Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Kdo chce ven jít, hůl si vždycky najde

Máte rádi běh na lyžích a nevíte, jak tuto aktivitu nahradit v létě? Možná vás zaujme právě Nordic Walking.


Obsah

 

Co je to Nordic Walking?

Nordic Walking je speciální technika dynamické chůze, při které potřebujete pouze umět správnou techniku pohybu a specifické hole určené přímo na tento druh chůze. Pokud se naučíte správně chodit po "seversku", můžete zlepšit svou kondici, spalovat kalorie a zároveň šetřit své klouby. Tato aktivita je taktéž perfektní letní náhradou za zimní běh na lyžích nebo alternativou pro běžce, kteří chtějí zařadit do svého tréninku méně náročný, ale intenzivní pohyb s menší zátěží kloubů. 

Principem správné severské chůze je držení těla, které vychází z nejpřirozenějšího pohybu, tedy chůze. Hole zapichujete a odrážíte se od nich směrem za tělem při natažené paži. Odrážíte se nejen od nohou, ale také z rukou s pomocí speciálního poutka. Hole vám slouží k odrazu a kopírují náklon těla. Pohyb by měl být koordinovaný a uvolněný. 

   

 

TEST: Trekové hole Leki Cressida

Trekové hole Cressida od firmy Leki jsou lehké všestranné hole z vysoce pevného hliníku, odolné i při náročné zátěži. Mezi jejich přednosti patří například komfortní tvarovaná rukojeť Aergon Compact, která perfektně sedí v dlani.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Historie severské chůze

Nordic Walking je aktivita původem z Finska. První zmínky o ni sahají až do roku 1966. V tomto roce Leena Jääskeläinen začala na škole v Helsinkách zařazovat do výuky chůzi s lyžařskými holemi. V osvětě o prospěšnosti chůze s hůlkami pokračovala dál i na fakultě tělesné výchovy na univerzitě v Jyväskylä. Bývalý trenér běžeckého lyžování Mauri Repo z Finska vydal v roce 1979 první publikaci Hiihdon Lajiosa, kde popisoval metody, jak trénovat běh na lyžích i mimo sezónu. Najdeme zde shodné postupy tréninků běhu na lyžích a dnešní severské chůze. Tyto metody můžeme považovat za základy Nordic Walkingu. 

U nás v České republice se začala obliba Nordic Walkingu rozšiřovat až od roku 2003. 

 

Benefity Nordic Walkingu

Benefitů Nordic Walkingu najdeme z hlediska zdraví a psychického rozpoložení celou řadu. Při tomto způsobu chůze zapojujeme téměř celé tělo a zapojujeme víc jak 90% svalů, takže je trénink opravdu intenzivní. Při Nordic Walkingu posilujeme svaly zad, paží, hýždí, nohou, ale také břicha a hrudníku. Díky holím a dynamice pohybu, oproti běžné chůzi nebo běhu, odlehčujeme kloubům a páteři. 

Chůzi s holemi můžeme praktikovat téměř kdekoliv v přírodě. Pokud trénink zařadíme pravidelně mezi naše aktivity, budou naše svaly pružnější a klouby odolnější. 

   

 

Jak vybrat trekové hole?

Potřebujete pomoci s výběrem vhodných trekových holí a nevíte na koho se obrátit? Náš článek je tu od toho, aby vám tento složitý výběr co možná nejvíce usnadnil.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak vybrat správné hole?

Jak by měly vypadat správné hole na Nordic Walking? Ideální hůlky na tento sport by měly být z velmi lehkých materiálů, tedy například z karbonu či sklolaminátu. Konstrukce holí by měla být pevná a stabilní tak, aby tlumila náraz. U holí na Nordic Walking byste neměli opomenout rukavičkové poutko, které je při pohybu zásadní. Při správné technice pohybu hole vypouštíte z dlaně a chytáte zase zpátky. Dalším důležitým aspektem je tvrzený hrot, ten vám poskytne opěru i na méně bezpečném povrchu. 

V našem sortimentu najdete značku Leki, která patří mezi absolutní špičku ve výrobě holí, což potvrzují zkušenosti závodníků i rekreačních chodců, lyžařů a běžců. Hole Leki se pyšní speciálním pečícím systémem, který zajišťuje jejich dostatečnou pevnost. Více si můžete přečíst v našich recenzích, kde pro vás hole otestovali sportovci přímo v terénu. 

Při delších výletech dbejte i na dostatečné doplňování tekutin a energie. Vhodné je do výbavy zařadit také ledvinku, kam se vejde lahev na pití i malá svačinka. Maximální pohodlí vám potom zajistí speciální rukavice.

   

 

Test: Hole Leki Micro Trail Race

Mimořádně lehké, skladné a dokonale padnoucí do ruky - to je stručná charakteristika holí od značky Leki, které testoval Mirek Píštěk.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Hole Leki - video

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: pixabay.com, 4camping.cz, inwa-nordicwalking.com, severskachuze.cz, 4camping.cz

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Nordic walking hole Leki Response 2022

1 690  (23.14 %) od 1 299 

Porovnat

2 690  (14.91 %) 2 289 

Porovnat

3 139  (22.3 %) 2 439 

Porovnat

1 599  (25.02 %) 1 199 

Porovnat

1 990  (10.1 %) 1 789 

Porovnat

2 490  (34.58 %) 1 629 

Porovnat

2 490  (8.88 %) 2 269 

Porovnat