Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Přechod Krkonoš s kočárkem - 2. část

V pokračování článku z Krkonoš se celá výprava dostane do cíle své cesty a vy získáte praktické informace pro případ, že se rozhodnete vyrazit také.


Obsah

4. Den - Jelení louky - Portášky

  • Délka trasy: 7 km

Do čtvrtého dne se děti budí plné optimismu. Čeká nás trasa skoro pořád z kopce, obchod v Peci, lanovka na Růžohorky, herní krajina Pecka a rozšíření našeho týmu o Zuzku s dvouletým Tomem.

První 2 km už známe ze včerejška. Cesta je ale mnohem příjemnější, neboť je stále z kopce. V obchodě v Peci pod Sněžkou kupujeme nejen dnešní oběd, ale zároveň zásoby na celou druhou půlku přechodu. K lanovce pak vede naučná stezka se zajímavými úkoly pro děti, a tak toto jediné dnešní stoupání děti ani nestihnou nijak zaregistrovat. Přímo u lanovky je dětské hřiště pro všechny věkové kategorie. A tak zatímco si děti pod dohledem Ilči v klidu hrají, já můžu vyřídit vše kolem lanovky. Lanovka sice nepřepravuje kola, ale s dětskými koly problém není.

Zatímco v Peci je to po třech dnech na hřebeni trochu rozruch a zmatek, nahoře už je zase dobře. Jen pár lidí, horský vzduch a žádná auta. Jeden kilometr od lanovky se zastavujeme na boudě Růžohorky na kafe a borůvkový koláč a čekáme na Zuzku, která zrovna tou dobou nastupuje v Peci do lanovky. Starší děti si hrají na hřišti, my se kocháme pohledem na celý hlavní hřeben Krkonoš a za chvíli dochází Zuzka se spícím Tomem. Na Portášky je to už jen 3 km z kopce. Tam na nás čeká nádherně udělaná herní krajina Pecka, kde děti blbnou až do večera. Portášky jsou první ubytování, kde můžeme v klidu posedět až do odpadnutí, neboť naše tři pokoje jsou propojeny jednou terasou, ze které je vidět do pokojů na spící děti.

5. Den - Portášky - penzion Vápenka

  • Dálka trasy: 12 km

Další náročný den před námi. Náročný je jak délkou, tak profilem. Přestože jde většina trasy z kopce, ze Spáleného mlýna nás čeká asi 3kilometrový táhlý a pro děti i poměrně strmý stoupák, který Nikola těžce rozdýchává a dochází i na motivační telefonát tátovi. Nakonec odpor ke kopci překonává, kolo jí házím na kočár (mimino se stejně celý přechod nese v nosítku) a hrajeme hru na vymýšlení příběhu - každý přidává jednu větu.

Asi půl kilometru za nijak neoznačeným vrcholkem kopce přichází "Cestník", úžasný plácek se sezením a přírodní prolézačkou, kde si každý přichází na své. Děti si hrají, my relaxujeme. Počasí je krásné, čas optimální, a jelikož nás čeká už skoro jen klesání, není už moc čeho se bát. K penzionu Vápenka v Horních Albeřicích docházíme k večeru řádně unavené. Ne tak děti, které až do úplného večera řádí na skákacím hradu s trampolínou. Jířovi skákací hrad natolik učaroval, že mamce navrhl, že by ho mohla koupit, vyfouknout a další výlety už by ho mohla nést na zádech a každý večer nafouknout.

6. Den - penzion Vápenka - Horní Maršov

  • Délka trasy: 5 km

Posledních 5 km z kopce. Odjezd autobusu v 11 hod. Během cesty se tak moc kocháme, že poslední 2 km skoro běžíme, abychom autobus vůbec stihly. Přibíháme s 10minutovým předstihem. Autobus nás posouvá do Svobody nad Úpou a odtamtud už jen třemi pohodovými vlaky domu. Zas jedna krásná cesta končí a my už začínáme plánovat další, zážitků není nikdy dost a těch společných s dětmi obzvlášť.

