Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Běžkařské trasy na Paprsku

Dnes nás Katka Balcarová se svojí partou provede bežkařskou stopou česko-polským pohraničím.


Obsah

Chatu Paprsek znám z běžek už několik desítek let. Zastavovali jsme se na ní během našich turisticky pojatých běžkařských přejezdů, kdy jsme většinou vyráželi z nádraží v Ramzové a od chaty pak pokračovali na Kralický Sněžník nebo do Starého Města pod Sněžníkem. Vždy jsme ji rádi využili na občerstvení. Někdy byla sama chata naším cílem a po dobrém obědě jsme se vraceli zpět do Ramzové. Vždy to bylo super, ale takových míst na běžkování byste našli spousty. Poslední roky se ale sociální profily mých kamarádů začaly v zimě hemžit fotkami ze stopy na Paprsku a na běžkování v okolí Paprsku všichni pějí ódy. Čím to?

Už vím. S kamarádkami v polovině února 2020 domlouváme dámskou běžkojízdu na Paprsku. V předvečer výletu se mi v messengeru objevuje odkaz na mapu běžkařských tras. Nádhera! Spousta tras různých délek a převýšení, které se různě prolínají a kříží.

   

 

Pár triků, jak porazit chlad

Je jedno, jestli čekáte na tramvaj, zapínáte vázání na snowboardu před nádherným polem prašanu nebo zatloukáte poslední kolík před nocí pod zasněženým vrcholem, v teple chcete být kdykoliv.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Kudy na Paprsek

Přijíždíme autem do Velkého Vrbna. To je nejbližší dojezdové místo. Zde máte možnost si zaplatit výjezd lanovkou přímo k Paprsku. My ale poctivě bereme lyže na ramena a vydáváme se nahoru po svých, po cestě podél sjezdovky. U chaty hodinky hlásí 1 km. Další možností je jít po žluté turistické trase, která křižuje sjezdovku, to je 1,4 km.

Pokud plánujete jet vlakem, pak je možné se dostat do Ramzové, odkud je to na Paprsek 8 km po strojově upravené stopě nebo do Starého Města pod Sněžníkem, odkud je to na Paprsek 7,5 km, cesta ale není příliš záživná. Obě trasy lze spojit a na Paprsku přidat některý z okruhů.

   

 

Jak udržet ruce v teple

Zkřehlé prsty jsou běžným jevem - ve městě to tolik nevadí, ale když nezvládáte nacvaknout tropiko na tyčku stanu před sněhovou bouří, koledujete si o malér. Jednou ze základních pomůcek pro boj se zkřehlými prsty jsou rukavice.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Velký Šengen

U chaty Paprsek se nezapomeňte podívat na velikou tabuli s popisem upravených tras a trasu si předem naplánovat. Nikde jinde už nebudete mít tak pěkně vše přehledně zobrazeno a pokud spoléháte na mapy.cz, tak máte smůlu, běžkařské trasy tam nejsou vyznačené. Ideální je si tabuli vyfotit, na trase potkáte hodně rozcestníků a pokud se ztratíte, pomůže vám to při orientaci.

Hlavní rozcestí tras vás pak čeká půl kilometru od chaty Paprsek, na rozcestí Palaš. Tam se cesty rozchází do několika směrů. My se vydáváme na nejdelší trasu s názvem "Velký Šengen". Trasa je dlouhá 17 km. Hned na začátku nás zmátlo značení cca 200 metrů za Palaší, ale zkušení běžkaři nám správně poradili - na neznačeném rozcestí vlevo po široké cestě několikakilometrovým mírným sjezdem, na kterém to kvůli mokrému sněhu vůbec nejede, a tak jedeme soupaž jak Standa Řezáč. Další cesta už je značená dobře. Za 4,5 km od rozcestí Palaš se dostáváme na hraniční rozcestí Kunčický hřbet a dále pokračujeme do Polska. Pasy nechte doma, jste přeci v Šengenu!

Pokračujeme až na rozcestí Travná hora – sedlo, kde trasu Velký Šengen opouštíme a vydáváme se směrem na Smrk, nejvyšší horu Rychlebských hor. Cestou se pokocháme na větrné vyhlídce Brousek. Je to jedna z mála vyhlídek, trasa Velkého Šengenu vede povětšinou spíše lesem. Z rozcestí Smrk – hraničník se nevracíme zpátky k Šengenu, ale trasu ještě mírně prodlužujeme po lyžařské zelené. Čeká nás krátký, leč moc pěkný sjezd a následná dupačka nahoru a závěrečné sklouznutí po rovině a z kopce zpět na rozcestí Palaš. Po trase se občas otevřou výhledy a na nás začíná padat smutek, že se blíží konec, který se ale mísí s nedočkavostí na pořádný oběd.

 

Chata Paprsek

Po 22 km (počítáno z Vrbna) se ocitáme v teple chaty, kde nás vítá zdejší pověstná dlouhatánská fronta na jídlo a pití. Nenechte se zmást, provozovatelé mají vše velmi dobře zorganizováno a nikdy nečekáte déle než 5 minut. Na výběr bývá z několika málo jídel a dvou polévek. Z pití je nejvíc v kurzu točené pivo a točená kofola. V autě na mě čeká jídlo z domu a tak si dávám "jen" výbornou hustou poctivou čočkovou polévku s chlebem.

Na Paprsku lze i bydlet, ovšem rezervaci musíte uskutečnit dlouho dopředu – až dva roky. Lidé to tu mají prostě rádi. Pokud se vám to ale podaří, čeká na vás kromě běžkařských tras i sjezdovka se snowparkem a mimo zimu pak nádherné turistické trasy a cyklotrasy.

   

 

Jak udržet nohy v teple

Když prochladnou prsty na nohách, je oříšek je dostat zpátky do varu. Vyznavači vysokohorské turistiky určitě znají, jak dopadá zanedbání voskově vyhlížejících prstů (ve zkratce to jde: modrá-černá-pápá).

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Domů

K autu nás čekají ještě 4 km po zelené trase, převážně z kopce. A tak do auta usedáme unaveně šťastné s 26 km v nohách a plánujeme další podobné akce, protože těch není nikdy dost.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

Dámská tanga MOOA Ati

290  (55.52 %) 129 

Porovnat

490  (10.41 %) 439 

Porovnat

Sportovní podprsenka Ocún Misty Bra

890  (24.83 %) od 669 

Porovnat

Dámské funkční kalhotky Progress E KLHZ 28TB

(8.6 %) 319 

Porovnat

1 699  (41.2 %) 999 

Porovnat

Dámské funkční triko Zulu Merino 160 Long

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat

Dámské kalhotky Zulu Merino 160 BF

699  (57.22 %) od 299 

Porovnat

1 899  (37.91 %) 1 179 

Porovnat