Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Skialpinismus a bezpečnost v horách

Základem pro bezpečné lyžařské túry a pohyb v horách patří plánování. Pojďme se společně podívat na pár důležitých bodů, které byste před vaším skialpovým dobrodružstvím v zasněžených horách neměli podcenit.


Obsah

 

Klíčová místa 

Prvním krokem vašeho plánování by mělo být vyznačení lyžařské túry do mapy. Kromě trasy si však pečlivě zaznačte také tzv. klíčová místa, tedy místa, kde hrozí potenciální nebezpečí nebo kde musíte změnit způsob postupu - například nasazení maček, navázání na lano apod. Posléze je potřeba kritická místa posoudit i z hlediska aktuální lavinové situace a celkových prognóz. Ty sledujte průběžně až do termínu vašeho výstupu, protože počasí a výstrahy se v horách rychle mění. Při plánování trasy je také důležité myslet na možnosti jednotlivců ve skupině a nepřeceňovat jejich technické a kondiční schopnosti. 

Klíčová místa si řádně prostudujte s dostatečným časovým odstupem. Mějte naplánované různé způsoby jejich překonání, prostudujte si přesně terén a jeho strmost v jednotlivých místech, ale i v okolí, tedy co se nachází nad i pod trasou. 

 

 

Počasí 

Myslete také na počasí a definujte si, v jakém počasí je možné túru uskutečnit a jaká potřebná viditelnost v terénu, především pak při sjezdu. Právě počasí je důležitým faktorem, který nám rozhodně o tom, zda se vůbec můžete do této lokality vydat. Primárně vás bude zajímat oblačnost a vítr kvůli viditelnosti a lavinovému nebezpečí. 

 

Co si vzít sebou?

Po vyhodnocení klíčových míst a počasí je zásadní výběr potřebného vybavení. Vůdce túry by vám měl dát seznam potřebných produktů na základě náročnosti výstupu a sjezdu. Co si ale obecně zabalit do batohu téměř na každou lyžařskou túru?

   

 

Skialpshop a půjčovna skialpů Praha

Vybíráte skialpy? Nebo si je zatím chcete pouze půjčit? Naše skialpová speciálka v Praze vám nabízí komplexní servis. Poradenství, výběr, montáž i servis stoupacích pásů. Individuální konzultace i vstupní instruktáž včetně 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Alternativní cesty

Cestou vás může potkat mnoho proměnných, které ovlivní váš plán a budete muset hledat alternativní cestu nebo cíl. Vždy je nutné připravit si předem plán záložní, který vám umožní změnit trasu k jinému cíli. Mít naplánovanou pouze jednu trasu bez alternativ je vysoce riskantní. 

Časový harmonogram by měl být velmi přesný, stejně jako určení parametrů na vaše vybavení. Trasy na mapě mějte s vyhodnocením sebou. Při plánování časového harmonogramu si dejte pozor na aspekty, které vám mohou cestu nečekaně prodloužit Jedná se například o nečekané přestávky, změny počasí, prošlapávání stopy, přecenění kondice jednotlivců či jejich technických dovedností. 

 

Udržování rozestupů

Častou příčinou úrazů je pád při sjíždění. Buďte tedy obezřetní a přizpůsobte svou jízdu konzistenci sněhu. Při pádech je také velké riziko uvolnění laviny. V rámci bezpečnosti nezapomínejte také udržovat dostatečný rozestup. Při sjezdu se doporučuje rozestup až 30 metrů, při výstupu vám stačí hlídat si 10ti metrový rozestup od ostatních členů skupiny. Sjíždění strmých svahů (tedy méně než 30°) by měl vždy koordinovat vůdce skupiny. 

   

 

Co je to skialp?

Skialpy se těší v posledních letech velké oblibě. Věděli jste, že před výběrem vybavení byste si měli ujasnit, které ze skialpových disciplín se budete věnovat?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Ohleduplnost

Při aktivitách v horách buďte také ohleduplní vůči přírodě. Vstup do klidových zón národních parků je zakázán a porušování tohoto zákazu má zásadní dopady na chráněné druhy zvířat, rostlin a v konečném důsledku i na celý ekosystém. Proč je dodržování pravidel národních parků tak důležité? To jsme pro vás ve spolupráci s Krkonošským národním parkem zpracovali v článku ZDE

V neposlední řadě se samozřejmě neustále držte své skupiny, která by měla čítat maximálně 6 osob. Komunikujte případně i s dalším skupinou, která je poblíž a buďte k ostatním ohleduplný. Podrobnosti o vaší cestě by měl znát i někdo, kdo zůstává v bezpečí chaty nebo domova. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Zdeněk Batěk 

Zdroje: archiv 4camping, archiv Hannah

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

3 390  (35.72 %) 2 179 

Porovnat

2 290  (39.78 %) 1 379 

Porovnat

1 799  (66.7 %) 599 

Porovnat

3 199  (35.95 %) od 2 049 

Porovnat

14 300  (35.11 %) od 9 279 

Porovnat

2 399  (37.93 %) 1 489 

Porovnat

4 399  (24.32 %) od 3 329 

Porovnat

3 090  (15.89 %) 2 599 

Porovnat