Praktické info:

Přeprava a kočárky

U dálkových autobusů rozhodně doporučujeme si předem zavolat na dispečink a ověřit si, že vám řidič vezme kočárek.

U lanovek nebyl žádný problém ani s dětskými koly, ani s kočárky.

Ceny

  • Ubytování: Ceny jsou přiměřené, rozhodně bych na hřebeni Krkonoš čekala vyšší. Každá noc vyšla dospělou osobu s šestiletým dítětem a polopenzemi na 1000–1200 Kč. Roční děti nikde neplatily, neměly však nárok na lůžko.
  • Lanovka na Černou horu: dospělý 200 Kč, dítě (5-12 let) 140 Kč
  • Lanovka na Růžohorky: dospělý 160 Kč, dítě (5-12 let) 80 Kč, kočárek 50 Kč

Co s sebou

Čím méně toho budete brát, tím lépe. U malých dětí ale nepodceňte náhradní oblečení. Mimo kašnu v Jánských Lázních na vás na hřebeni čekají nástrahy v podobě kaluží, ranní rosy apod. Do toho občas nějaké to počůrání, vylití hrnku s vodou a problém s nedostatkem věcí je na světě. Jinak balte velmi střídmě, např. takto:

  • Doklady
  • Telefon, nabíječka
  • Kamera, foťák + nabíječka
  • Mapa (ideální je mít kromě papírové mapy ještě offline mapy stažené v telefonu)
  • Hygienické potřeby (brala jsem pouze ručník, malý šampon, hřeben, kartáčky na zuby, pastu, opalovací krém)
  • Oblečení podle předpovědi (měla jsem jedno oblečení na převlečení na chaty, tričko na spaní, 1 funkční triko s dlouhým rukávem, 2 trika s krátkým, 1 tílko, lehká membránová bunda proti větru i dešti, 1 mikina, 1 legíny, běžecká sukně, funkční spodní prádlo, šestiletá dcera obdobně, roční dcera 4 dlouhé kalhoty, 2 šaty, 2 trička s krátkým rukávem, 4 trička s dlouhým rukávem, 2 mikiny, nepromokavý set kalhoty a bunda, čepice, rukavice, nákrčník, ponožky, dvoje boty).
  • Pro malé děti - pleny, hračka, lahvička na pití, lžička
  • Jídlo:
    • Rozhodně nepodcenit svačinky, fungují jako skvělá motivace a malé děti tak o něco déle udržíte v klidu. Takže přesnídávky, křupky, sušené ovoce, ořechy, sendviče, prostě co mají rády.
    • Obědy na tři dny, třetí den (spíš až čtvrtý – třetí den neleží obchod úplně po cestě) si nakoupíte v Peci pod Sněžkou. Na první den jsme měly čočkové karbanátky z domu, druhý a třetí den pak chleba s pomazánkou. Až na druhý den je možné obědvat v chatách, penzionech a restauracích po cestě.
    • Sladkosti. Ač běžně dětem sladkosti nedávám, na výletech s nimi nemám problém. Děti vydají za den tolik energie, že jim pár kousků sladkého neublíží a zejména ke konci trasy, kdy už na děti padá únava, je takový příslib bonbonu každý půl kilometr dokáže rychle vzpružit.

Video - Přechod Krkonoš s kočárky

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Kateřina Balcarová, Ilona Petráž

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

Dětský batoh Boll Roo 12l

1 125  (16.53 %) od 939 

Porovnat

649  (41.6 %) od 379 

Porovnat

Dětský batoh Boll Bunny 6

915  (17.05 %) od 759 

Porovnat

1 499  (48.03 %) 779 

Porovnat

3 899  (17.95 %) 3 199 

Porovnat

1 560 

Porovnat

1 170 

Porovnat