťoviny, praktické kapsy najdete u stropu a v rozích. Všechny zipy a možnosti přeložení otevřených vstupů se ovládají snadno a působí velmi spolehlivě.

Výška 1 metr a rozměry 2,23 m x 1,27 m jsou dostatečné, aby se oba spáči mohli proti sobě pohodlně i posadit. Vnitřek působí velmi prostorně a především díky absenci ostře klopených stěn, které by vám při spánku mohly nějak vadit či se lepit na obličej (založeno na předchozích zkušenostech :) ).

 

Zkušenosti s používáním stanu

A jak si stan vede v ostrém nasazení? Musím říct, že jsem nadšený! Parametry materiálů používaných značkou MSR většinu lidí překvapí podezřele nízkými hodnotami. Vodní sloupec 40D ripstop nylonu použitého na tropiko je 1500 mm, u 70D ripstop nylonu podlážky je 3000 mm, což je oproti průměru vskutku málo. Nicméně je potřeba vzít v úvahu technologii Xtreme Shield, která životnost zátěru u stanů MSR posouvá k 10 letům a samozřejmě také dopad voděodolnosti na prodyšnost.

 

Začněme u voděodolnosti. Ani v prudkém dešti materiál tropika nepropustil jedinou kapku. Stejně tak neprotekla podlážka, když jsem stanoval na podmáčené alpské louce. Za mě tedy tyto vodní sloupce bohatě postačují pro běžnou i VHT turistiku.

   

 

Jak se starat o stan

Každá koupě stanu vyžaduje investici času, trpělivosti a peněz. Vzhledem k těmto proměnným je jasné, že se nejedná o věc na jedno použití. Několik rad, jak o stan správně pečovat, najdete v následujícím článku.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Prodyšnost u stanů je často opomíjený faktor. U membránové bundy už parametry prodyšnosti jako RET bedlivě sledujeme, u stanů se dbá zatím jen na výšku vodního sloupce. Je to trochu škoda, protože vlhký vzduch ve stanu je pocitově studenější a výrazně snižuje izolační vlastnosti spacího pytle, obzvlášť pokud máte péřový. Jsem tedy vlastně rád, že MSR volí odolné zátěry s nižším vodním sloupcem, které jsou z podstaty věci prodyšnější.

U Zoic 2 nejsou žádné větrací otvory, což mi nijak nevadí, protože jsem je stejně na žádném z předchozích stanů většinou z lenosti nepoužíval. Tropiko Zoicu končí několik centimetrů nad zemí a spolu s ložnicí ze síťoviny umožňuje dostatečné větrání. Samozřejmě se na vnitřní straně tropika k ránu trocha kondenzace vysráží, ale rozhodně nemáte pocit, že usínáte v zafuněném igelitovém pytli.

 

Kompromisy, spíše než vyložené slabiny

To, proč jsem si Zoic pořídil, zvládl stan vyplnit na jedničku a zaslouží si jen pozitivní hodnocení. Samozřejmě se našlo i pár věcí, se kterými jsem se musel nějak smířit. V bodech jde o:


• Zdvižené okraje tropika dovolují vodě při silném dešti cákat skrz síťku ložnice i přes zdvižené okraje podlážky až na vás. Lze omezit přitažením tropika níže.


• Při opravdu masivním krupobití v podhůří Alp na vnitřních stěnách tropika stékala voda. Nijak výrazně v poměru k sajgonu a 10cm vrstvě krup venku, ale už znám limity.


• Na treku skrz Českou Kanadu jsme spali v teplotách kolem -5°C a stan kvůli všudypřítomné síťce nešlo ani trochu “vyhřát”. Chápu, že Zoic nemá ambice být zimní stan, jen to podotýkám (ale budu s ním v zimě stanovat i tak).


• Pro použití samotného tropika, je nutné dokoupit podlážku za zhruba 1200 Kč a lze ji samozřejmě pro větší odolnost umístit i pod ložnici. Chystám se na její pořízení před letní sezonou. Na druhou stranu lze postavit jen ložnici bez tropika - pokud nečekáte déšť, spíše nálety komárů.


• V balení je pouze 6 kolíků, které stačí na vypnutí ložnice a předsíněk, pro stabilizační šňůry musíte přihodit minimálně 4ks vlastních kolíků.

 

 

Hodnocení: 95 %

+

  • velmi příjemná, nízká váha
  • velmi prostorná uživatelská vnitřní plocha
  • prodyšnost materiálu a výborné odvětrání
  • možnost použití jen formou moskytiéry nebo kompletního zaplášťování
  • robustní a kvalitní provedení všech součástí stanu

-

  • dodává se bez podlážky
  • jen minimální počet dodaných kolíků


Závěrečné shrnutí

Nákup stanu jsem bral především jako investici na dalších pěkných pár let dopředu. Ze stanu MSR Zoic 2 mám obrovskou radost především kvůli nízké váze, prostornosti a prodyšnosti. Do teplejších měsíců půjde o skvělý stan s dokonale odvětranou ložnicí a možnostmi použití jen jako moskytiéry nebo částečně otevřeného stanu s výhledem na nebe.

Při zimním kempování jsem připravený akceptovat určité slabiny, stejně jako vynaložit více úsilí do stavby za deště, aby tropiko bylo co nejníže u země. Dokoupení podlážky a několika kolíků je pro mě osobně nezbytnost, jiným stan určitě poslouží i bez toho.

Kvalitou MSR rozhodně dostálo své pověsti a veškeré prvky od stahovacích pásků po tyčky a jejich ukotvení působí robustně, příjemně se používá a velmi dobře plní svůj účel. Pokud by vám Zoic úplně neseděl, ale chcete především kvalitu, nebojím se doporučit i jiné modely od MSR.

 

Přehled základních ultralehkých modelů od značky MSR:

 

Typ

 

Počet osob

 

Hmotnost

 

Rozměry stanu

 

Sbalené rozměry

Zoic 1

 

1 osoba

 

1500 g

 

165 x 223 cm

 

51 x 13 cm

 FreeLite 1

 

1 osoba

 

900 g

 

218 x 137 x 91 cm

 

46 × 15 cm

Hubba Tour 1

 

1 osoba

 

1780 g

 

223 × 234 × 96 cm

 

53 × 17 cm

Hubba NX

 

1 osoba

 

1290 g

 

216 x 152 cm

 

46x15 cm

Hubba Hubba NX

 

2 osoby

 

1720 g

 

279 x 213 x 102 cm

 

46 x 15 cm

FreeLite 3

 

2 - 3 osoby

 

1560 g

 

213 x 324 x 96 cm

 

46 × 15 cm

Mutha Hubba NX

 

3 osoby

 

2260 g

 

324 x 221 cm

 

53 x 17 cm

Elixir 4

 

4 osoby

 

4260 g

 

223 x 375 x 121 cm

 

56 × 17 cm

 

   

 

Rozhovor: Sněžnice jsou sport pro každého

Vše potřebné o sněžnicích se dozvíte v rozhovoru s instruktorem Honzou Mühldorfem.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

2 790  (28.35 %) 1 999 

Porovnat

8 499  (38.83 %) 5 199 

Porovnat

3 999  (12.5 %) 3 499 

Porovnat

5 799  (22.42 %) 4 499 

Porovnat

6 990  (24.32 %) 5 290 

Porovnat

9 010  (46.84 %) 4 790 

Porovnat

Turistický stan MSR Remote 2

33 921  (20.79 %) 26 869 

Porovnat